chciałam zapytać jaka to jest odmiana begoni kóra ma czarne aksamitne liście z żółtymi nerwami, na dodatek ma je lekko poskręcane niestety nie mam zdjęcia ale mam nadzieję ze mi pomożecie, mam listek takiej begoni i chciałam się was poradzić jak najlepiej ją ukorzenić żeby odrazu się przyjęła ponieważ nie chcę jej stracić a dodstałam ją w prezencie. Ślicznie pozdrawiam
Jaka to begonia?
- monika2027
- 100p

- Od: 13 cze 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jaka to begonia?
Witam!
chciałam zapytać jaka to jest odmiana begoni kóra ma czarne aksamitne liście z żółtymi nerwami, na dodatek ma je lekko poskręcane niestety nie mam zdjęcia ale mam nadzieję ze mi pomożecie, mam listek takiej begoni i chciałam się was poradzić jak najlepiej ją ukorzenić żeby odrazu się przyjęła ponieważ nie chcę jej stracić a dodstałam ją w prezencie. Ślicznie pozdrawiam
- NikaDo
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 23 sie 2012, o 15:13
Re: Jaka to begonia?
bez zdjęcia może nam być trudno zdiagnozować Twój egzemplarz
najprawdopodobniej jest to begonia królewska (Begonia rex);
begonie rozmnażamy poprzez nacinanie grubych nerwów liścia, tuż poniżej rozgałęzień i przymocowujemy dolną stroną liścia na piasku (np haczykami) , przykrywamy płytką szklaną,plastykową lub folią tak by podłoże nie wysuszyło się; po wytworzeniu 2-3 listków oddzielamy od fragmentu starego liścia i sadzimy do małych doniczek.
begonie rozmnażamy poprzez nacinanie grubych nerwów liścia, tuż poniżej rozgałęzień i przymocowujemy dolną stroną liścia na piasku (np haczykami) , przykrywamy płytką szklaną,plastykową lub folią tak by podłoże nie wysuszyło się; po wytworzeniu 2-3 listków oddzielamy od fragmentu starego liścia i sadzimy do małych doniczek.
To bardzo poważna sprawa - nie mieć poczucia humoru. ;)
pozdrawiam Dominika
pozdrawiam Dominika
Można tak jak w opisie wyżej, a mnie udaje się rozmnożyć poprzez odcięcie liścia i włożenie go do wody, po pewnym czasie sam listek wypuszcza korzonki.
- monika2027
- 100p

- Od: 13 cze 2012, o 17:17
- Kontakt:
Dziękuje bardzo za odpowiedź mam nadzieję że uda mi się uzyskać nowe roślinki pozdrawiam 
- Wiktoria_W
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też mój jedyny listek begonii ukorzeniałam w wodzie. Natomiast metoda rozmnażania w ziemi jest przedstawiona tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... it=begoni*
- lucy23-61

- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Chyba trzeba by być jasnowidzem ,coby po tych łodyżkach poznać.
- Viola K

- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Przepraszam że podpinam się pod wątek ale nie wiem gdzie zapytać. Czy istnieje taka begonia jak begonia bambusowa? Znalazłam w sprzedaży na serwisie aukcyjnym pod taka nazwą, mnie jednak wydaje się, że to begonia corallina.