Pomoc dla moich kwiatów

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Liebreiz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sie 2012, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pomoc dla moich kwiatów

Post »

Witam wszystkich, proszę o pomoc dla moich kwiatów. Wszystkie rosły sobi ładnie do czasu. Któregoś dnia na róży zauważyłam pajęczynę. Niestety było to po powrocie z wakacji, Całe kwiaty i liście wraz z gałązkami były pokryte pajęczyną i tysiącem malutkich żółtych robaczków. Niestety zanim coś zrobilam roślinka uschła. Teraz zauważyłam, że inne moje kwiaty też zaczynają opadać. Szukałm pajęczyny robaczków ale nie znalazlam. Nie wiem jak te kwiaty się nazywają. Dodaję zdjęcia z niepokojącymi sygnalami byście mi pomogli i coś poradzili. Nie chciałabym ich zmarnować. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Pomoc dla moich kwiatów

Post »

Na pierwszym zdjęciu jest albo plectranthus, albo jasnota gajowiec, ale tak samo się rozmnaża przez sadzonki.Roślina już się zestarzała, wymaga odmłodzenia.W węzłach liściowych jak się przyjrzeć są zaczątki korzonków, poobcinaj sadzonki dł ok.10 cm, usuń liść i powsadzaj po kilka do doniczki.Daj pod folię, szybko będziesz mieć nową roślinę.
Na ostatnim zdjęciu są chyba tarczniki, gdy niewiele najłatwiej usunąć mechanicznie, ale oprysk nie zaszkodzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”