Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Jagódko, pozwoliłam sobie pospacerować po Twoich włościach, przyznam, że była to dla mnie wielka przyjemność :D Masz ogromną odmianę liliowców w swoim ogrodzie, naprawdę zazdroszczę Ci tego ;:oj A już nawet nie wspomnę o Acidanterze, tak o niej marzę... u Ciebie jest naprawdę piękna.. ale myślałam, że kwitnie na wiosnę, widocznie coś mi się pomieszało. Czy mogłabyś dodać jeszcze jakieś jej fotki? Nie chcę się narzucać oczywiście :oops:

Pozdrawiam serdecznie :wit
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jagodko-byliśmy z Kostkiem,ale było wąchania!
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Jagódko. Nie wiem czemu dopiero teraz trafiłam do Twojego królestwa? Jakże tu pięknie- prawdziwa uczta dla oczu i balsam na złą pogodę i nie tylko. Masz piękne zdrowe okazy wśród swoich roślinek, nic tylko obserwować i napawać się ich pięknem.
pozdrawiam MArzena
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Dłuższy czas mnie nie bylo , a tu tyle przemiłych Gości ;:180 - dziękuję za wizyty .
Oliwkę odwiozłam do domu , zaliczyłam kilka dni nad morzem , byłam z M w Mielnie ...oczywiście nie omieszkałam wpaść do ogrodu Pawła/Xipe .

Gosieńko ...już nie ma Oliwki . Bardzo mi przykro , wiem , co przeżywasz , rozumiem Cię , bo sama mam w domu dwóch singli .

Kriss1515...witaj , mlodzieńcze z ogrodniczym zapałem - nic , tylko pogratulować pasji w tak młodym wieku ;:138 .

Jadzieńko , w rzeczy samej , liście wrotyczy są przepiękne w swej formie . Bogu dziękować ,że nie ma u mnie ślimorów , bo chyba bym się zapłakała , gdyby mi zeżarly jaką roślinę . Hosty są ich szczególnym przysmakiem - współczuję z całego ;:167 ;:168 .

Wiolomanko - serdecznie witam w moich progach :wit . No , trochę się tego uzbierało przez kilkanaście lat .

Justysiu ...lubię wrotycz w zielu na święto NMP - 15 sierpnia ,ale niestety , nie mialam jej w tym roku . Wszystkie kwiaty miałam ze swojego ogrodu .

Konwalio12 i Ciebie witam ;:180 w moim skromnym "Królestwie...." :wit . Dziękuję za miłe słowa ...acidanterę , liliowce i inne sprzedaję , lub wymieniam na inne , których poszukuję .

Ewuś , z Kostkiem ...prawda , jak pieknie brzmi ? witajcie i wąchajcie do woli . A tak nawiasem mówiąc , to kiedy wpadniesz na pomidorowe co nieco , np. sałatkę w pomidorach , z krewetkami , lub z jajkiem i serem feta?

Marzenko..jakże miło , że wpadłaś ...Twój nick przewija mi się bardzo często w wielu zaprzyjaźnionych ogrodach - zwłaszcza u Sławka .

A teraz ...parę fotek , z tego , co zastałam w ogrodzie , po moim powrocie- zapraszam serdecznie .

Hyzop & Truskawka ozdobna

Obrazek Obrazek

Runianka japońska variegata & Budleja ' Royal Red '

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pierwiosnek viali / storczykowy , siany w tym roku , teraz zakwitnął .

Obrazek Obrazek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Jagódko, pozdrawiam Cię serdecznie :wit Czytam, że Oliwka już wyjechała i trochę Ci smutno z tego powodu, ale z drugiej strony, spędziłyście razem wiele dni i wspomnieniami tych chwil można żyć do następnego razu :)
Jagódko, piękny okaz fuksji - czy przenosisz ją na zimę do domu, czy traktujesz jako jednoroczną?
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Witam Cię JAGÓDKO po powrocie znad wód :wit
Trochę Twego ogrodu i subtelnego stylu i dowcipu mi brakowało ;:108
Rok jest nietypowy - u Ciebie kwitnie primula vialli a u mnie delosperma :!:
Natomiast moje p.vialli /chyba przez 1 el/ wszystkie padły w zimie lub wiosną.One nie są za trwałe ale ja miałem
już sporą ilość z podziału.Nic to,kupię nowe...
Pozdrowienia,
Sławek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Popatrz - równocześnie byłyśmy u siebie nawzajem ;:168 .

Serdecznie witam Aguniu ;:196 . Tak , była u mnie ponad miesiąc , więc na jakiś czas mi wystarczy ...ale serce już tęskni .
Mam sporo zaleglości , tak na FO , jak i w ogrodzie , że o oknach nie wspomnę ;:185 . Aktualnie ruszyłam z zaprawami darów natury - robię sok malinowy , zaprawiam sałatki ogórkowo paprykowe , etc...

Fuksji mam 8 odmian , a 30 sztuk , które dostałam od przemiłej osoby - Tereni -ukorzenia się :tan .

Wszystkie fuksje , oprócz magellana , która rośnie w gruncie , przenoszę do domu .

