Zaszczepka
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 sie 2012, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zaszczepka
Witam wszystkich,
Znajomy wysle mi poczta zaszczepke rosliny. beda to 10-cm ciecia. czy moze usunac liscie przed wysylka?
pozdrawiam
Znajomy wysle mi poczta zaszczepke rosliny. beda to 10-cm ciecia. czy moze usunac liscie przed wysylka?
pozdrawiam
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
Re: Zaszczepka
Wydaje mi się, że obcięcie wszystkich liści to kiepski pomysł. Przecież roślina będzie ich potrzebować po ukorzenieniu do życia. Szkoda, że nie napisałaś o jaką roślinę chodzi. Mnie udało się ukorzenić winobluszcz bez liści, aale to chyba wyjątek. Myślę, że do bąbelkowej koperty A4 również zmieszczą się liście, a na cenę listu priorytetowego nie będzie to miało wielkiego wpływu. Ekonomicznego listu w przypadku rośliny nie polecam.
-
- 0p - Nowonarodzony
chodzi o to ze przesylka bedzie z indii i chce zeby byla jak najmniejsza bo nie chce zeby ktos sie przyczepil.
bedzie to odmiana miety, niestety nie znam nazwy polskiej, poszukam.
udalo mi sie ukorzenic bez lisci jedna rosline, tylko ze lodygi byly polzdrewniale a teraz beda to zielone.
chcialam poznac wasza opinie na ten temat. moze poprosze zeby wyslal pol na pol, torche z liscmi a troche bez.
pozdrawiam serdecznie
bedzie to odmiana miety, niestety nie znam nazwy polskiej, poszukam.
udalo mi sie ukorzenic bez lisci jedna rosline, tylko ze lodygi byly polzdrewniale a teraz beda to zielone.
chcialam poznac wasza opinie na ten temat. moze poprosze zeby wyslal pol na pol, torche z liscmi a troche bez.
pozdrawiam serdecznie
Nie bardzo rozumiem
Po co ścinać liście? To jest żadna oszczędność miejsca. Można całkiem sensownie zapakować roślinę razem z listkami w małe pudełeczko. List nie musi być koniecznie wysyłany w kopercie. Jako list można też wysłać małe pudełeczko.

-
- 0p - Nowonarodzony
chcialam sciac liscie zeby nikt z odprawy celnej sie nie przyczepil, teoretycznie nie mozna wysylac zywych roslin.
raz dostalam z brazylii wlsnie lodyzki bez lisci, ktore ladnie sie przyjely. paczka byla otwarta ale cale szczescie dotarla.
raz dostalam z brazylii wlsnie lodyzki bez lisci, ktore ladnie sie przyjely. paczka byla otwarta ale cale szczescie dotarla.
Do tego, żeby sprowadzać rośliny spoza unii, nawet na użytek prywatny trzeba spełnić kilka wymagań. I oczywiście mieć świadectwo fitosanitarnego dla sprowadzanych roślin.
Ehh, to wszystko zależy od gatunku, odmiany rośliny czy się ukorzeni taka bezlistna. Jakoś powątpiewam w przypadku mięty
Ehh, to wszystko zależy od gatunku, odmiany rośliny czy się ukorzeni taka bezlistna. Jakoś powątpiewam w przypadku mięty

-
- 0p - Nowonarodzony
dlatego sie tez martwie...
napisze czy sie udalo
napisze czy sie udalo
-
- 100p
- Od: 13 sie 2012, o 21:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mięta ma rozłogi jak perz, i jeśli znajomy pośle ci te rozłogi to nawet bez liści się przyjmną (będą rosnąć). ja tak sadziłam pieprzową .
I co w tej mięcie takiego jest że jest lepsza od naszej rodzimej polskiej
?

rose who grew from concrete