Adenium (róża pustyni) cz.4

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
wisienka81
50p
50p
Od: 30 wrz 2011, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.4

Post »

Śliczny kwiatek. Pięknie kwitnie. I jaki gruby kaudex! ;:333
Moje rośliny: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=62&t=59205" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Marantha
100p
100p
Od: 14 mar 2012, o 22:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

wisienka81 jak teraz wysiejesz to nie będzie tragedii, w końcu do zimy jeszcze trochę czasu jest. :wink: Nasiona kupowałam na all i wszystko ładnie wschodziło.
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 11:23

Post »

raflezja piękna roślinka! Mój jedynak ma się dobrze i na szczęście ładnie rośnie. Mam pytanie - co ile/jak często można podnosić roślinkę tak o ok. 1cm w górę? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
slam
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 lip 2012, o 06:30
Kontakt:

Post »

Ja mam pytanko, czy można teraz przyciąć Adenium, czy czekać muszę do wiosny? póki co nie zależy mi na kwitnieniu, tylko chciałbym ją zagęścić i pogrubić pień.
Fan Bonsai
Awatar użytkownika
Marantha
100p
100p

Post »

Spokojnie można ciąć jeszcze w tym sezonie, jest bardzo ciepło i oby było jak najdłużej :wink:
wisienka81
50p
50p

Post »

ryska pisze:raflezja piękna roślinka! Mój jedynak ma się dobrze i na szczęście ładnie rośnie. Mam pytanie - co ile/jak często można podnosić roślinkę tak o ok. 1cm w górę? Pozdrawiam
Przyłączam się do pytania. I czy próbowaliście przy wyciąganiu roślinki podciąć korzeń i podłożyć kamyczek czy tekturkę (http://www.youtube.com/watch?v=AONAxiqrCAo ) żeby uzyskać takie ładne korzonki?
Chciałabym trochę pogrubić kaudex u mojej rośliny bo ma 2 lata (ja mam ją od roku) i nie wygląda tak jak wasze :(
Jutro odbieram moje piewrwsze nasionka :heja
Moje rośliny: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=62&t=59205" onclick="window.open(this.href);return false;
TenzO
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 cze 2012, o 12:55

Post »

Skusiłem się niskimi cenami na aledrogo i też kupiłem wyrośnięte adenia.
Przyszły jednak z robalami, wpierw pojawiały się małe kropki na liściach, które stopniowo się powiększały. Później dolne listki żółkły i odpadały, aż w końcu zauważyłem coś białego ale takiego małego, że nie da się zrobić zdjęcia, jak ostrze szpilki. Bardzo małe i białe... wymyłem listki płynem z octem. Ale nie pomogło. Pojawiło się coś w rodzaju pajęczyny i po ucinałem wszystko. Ale roślinki nie wypuszczają nowych listków...

Wiecie może co je zmotywuje do pracy? robale to chyba ziemiórki?
Awatar użytkownika
Marantha
100p
100p

Post »

Mogłeś je potraktować jakąś chemią. Teraz trzeba poczekać aż roślinka się zregeneruje, jak się przyjmie to powinna zacząć wypuszczać listki, wtedy będzie ją można dodatkowo zasilić nawozem dla sukulentów. Rozumiem, że to wszystko to liście (może wstawisz zdjęcie)?
Awatar użytkownika
Kasia27
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 cze 2012, o 18:50

Post »

Witam,
Mam problem z moimi maluchami dwóm kauduksy na powierzchni ziemi zwęrzyły się do grubości nitki. Jedno maleństwo padło ale drugie ma ładny kauduksik i dobrze sie trzyma. Co może być przyczyną?
Pozdrawiam Kasia

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=56699" onclick="window.open(this.href);return false;
wisienka81
50p
50p

Post »

Może to głupie pytanie, ale wysiewam adenium po raz pierwszy i nie wiem. Namoczyłam 8h w wodzie i traz umieściłam na wilgotnych płatkach kosmetycznych. Czy mam je czymś przykryć, czy po prostu często spryskiwać żeby utrzymać wilgoć? ;:131
Awatar użytkownika
Radek:)
200p
200p
Od: 14 sie 2009, o 18:40

Post »

Przykryj jakąś folią spożywczą. Możesz na wszelki wypadek zrobić kilka dziurek igłą, żeby troszkę to oddychało i się nie ugotowało jeśli na słonko wystawisz, a jest to wskazane, bo ładnie podnosi temp. a to pomaga przy wschodach.
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Awatar użytkownika
Marantha
100p
100p

Post »

Z tym słońcem to jednak bym uważała, żeby się nasionka nie zaparzyły. Raczej proponowałabym w jasne miejsce, a na słońce dopiero jak wzejdą.
Awatar użytkownika
Kasia27
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 cze 2012, o 18:50

Post »

Obrazek
Proszę o radę. Zauważyłam na dwóch moich maluchach "przewężenie" kauduksu (zdjęcie w załączeniu)? Co jest przyczyną?
Pozdrawiam Kasia

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=56699" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

Na mój gust długotrwałe przelanie!!!

Przesusz trochę podłoże... tego adenium już nie uratujesz, polecam przy okazji sprawdzić co jest pod nim, szukaj robaków i zerknij w system korzeniowy
Awatar użytkownika
best
50p
50p
Od: 2 sie 2012, o 14:52
Kontakt:

Post »

Witajcie,
mam chcicę na Adenium :heja
Proszę, powiedzcie mi, czy spotkaliście sie z odmianą SIAM FIRE OPAL ?
Pozdrawiam Beata & Doragon Akai
Kwiatki Beatki
Storczykowe inspiracje...
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”