W moim ogródku - IWONA1311
- IWONA1311
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 mar 2011, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W moim ogródku - IWONA1311
Tajeczko te ropuszki są malutkie i chyba za bardzo jeszcze nie wybarwione ale to są chyba ropuchy zielone...Ja jak robiłam skalniaczek to po wsadzeniu desek i ułożeniu pierwszej warstwy kamieni wsypaliśmy taczkę piasku i tak to na jakiś czas zostało bo nie miałam ziemi żeby go skończyć, na tym piachu zostawiłam raz worek z torfem i jak go podniosłam na drugi dzień to aż podskoczyłam bo pod nim ropucha zrobiła sobie legowisko
Mam tylko nadzieję że nie są one szkodliwe dla mojego ogródka bo wolałabym ich nie wyrzucać...
- Norbitka

- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Chyba w tym roku urodzaj na ropuchy, bo u mnie jest dużo małych. Jakoś wczesniej rzadko je spotykałam koło domu.
Zakochałam się w robiniach. Kiedyś i u mnie będzie rosła
Zakochałam się w robiniach. Kiedyś i u mnie będzie rosła
- IWONA1311

Beatko ropuchy pojawiały się u mnie przez całe lato wieczorami, w te upały jak się wychodziło z domu to tylko uciekały z cieplutkiej kostki, ale faktycznie w tym roku jest ich chyba więcej.
Mi też robinia bardzo się podoba choć niektórzy piszą że ona taka słaba i krucha a u mnie na "wygwizdowiu" całkiem sobie dobrze radzi, w tym roku sporo urosła i zobaczymy jak przetrwa tą zimę.
Dzisiaj było zimno, buro i ponuro do tego okropnie wiało i padało, dopiero późnym popołudniem trochę się uspokoiło ale nic nie robiłam w ogródku, wyszłam tylko na chwilę jak zobaczyłam że rozkwita jeden ze zwiastunów jesieni

nawet go wcześniej nie zauważyłam a te kiełki które pokazywałam wcześniej to będą fioletowe, teraz czekam jeszcze czy pojawią się pełne?
dziś pokażę Wam moje kapuchy którymi w ubiegłym roku zachwycałam się u Ewy (E-mienta)

a takie cebulki kupił mi dzisiaj M w Biedronce, chciałam jeszcze szachownice ale nie było

a te kupiłam w ubiegłym tygodniu w Leroy M....

Mi też robinia bardzo się podoba choć niektórzy piszą że ona taka słaba i krucha a u mnie na "wygwizdowiu" całkiem sobie dobrze radzi, w tym roku sporo urosła i zobaczymy jak przetrwa tą zimę.
Dzisiaj było zimno, buro i ponuro do tego okropnie wiało i padało, dopiero późnym popołudniem trochę się uspokoiło ale nic nie robiłam w ogródku, wyszłam tylko na chwilę jak zobaczyłam że rozkwita jeden ze zwiastunów jesieni

nawet go wcześniej nie zauważyłam a te kiełki które pokazywałam wcześniej to będą fioletowe, teraz czekam jeszcze czy pojawią się pełne?
dziś pokażę Wam moje kapuchy którymi w ubiegłym roku zachwycałam się u Ewy (E-mienta)

a takie cebulki kupił mi dzisiaj M w Biedronce, chciałam jeszcze szachownice ale nie było

a te kupiłam w ubiegłym tygodniu w Leroy M....

- Klara154
- 100p

- Od: 14 sie 2012, o 08:39
- Kontakt:
Fajoskie zdobycze z marketów!
Te kapusty, to chyba krzyk mody jest. Widzę coraz wkomponowane w rabaty bardziej wtajemniczonych ogrodników. Nie masz się co bać, że Ci ślimole je zjedzą, bo jak masz ropuchy to nie masz ślimaków, ani larw komarów. Takie to pożyteczne kumkacze są. Na mojej działce jak było zarośnięte chwastem po pachy, to żab było dziesiątki. Jak tata mi skosił, to uciekły. Teraz znowu trochę zarosło i już kicają od nowa.
Bardzo lubię żaby. Nie wiem, czy zjadają pająki, jeżeli tak, to lubię jej jeszcze bardziej. ;)
Te kapusty, to chyba krzyk mody jest. Widzę coraz wkomponowane w rabaty bardziej wtajemniczonych ogrodników. Nie masz się co bać, że Ci ślimole je zjedzą, bo jak masz ropuchy to nie masz ślimaków, ani larw komarów. Takie to pożyteczne kumkacze są. Na mojej działce jak było zarośnięte chwastem po pachy, to żab było dziesiątki. Jak tata mi skosił, to uciekły. Teraz znowu trochę zarosło i już kicają od nowa.
Bardzo lubię żaby. Nie wiem, czy zjadają pająki, jeżeli tak, to lubię jej jeszcze bardziej. ;)
Iwonko
u mnie też kapusta zaczyna się wybarwiać, w sezonie gąsienice zaczęły podjadać liście, na szczęście w porę zauważyłam i zrobiłam z nimi porządek. Cebulki w biedronie też widziałam ale się nie skusiłam 
- IWONA1311

