Może autorka przepisu mi odpowie
Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
-
egon20041
- 30p - Uzależniam się...

- Posty: 37
- Od: 11 mar 2012, o 15:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Ujście/Piły
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dlatego pytam poniewaz w przepisie "dynia z ziołami" jest obrana , a w przepisie "dynia pieczona" tylko ze kroimy w paski
Może autorka przepisu mi odpowie
Może autorka przepisu mi odpowie
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1114
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja najpierw obieram - kroję w paski i wtedy bardzo łatwo cieniutko skórkę odkroić 
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
ada.kj jak długo gotujesz, żeby skórka się rozgotowała?ada.kj pisze:Ja czytałam np. we włoskich przepisach, że dynię do pieczenia kroi się tylko w kawałki i po upieczeniu wydrąża miękki miąższ. Natomiast dynię hokkaido gotuję na zupę w kawałkach razem ze skórą i ona cudownie się rozgotowuje. Nie potrzebne jest obieranie, które w przypadku dyni nie jest takie łatwe - twarda skóra.
Pytam, bo zrobiłam dzisiaj zupę krem z hokkaido (pyyyyszna) ale obierałam ze skórki /twarda jak jasny gwint. Ja najpierw kroję cienko jak arbuza i dopiero obieram, Agulka11 Ty odwrotnie?
i to co napisałaś to to jak dla mnie jest trochę sprzeczne, bo jeśli podczas gotowania skórka się rozgotowuje, to po pieczeniu też chyba powinna się zrobić miękka, jak to jest? da się tą skórkę zjeść po upieczeniu? (ze smakiem ofkors)
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 5075
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Monika. Nie umiem dziś powiedzieć jak długo, gdyż w tym roku jeszcze nie gotowałam - moja na działce jeszcze nie jest dojrzała, ale dziś kupiłam w Lidlu, więc w niedzielę będzie na zupkę. - 30 - 40 min. na pewno. Wrzuć sobie w googlarkę nazwę tej dyni i poczytaj - w większości przepisów podają właśnie to co ja pisałam. Prawda, że ta dynia jest bardzo twarda na surowo, ale bardzo szybko mięknie pod wpływem gotowania, gdyż ma twardą ale cienką skórkę. Jeszcze jej nie piekłam, ale po niedzieli zamierzam zrobić włoskie ravioli właśnie z pieczoną dynią i parmezanem. Przepis znalazłam w necie.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
ooo to długo jak dla mnie, obrana mięknie błyskawicznie, wiem bo robiłam ze swojej.
Czyli można piec ze skórką lub bez, i tak skórka będzie niejadalna Muszę wypróbować pieczenia, ale raczej obiorę
Czyli można piec ze skórką lub bez, i tak skórka będzie niejadalna Muszę wypróbować pieczenia, ale raczej obiorę
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Teraz coś z pomidorami
172. Gęsty sos z pomidorów - ćatni z kuchni indyjskiej
Składniki:
1,5 kg pomidorów
0,5 kg jabłek w typie antonówka
0,5 kg małej cebuli
1 szklanka rodzynków
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soli
1 szklanka octu winnego 6%
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 ostra papryka chili
1 łyżeczka zmielonej gorczycy
+ ew szczypta gałki muszkatołowej i szczypta zmielonych goździków wg indywidualnych gustów
Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry.
Jabłka obrać i powycinać nasiona i drobno pokroić.
Cebulkę pokroić w plasterki. Paprykę pokroić drobno
Do garnka wlać ocet, zagrzać, rozpuścić w nim cukier (nie do końca), dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Zagotować na małym ogniu ciągle mieszając aż się cukier zupełnie rozpuści. Zmniejszyć ogień i gotować baaardzo powoli aż zgęstnieje i będzie 'wyglądać' jak dżem, od czasu do czasu mieszając. Nakładać gorący sos do słoików (najlepiej małych). Pasteryzować 15/20 minut od prawie wrzenia (małe słoiki).
Do użycia nadaje się najwcześniej po tygodniu
172. Gęsty sos z pomidorów - ćatni z kuchni indyjskiej
Składniki:
1,5 kg pomidorów
0,5 kg jabłek w typie antonówka
0,5 kg małej cebuli
1 szklanka rodzynków
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soli
1 szklanka octu winnego 6%
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 ostra papryka chili
1 łyżeczka zmielonej gorczycy
+ ew szczypta gałki muszkatołowej i szczypta zmielonych goździków wg indywidualnych gustów
Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry.
Jabłka obrać i powycinać nasiona i drobno pokroić.
Cebulkę pokroić w plasterki. Paprykę pokroić drobno
Do garnka wlać ocet, zagrzać, rozpuścić w nim cukier (nie do końca), dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Zagotować na małym ogniu ciągle mieszając aż się cukier zupełnie rozpuści. Zmniejszyć ogień i gotować baaardzo powoli aż zgęstnieje i będzie 'wyglądać' jak dżem, od czasu do czasu mieszając. Nakładać gorący sos do słoików (najlepiej małych). Pasteryzować 15/20 minut od prawie wrzenia (małe słoiki).
Do użycia nadaje się najwcześniej po tygodniu
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Oooo...i to jest coś dla mnie
Będę dzisiaj robić
.
Będę dzisiaj robić
Martika
- minia821
- 500p

