Co z tych rzeczy można hodować w domu? :)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
kinio25PL
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 sie 2012, o 17:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co z tych rzeczy można hodować w domu? :)

Post »

Cześć, witam Was serdecznie. Jestem tutaj nowy, więc na początku proszę o wyrozumiałość ze strony moderatorów, bowiem moje pytanie pasuje zarówno do działu DOM jak i OGRÓD. W drodze losowania wybrałem ten dział dla umieszczenia mojego posta ;)

Powiedzcie mi proszę, które z tych roślin mogę hodować stricte w domu, w doniczce na oknie, bez żadnego bawienia się w folie, ogródki (do tego przejdziemy później) i tym podobne rzeczy:

a) Pomidor - jeśli tak, to jaka odmiana?
b) mięta
c) mandarynka - tutaj uprzejma prośba o linka do jakiejś ciekawej oferty, bo na Alledrogo ciężko znaleźć coś ciekawego
d) Eukaliptus - który będzie dobry dla początkującego? (czytaj: relatywnie bezkonfliktowy i prosty w obsłudze ;) )

Kolejne moje pytanie: przymierzam się do ztuningowania ogródka, dzieląc go na trzy segmenty:
a) uprawa brokułów i szpinaku, które uwielbiam a o które (zwłaszcza szpinak) ciężko, nie wliczając w to oczywiście mrożonek z Hortexu czy Almy
b) część dekoracyjna (skarpa)
c) trawnik + pies

Mieszkam na blokach, acz jest to relatywnie nowa konstrukcja, dlatego ogródki mają całkiem sporą przestrzeń. Na szpinak i brokuły zaplanowałem sobie po trzy rzędy, każdy o długości 3 metrów. Czy ma sens rozpoczynanie zabawy już teraz czy warto poczekać do wiosny?

Może nie odchodząc zbyt daleko od tematu roślin DONICZKOWYCH, pozwólcie, że zapytam Was jeszcze czy ewentualnie teraz posadzone drzewko truskawkowe trzymane pod dobrym światłem będzie w stanie dać jakieś owoce mimo tego, że zbliża się już jesień.

To chyba na tyle w tym momencie. Z góry dziękuję za odpowiedzi ;:7
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Re: Co z tych rzeczy można hodować w domu? :)

Post »

Mięta, mandarynka i eukaliptus jak najbardziej. Pomidor raczej nie. Chyba, że jakieś odmiany karłowe. Skoro masz ogródek to lepiej pomidora w gruncie posadzić
kinio25PL
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 sie 2012, o 17:59

Post »

np jaka ta odmiana karłowata? ;)
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Można pomidorki hodować w wiadrach 10 llitrowych w ziemi i np.na balkonie:)jak ktoś ma :wit
irka10
100p
100p
Od: 13 sie 2012, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja hodowałam w tamtym roku pomidor maskotkę w doniczkach i urosła i owocowała .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”