Klaro ja w tym roku nie kupowałam już za dużo cebulek, jedynie te które miałam zaplanowane więc nie jest tego dużo. Kapusty ozdobne spodobały mi się w tamtym roku u Ewy (E-mienta) i w tym roku wysiałam nasionka, porosły ładne duże głowy teraz czekam aż się ładnie powybarwiają, w przyszłym roku też pewnie ich u mnie nie zabraknie. A szczerze mówiąc to za bardzo się nad nimi nie rozczulam sporo jest na nich jakichś liszajów ale nie dają im rady w całości więc nic z nimi nie robię.
Witaj AniuDziękuję za odwiedzinki. U mnie na kapustach też widziałam takie małe zielone gąsienniczki ale nic z nimi nie robię, póki co to nie widać efektów ich żerowania
Dzisiaj większość wolnego czasu (czytaj jak mały śpi) spędziłam w ogródku i robiłam nową (starą) rabatkę, w tamtym roku były tam róże, później posadziłam tam juki, a róże mają być przesadzone. tak to wygląda po zdjęciu darni (dzięki M)

Po ułożeniu maty i dodaniu kilku roślinek

i troszkę bliżej

I na tym skończyły się moje pomysły na tą rabatę jak na razie, może ktoś z Was może mi coś poradzić co tam jeszcze posadzić, a może te opuncje czy trawki gzieś indziej a tam coś innego, czekam na jakieś sugestie, może wspólnymi siłam coś się uda,.Cała rabata ma być jeszcze wysypana kamykami ale to jak posadzę większość roślinek, po niedzieli.
a taki korzonek przytachałam rano od sąsiada

Witaj AniuDziękuję za odwiedzinki. U mnie na kapustach też widziałam takie małe zielone gąsienniczki ale nic z nimi nie robię, póki co to nie widać efektów ich żerowania
Dzisiaj większość wolnego czasu (czytaj jak mały śpi) spędziłam w ogródku i robiłam nową (starą) rabatkę, w tamtym roku były tam róże, później posadziłam tam juki, a róże mają być przesadzone. tak to wygląda po zdjęciu darni (dzięki M)

Po ułożeniu maty i dodaniu kilku roślinek

i troszkę bliżej

I na tym skończyły się moje pomysły na tą rabatę jak na razie, może ktoś z Was może mi coś poradzić co tam jeszcze posadzić, a może te opuncje czy trawki gzieś indziej a tam coś innego, czekam na jakieś sugestie, może wspólnymi siłam coś się uda,.Cała rabata ma być jeszcze wysypana kamykami ale to jak posadzę większość roślinek, po niedzieli.
a taki korzonek przytachałam rano od sąsiada

- Norbitka

- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Niezły korzonek ma ten sąsiad .....Co Ty poczniesz z tym korzonkiem ? 
-
elsi

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jukki ładnie będą wyglądały w takim szpalerze.
Miałam pytać, ale już napisałaś, że wysypiecie jeszcze kamyki.
Mnie to od razu kusiłoby dosadzanie, bo jakoś jestem uczulona na nadmiar miejsca między roślinami
.
I tyle wolnego miejsca na jakieś cebulki
.
Jakie trawki będziesz dosadzać? niskie? o prostych listkach?
Może jakieś bardziej "bałaganiarskie" przydałyby się, np. rozplenice, mogłyby się przewieszać
.
Irysy Katharine Hodgkin posadź na słonecznym miejscu, będziesz miała kwiaty wczesną wiosną,
ja swoje sadzę w doniczy i czasem przesadzam je kwitnące wraz z donicą w inne miejsce
.
Ot, taka fantazja.
Miałam pytać, ale już napisałaś, że wysypiecie jeszcze kamyki.
Mnie to od razu kusiłoby dosadzanie, bo jakoś jestem uczulona na nadmiar miejsca między roślinami
I tyle wolnego miejsca na jakieś cebulki
Jakie trawki będziesz dosadzać? niskie? o prostych listkach?
Może jakieś bardziej "bałaganiarskie" przydałyby się, np. rozplenice, mogłyby się przewieszać
Irysy Katharine Hodgkin posadź na słonecznym miejscu, będziesz miała kwiaty wczesną wiosną,
ja swoje sadzę w doniczy i czasem przesadzam je kwitnące wraz z donicą w inne miejsce
Ot, taka fantazja.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- IWONA1311