- Posty: 659
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
CZy ktoś robił pikle według tego przepisu? Nie rozumiem go do końca. Czy tą zalewę zlaną po 24h, wykorzystujemy ponownie 3 razy, czy za każdym razem nową przygotowujemy?Powojnik pisze:106. Pikle z ogórków![]()
Składniki:
-1,5 kg ogórków (duże,dojrzałe)
-2 szklanki octu
-3 szklanki wody
-5 dag cukru
-przyprawy (ziele, pieprz, liście, gorczyca)
Wykonanie:
Ogórki brać ze skórki,przepołowić,wydrążyć nasiona.Pokroić wzdłuż na paski (nie za wąskie), posolić i zostawić na kilka godzin. Następnie zlać wydzielony płyn. Zagotować około 3/4 szklanki octu z 3 szklankami wody,cukrem i przyprawami i zalać ogórki gorącym płynem na24 godziny (obciążyć, żeby nie wypływały) Po 24 godzinach zlać płyn z ogórków, dodać łyżkę octu, zagotować, przestudzić i ponownie zalać ogórki.Taką czynność powtórzyć trzy razy. Następnie ułożyć ogórki w czystych, wyprażonych słoikach.
Przygotować świeżą zalewę. Około 1 1/4 szklanki octu, 1 1/4 szklanki wody, trochę cukru, szczypta soli, przyprawy (według uznania, jak kto lubi) i zagotować. Zalać lekko przestudzonym płynem, zamknąć słoiki. Nie pasteryzowaćSmacznego
Pozdrawiam Kaśka
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1114
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja ze skórą nie próbowałam piec, ale może warto spróbować. Następnym razem zrobię ze skórkąmonika pisze:Czyli można piec ze skórką lub bez, i tak skórka będzie niejadalna Muszę wypróbować pieczenia, ale raczej obiorę
Taka jedna upieczona Hokkaido na 3 osobową rodzinkę to jakieś 5 minut jedzenia
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- Malgos
- 50p

- Posty: 55
- Od: 8 sie 2011, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Polecam 173. pyszny bałkański sos ajwar:
5 kg słodkiej, czerwonej papryki
2 kg bakłażanów
3 strąki ostrej czerwonej papryczki (można więcej na własną odpowiedzialność)
1 litr oleju/oliwy
0,5 słoiczka musztardy
2-3 główki czosnku
Paprykę i bakłażany umyć, oczyścić i pokroić.
Gotować osobno - najpierw paprykę (5 minut), a potem bakłażany (10 minut), w tej samej wodzie (tak na oko osolonej i z dodatkiem octu, można dorzucić świeży lubczyk dla rosołowego aromatu)
Dobrze osuszyć ugotowane warzywa.
Zmielić w maszynce do mięsa - tak by były grudki
Dusić w garze z olejem, rozdrobnionym czosnkiem i musztardą - niedługo, tak by wszystko połączyło się ze sobą "smakowo"
Można popróbować i ewentualnie doprawić np. czosnkiem, solą, papryczką
Jeszcze gorący ajwar porozlewać do słoiczków.
Zagotować słoiki z ajwarem, żeby dobrze "chwyciły"
Jeść na zimno lub na gorąco, jako dodatek do mięs, kotletów mielonych, wędlin, makaronów, gołąbków, zapiekanek, naleśników pikantnych, faszerowanych warzyw itp itd.
Nawet z samym pieczywem
Smacznego