Ha ! Sławku i nawzajem ;:168 , mnie również ujmuje Twój sposób postrzegania i nie mam tu aczkolwiek na myśli tylko roślin . Twoje umiejętnie dobrane sentencje , przeplatane portretami roślinnymi - to klasa sama w sobie ;:215 .
Mówisz , że ten rok nietypowy - a ja uważam ,że nie tylko przyroda pokręcona , ale i my odczuwamy jej anomalie .
Primula viali jest rośliną krótkowieczną , trzeba ją co jakiś czas odmładzać , by po kilku latach nie odeszła w krainę wiecznych kwitnień .
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Witaj Jagódko,teraz ze ściśnietym sercem bedziesz częściej na forum.Wszystko jak zwykle piekne,ale zwróciłam uwagę na runianke wariegata,piękna jesst,mam tylka tą zwykła i lubię ja.
Dostałam gałązki dwóch pięknych mało spotykanych fuksji od Bożenki Babopielki i trzymam swoje kciuki,żeby ukorzeniły mi się.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Telepatia , czy co ;:oj - podobnie , jak i u Agi- pisałyśmy równocześnie u siebie :shock: .
Tak , bardzo mi brakowało FO - chociaż wpadałam w ogrody zaprzyjaźnionych Forumków - ale na pisanie nie było czasu .
Oj , tak , masz rację , ze ściśniętym sercem - to dobrze dobrane słowo ;:168 .
Gosiu , ja byłam u pewnej Pani ( nie ma konta na FO , ale podczytuje - Tereniu - wielkie ;:180 ;:167 ) , która ma fuksje olbrzymy , w odmianach kilkudziesięciu - istny zawrót głowy . Każda opisana , rośnie w olbrzymiej donicy , a krzewy mają ponad 1,50 cm wysokości . Ukorzeniam i też się modlę , by przyniosło efekt ...bo jest ich 30 sztuk . Jedna z nich , to nawet liście ma inne niż pozostałe , wcale nie podobna do siostrzyczek .
Trzymam kciuki za powodzenie w ukorzenianiu Twoich - na pewno się uda ;:168 ;:333
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Witaj kochana ;:196
Przykro , ze Oliwki już nie ma przy Tobie , ale na pewno spędziliście wspaniały czas letniej kanikuły .
Wspólne wakacje , pobyt nad morzem . Będziecie miały do czego wracać podczas jesiennej słoty .
Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie i też pędzę nadrobić wszelkie forumowe zaległości :wink:
Buziaczki !!!
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

jAGÓDKO,dostałam jedna o listkach prawie seledynowych z białym nalotem i druga ma listki takie paskowane seledynowo brazowe,a kwiatki trabkowe.Muszę zrobic dzisiaj zdjęcia swoim fuksjom,bo trochę też tego mam.Jak ty je ukorzeniasz?
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nareszcie jesteś ;:oj ...tęskniłam ...czytałam , ale mało co się odzywałam - teraz powoli wraca wszystko do stanu sprzed przyjazdu Oliwki . Czas spędzony razem nie da się porównać z niczym innym - nauczyłam Oliwkę słów piosenki ... "Gdzie strumyk płynie z wolna ...", obiecała , że ją zaśpiewa w szkole .
Szkoda tylko , że mam mało zdjęć z nad morza , bo tylko robione tel. , a tego nie lubię . Młodszy syn wziął aparat w Tatry Słowackie , bo jest pasjonatem wędrówek po górskich szczytach :) .

Gosiu...to muszą być piękne odmiany ;:108 , sama jestem ich ciekawa . Ja ukorzeniam w wodzie i to z powodzeniem - dawno temu robiłam z ukorzeniaczem , do ziemi i nakrywałam ciemną butelką PET - też się ukorzeniały , ale to wymaga trochę zachodu . Więcej doniczek i miejsca zajmują więcej na parapetach . Teraz jest dobry czas na robienie sadzonek pelargonii - należy pobrać szczepki z młodych , nowych odrostów wierzchołków matecznych i dać do doniczek z ziemią - dbać o wilgotność , ale nie przelewać , bo zgniją .
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Jagodko, nadrobiłam zaległości po długiej nieobecności ;:131
Twoj ogród zachwyca kwiatami, masz ich tyle odmian ;:oj Niektórych nawet nie znam :oops:
Piękne, nastrojowe zdjęcia - prawdziwy balsam na duszę ;:170
Zachwyciła mnie tez Twoja Ismena - u mnie nie chcą kwitnąć,..wypusciły tylko liście ;:219
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jagódko, właśnie to mijanie się w wątkach przygnało mnie do Ciebie. Tytuł wątku też swoje dołozył i wcale się nie zawiodłam. Dobrze, że wspominasz o robieniu sadzonek pelargonii. Też się w to bawię, bo wiosną mają zawrotne ceny. A sadzonki robione wiosną kwitną ... no bardzo późno, jak już trzeba je chowac do domu.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

30 fuksjowych sadzonek nawet nie wiem ,gdzie bym to pomieściła ;:oj .Na pewno muszą być piękne takie wielgachne 1,5 m drzewa fuksjowe .Niestety na to trzeba mieć dużo miejsca w domu .Też wpadam na Fo w trakcie robienia buraczków do słoiczków .Trzeba powoli skarby ogrodowe zawekować
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”