Beatko ten korzonek to przywieźli sąsiadowi razem z ziemią na podniesienie terenu i jak go dzisiaj u niego wyczaiłam to odrazu się zapytałam czy mu się przyda powiedział że mogę brać więc ja od razu z taczuszką pognałam i przywiozłam ale miejsca dla niego to jeszcze nie wymyśliłam
Elu jak sobie tą rabatę obmyślałam to na pączątku miały być tam różne juki wzdłuż po środku rabaty między nimi miały stać 2 agawy w donicach, gdzieś myślałam o posadzeniu opuncji, pomiędzy tym wszystkim jakieś roślinki płożące, ale dzisiaj postawiłam tam też kostrzewy i tak pomyslałam właśnie o dosadzeniu tam jakichś trawek ale raczej nie za wysokich, choć rozplenica pewnie by tam ładnie wyglądała ale jakoś jeszcze nie mogę sobie tego wyobrazić tak do końca...
Elu jak sobie tą rabatę obmyślałam to na pączątku miały być tam różne juki wzdłuż po środku rabaty między nimi miały stać 2 agawy w donicach, gdzieś myślałam o posadzeniu opuncji, pomiędzy tym wszystkim jakieś roślinki płożące, ale dzisiaj postawiłam tam też kostrzewy i tak pomyslałam właśnie o dosadzeniu tam jakichś trawek ale raczej nie za wysokich, choć rozplenica pewnie by tam ładnie wyglądała ale jakoś jeszcze nie mogę sobie tego wyobrazić tak do końca...
- IWONA1311

Witajcie w niedzielny wieczór, miały być fotki z mojego ogródka ale dziś byliśmy z M i dzieciakami w Ogrodzie Botanicznym w Lublinie, co prawda nie należy on do najpiękniejszych ogrodów i od dłuższego czasu nic nowego w nim się raczej nie dzieje ale to dobre miejsce na niedzielny spacer, dlatego dziś zdjęcia z lubelskiego OB

cdn

cdn
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iwonko wspaniałą wycieczkę po botaniku dzieciakom zafundowałaś.
Wiem na swoim przykładzie, jak to utkwi w ich pamięci, kiedy moja ciocia i chrzestna Mama zawsze w wakacje zabierała mnie do botanika w Warszawie, do dzisiaj to pamiętam i te tabliczki z nazwami roślin parzących, które chciało się dotknąć koniecznie.
Jeśli chcesz, mogę na tą rabatę przywieźć Ci niską seslerię.
Sprytnie sobie pomyślałaś z Tą matą, plewienie masz z głowy, co przy małych dzieciach nie jest bez znaczenia.
Wiem na swoim przykładzie, jak to utkwi w ich pamięci, kiedy moja ciocia i chrzestna Mama zawsze w wakacje zabierała mnie do botanika w Warszawie, do dzisiaj to pamiętam i te tabliczki z nazwami roślin parzących, które chciało się dotknąć koniecznie.
Jeśli chcesz, mogę na tą rabatę przywieźć Ci niską seslerię.
Sprytnie sobie pomyślałaś z Tą matą, plewienie masz z głowy, co przy małych dzieciach nie jest bez znaczenia.
- IWONA1311

Cd zdjęć

najbardziej spodobał mi się chyba ten skalniaczek, jak kwitły to dopiero musiał być widok

owocki

a obok na ścieżce rosło sporo takich maleńkich samosiejek

ale o tej porze to chyba najładniejsze tam są trawy, tych dwóch nie znam nazw

tej też nie ale bardzo mi się spodobała

a najpiękniejsza była oczywiście rozplenica

najbardziej spodobał mi się chyba ten skalniaczek, jak kwitły to dopiero musiał być widok

owocki

a obok na ścieżce rosło sporo takich maleńkich samosiejek

ale o tej porze to chyba najładniejsze tam są trawy, tych dwóch nie znam nazw

tej też nie ale bardzo mi się spodobała

a najpiękniejsza była oczywiście rozplenica

- IWONA1311

Tajeczko ta wyprawa to podobała się chyba tylko mi, M marudził że powinnam była tu przyjechać sama, córci podobało się tylko tam na tych skalniakach i przy strumyku dalej to już ją strasznie nogi bolały, a mały chodził jak chciał i zbierał kamyczki i szyszki i było mu wszystko jedno. Moje dzieci nie wiele z tego zapamiętają Bartek jest za mały a Milenę to interesowało tylko wspinanie się po tych schodkach na skalniakach i kaczki w stawie wątpię czy za rok będzie pamiętała że tam była...
Tajeczko byłabym bardzo wdzięczna gdybyś mi przywiozła i tą seslerię i molinię
Co do maty to u mnie teraz każda nowa rabatka będzie miała matę bo ciągle chciałabym coś nowego tylko właśnie z tym plewieniem nie wyrobiłabym, teraz to jeszcze jestem na razie w domu ale co będzie jak będę musiała wrócić do pracy?
Tajeczko byłabym bardzo wdzięczna gdybyś mi przywiozła i tą seslerię i molinię
Co do maty to u mnie teraz każda nowa rabatka będzie miała matę bo ciągle chciałabym coś nowego tylko właśnie z tym plewieniem nie wyrobiłabym, teraz to jeszcze jestem na razie w domu ale co będzie jak będę musiała wrócić do pracy?
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iwonko na pierwszej fotce jakiś miskant, na drugiej wydmuchrzyca piaskowa.
Muszę się wybrać do jesiennego botanika.
Muszę się wybrać do jesiennego botanika.
- IWONA1311

Tajeczko dziękuję za nazwy trawek, ja się na trawach w ogóle nie znam dopiero je poznaję, ale na pewno będą u mnie rosły bo to bardzo piękne roślinki.