5 kg słodkiej, czerwonej papryki
2 kg bakłażanów
3 strąki ostrej czerwonej papryczki (można więcej na własną odpowiedzialność)
1 litr oleju/oliwy
0,5 słoiczka musztardy
2-3 główki czosnku
Paprykę i bakłażany umyć, oczyścić i pokroić.
Gotować osobno - najpierw paprykę (5 minut), a potem bakłażany (10 minut), w tej samej wodzie (tak na oko osolonej i z dodatkiem octu, można dorzucić świeży lubczyk dla rosołowego aromatu)
Dobrze osuszyć ugotowane warzywa.
Zmielić w maszynce do mięsa - tak by były grudki
Dusić w garze z olejem, rozdrobnionym czosnkiem i musztardą - niedługo, tak by wszystko połączyło się ze sobą "smakowo"
Można popróbować i ewentualnie doprawić np. czosnkiem, solą, papryczką
Jeszcze gorący ajwar porozlewać do słoiczków.
Zagotować słoiki z ajwarem, żeby dobrze "chwyciły"
Jeść na zimno lub na gorąco, jako dodatek do mięs, kotletów mielonych, wędlin, makaronów, gołąbków, zapiekanek, naleśników pikantnych, faszerowanych warzyw itp itd.
Nawet z samym pieczywem
Smacznego

Malgos
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
No ta spiżarnia robi wrażenie. Brawo!
-
egon20041
- 30p - Uzależniam się...

- Posty: 37
- Od: 11 mar 2012, o 15:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Ujście/Piły
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Na ile osób te zapasy?
- Malgos
- 50p

- Posty: 55
- Od: 8 sie 2011, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
nas jest czworo (ja, mąż i 2 córki w wieku studenckim)
wszyscy lubią pitrasić
zużywamy mnóstwo ogórków kiszonych, przecierów pomidorowych (bo robimy je w dużych słoikach bez wygotowywania - właściwie są to zmiksowane pomidory)
nie pijemy soków fabrycznych, nie jemy gotowych sałatek, dżemów, powideł itp.
i stąd te zapasy
Malgos
- sylwia75
- 100p

- Posty: 169
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: dolny śląsk
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Malgos zapasy imponujące,podejście do zdrowego żywienia również
Może podrzucisz jakis pomysł,albo któryś z forumowiczów- co zrobić ze szpinakiem albo selerem naciowym.
Chciałabym zatrzymać te smaki na zimę,a kompletnie nic nie ma na temat tych pysznych warzywek.
Selerek wcisnełam do sałatki wielowarzywnej i na tyle pomysłów mam
Może podrzucisz jakis pomysł,albo któryś z forumowiczów- co zrobić ze szpinakiem albo selerem naciowym.
Chciałabym zatrzymać te smaki na zimę,a kompletnie nic nie ma na temat tych pysznych warzywek.
Selerek wcisnełam do sałatki wielowarzywnej i na tyle pomysłów mam
Pozdrawiam Sylwia
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1912
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Malgos, to tak jak u nas. Spiżarnia to podstawa.
Tyle, że nas jest siedmioro.

-- 27 sie 2012, o 22:54 --
Sylwia, szpinak obgotowujesz, siekasz lub mielisz (jak wolisz) i mrozisz w pudełkach po lodach. Zimą tylko doprawiasz na patelni.
Tyle, że nas jest siedmioro.
-- 27 sie 2012, o 22:54 --
Sylwia, szpinak obgotowujesz, siekasz lub mielisz (jak wolisz) i mrozisz w pudełkach po lodach. Zimą tylko doprawiasz na patelni.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia




