Mój Raj
- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój Raj
Witam wszystkich w ten cudowny niedzielny poranek ,cudowny dlatego ,że mam wolną niedzielę /pracuję co drugą/świeci cudowne słońce i byłam już na działeczce pozrywać ogóreczki i patisony ,zaraz coś z nimi zrobię ,po obiedzie wracam na działeczkę pełny relaks ładowanie akumulatorów ,wracam do Was wieczorem
- gracha
- 1000p
Może mi ktoś powie dlaczego z mojej leszczyny pospadały prawie wszystkie orzechy razem z koszyczkami ,takie ładne dorodne lecz jeszcze nie dojrzałe , co im się stało?
- misia i klusek
- 1000p
- Od: 29 lip 2012, o 20:41
Dobry wieczór a jak się sadzi patisony- uwielbiam je!!
Grażyna proszę podpowiedz!
Krzysztof
Grażyna proszę podpowiedz!

Krzysztof
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A u mnie większość spadła i sporo było zgniłych i tez nie wiem czemu 

- gracha
- 1000p
Krzysztofie my też uwielbiamy patisony konserwowe ,kupujemy często,dlatego na próbę kupiłam wiosną nasiona, wysiałam do skrzyneczki i trzymałam w namiocie , z dziesięciu nasion wyszły trzy,sadzonki jak podrosły wsadziłam je bezpośrednio do gruntu,urosły ,rozrosły się niesamowicie,są bardzo ekspansywne ,zagłuszyły mi inne roślinki ,zerwałam owoce które już były i resztę usunęłam .Do tych roślin dyniowatych trzeba mieć dużą przestrzeń ,tak samo było z dynią ozdobną ,strasznie się rozpanoszyła .Patisony są teraz w słoiczkach w zalewie słodko-kwaśnej ,sama jestem ciekawa jak będą smakować

- gracha
- 1000p
Iwonko widzę ,że nie tylko ja nie pojem orzeszków laskowych ale ty również
W zeszłym roku nasza mała leszczynka dała nam z 3 kg a w tym roku bunt

- misia i klusek
- 1000p
- Od: 29 lip 2012, o 20:41
Super dzięki za odpowiedź -mam ochotę poeksperymentować ale w tym układzie to już na drugi rok!!
Jeszcze raz dzięki
Jeszcze raz dzięki

- iwona0042
A może one tak jak z owocowymi, co drugi rok owoce dają 

- gracha
- 1000p
Miałam dzisiaj na działce niespodziankę
siedziałam sobie gdzieś tak około 21:00 na tarasie na działeczce robiła się już szarówka nagle patrzę drepcze w moją stronę jakieś stworzenie ,przystanął zaskoczony ja przestraszona ,przyglądam się a to jeż, patrzyliśmy tak na siebie z trzy minuty,potem szurnęłam nogą, odwrócił się i podreptał po trawniku w porzeczki ,teraz nie wiem czy był u nas z wizytą ,czy zamieszkał ,może jeszcze wróci ,słyszałam że jeże są bardzo pożyteczne w ogrodzie ,czy u was też są jeże 

- iwona0042
Ja jeża nie mam a chętnie bym przygarnęła, są pożyteczne, na pewno ślimaki zjadają, a u mnie ich mnóstwo, Grażynko odbierz PW
- gracha
- 1000p
Dzisiaj cały dzień na działce ,zrobiliśmy porządek z malinami letnimi ,bo rozrosły się skubańce
normalnie gęstwina ,mąż to od razu chciał wszystkie wykarczować a mi było szkoda ,bo wnuki tak smacznie zajadały prosto z krzaczka.Po dość ostrej wymianie zdań zawarliśmy kompromis,jeden szpaler wykopujemy zostaje jeden przy siatce,mąż z synem wykopywali a ja przerzedzałam ,wycięłam drugoroczne a zostawiłam tegoroczne te najgrubsze i pościnałam czubki dosyć sporo.Ja jeszcze powycinałam trochę aksamitek wkoło tujek przy ścieżce ,bo tak się rozrosły ,że tujkom było już ciasno,a na początku były takie malutkie.Po południu już tylko relaks ,przyjechały do nas dzieci z wnukami na rowerach ,mieszkają z drugiej strony miasta ,zabawa i odpoczynek.Jeszcze chciałam dodać że dobrze jest aksamitkę zakopywać na grządkach ,likwiduje nicienie tak mi powiedział mój sąsiad z działki doświadczony ogrodnik w sędziwym wieku

- roza333
- Od: 4 maja 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj mój jeż też wkracza na werandę jak się robi szaro i też nie wiem gdzie on sobie mieszczka pewno w drzewie na opał.
Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
- gracha
- 1000p
Z rana popadało a teraz ładnie wypogadza się ,zapowiada się piękny dzień a ja muszę iść do pracy na 10:00 ,na działeczkę dopiero po 16:00 może zrobimy jakiegoś grylla ,kogoś zaprosimy ,spróbujemy naszej naleweczki,posiedzimy ,zrelaksujemy się i od poniedziałku znowu do pracy,Dobrze że cię mam moja działeczko,moja odskocznio dnia codziennego
dobrze że jestem z Wami ,bardzo lubię oglądać Wasze prześliczne ogrody 

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A nie zna czasami jakiegoś sposobu na pędraki? wczoraj przesadzałam byliny i wykopałam 2-3 sztgracha pisze:Dzisiaj cały dzień na działce ,zrobiliśmy porządek z malinami letnimi ,bo rozrosły się skubańcenormalnie gęstwina ,mąż to od razu chciał wszystkie wykarczować a mi było szkoda ,bo wnuki tak smacznie zajadały prosto z krzaczka.Po dość ostrej wymianie zdań zawarliśmy kompromis,jeden szpaler wykopujemy zostaje jeden przy siatce,mąż z synem wykopywali a ja przerzedzałam ,wycięłam drugoroczne a zostawiłam tegoroczne te najgrubsze i pościnałam czubki dosyć sporo.Ja jeszcze powycinałam trochę aksamitek wkoło tujek przy ścieżce ,bo tak się rozrosły ,że tujkom było już ciasno,a na początku były takie malutkie.Po południu już tylko relaks ,przyjechały do nas dzieci z wnukami na rowerach ,mieszkają z drugiej strony miasta ,zabawa i odpoczynek.Jeszcze chciałam dodać że dobrze jest aksamitkę zakopywać na grządkach ,likwiduje nicienie tak mi powiedział mój sąsiad z działki doświadczony ogrodnik w sędziwym wieku

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 lip 2012, o 14:15
Witaj, zrobiłam sobie wycieczkę po Twoim ogrodzie, pięknie masz ten swój raj, ja początkująca ogrodniczką jestem od 2 miesięcy, posadziłam jedne z moich ulubionych kwiatów letnich aksamitki, ale ślimaki się dopadły do nich i teraz wyglądają nieciekawie - a taki jeż to skarb zjada te ślimory, och jakby mi się przydał
Miłego relaksu na działeczce

Miłego relaksu na działeczce