Kroton (Croton), nie mylić z Trójskrzynem (Codiaeum)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Kroton (Croton), nie mylić z Trójskrzynem (Codiaeum)

Post »

Jako, iż z kwiatami doniczkowymi jestem trochę "na bakier", stąd też moje pytanie do znawców i wielbicieli roślin doniczkowych. Czy w polskich sklepach ogrodniczych tudzież w kwiaciarniach można kupić rośliny z gatunku Croton? Nie mam przy tym na myśli trójskrzynu, który jak zauważyłam potocznie także nosi miano kroton. Szczególnie zależy mi na Croton lechleri, nie tyle ze względu na walory ozdobne, co na właściwości lecznicze. Ale czy jest w ogóle możliwa uprawa tej rośliny w doniczce w warunkach domowych?
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Awatar użytkownika
IroniaLosu87
100p
100p
Od: 14 lis 2011, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kroton (Croton), nie mylić z Trójskrzynem (Codiaeum)

Post »

Kroton ? nazwa roślin, stosowana w odniesieniu do trójskrzyna pstrego (rośliny doniczkowej) i rodzaju Croton. Croton lechleri to nazwa gatunku. Polecam :arrow: http://pl.wikipedia.org/wiki/Smocza_krew_(Sangre_de_drago ) . Podejrzewam,że łatwiej Ci będzie kupić preparat z tego drzewa niż je wyhodować :lol: ,pozdrawiam :uszy
PS. Zwykły kroton kupisz bez problemu :)
Awatar użytkownika
Marlenka X
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 cze 2012, o 19:13

Post »

Tutaj znajdziesz coś o pochodzeniu nazwy kroton codiaeum :arrow: Link zmoderowano ,a nazwa kroton ... dla trójskrzynu nie jest potoczna.

Nie reklamujemy na FO konkurencyjnych For Ogrodniczych.
babuchna
Miłego dnia
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

IroniaLosu87 pisze:Kroton ? nazwa roślin, stosowana w odniesieniu do trójskrzyna pstrego (rośliny doniczkowej) i rodzaju Croton. Croton lechleri to nazwa gatunku. Polecam :arrow: http://pl.wikipedia.org/wiki/Smocza_krew_(Sangre_de_drago ) . Podejrzewam,że łatwiej Ci będzie kupić preparat z tego drzewa niż je wyhodować :lol: ,pozdrawiam :uszy
PS. Zwykły kroton kupisz bez problemu :)
O krotonie (Croton lechleri) czytałam dużo w zagranicznej literaturze naukowej, ale dziękuję za link do polskiej wersji, chociaż chyba nie działa. Celowo posłużyłam się nazwą gatunkową Croton lechleri, gdyż określenie smocza krew często odnosi się także do żywic otrzymywanych z innych gatunków, m.in. draceny smoczej. Wiem, iż na polskim rynku są dostępne preparaty na bazie Sangre de grado, ale wolałabym sama pokusić się o przygotowanie mikstury. Wyciągi ze świeżych roślin mają z reguły silniejsze działanie przeciwutleniające. Croton lechleri jest silnym przeciwutleniaczem - zawartość antyoksydantów w płynnym roztworze waha się wokół 2897 mmol/100g, dla porównania dla zielonej herbaty - 10, aronii - 13, jagód - 9, a dla jagody Goji zaledwie 4 mmol/100g (Tutaj tabela z wykazem żywności i suplementów).
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Awatar użytkownika
Marlenka X
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 cze 2012, o 19:13

Post »

Bez obrazy,ale jeśli tyle czytałaś o Croton lechleri w "zagranicznej literaturze naukowej" to ta dość istotna i podstawowa :wink: informacja,że jest to "roślina drzewiasta występująca na obszarze Ameryki Południowej i Środkowej. Szczególnie pospolita w Peru, Ekwadorze, Brazylii i Meksyku. Rośnie w bardzo różnorodnym środowisku (lasy tropikalne, stoki wąwozów, ruiny) na wysokości 300-2000 m n.p.m. Osiąga wysokość do 20 m." powinna tam być zawarta :?:

-- 4 wrz 2012, o 18:06 --

A w linku jest odnośnik do artykułu ciut niżej :D
Miłego dnia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”