Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1
Re: Bananowiec
Kupiłem bananowce Mussa Ornata, czytając o niej dowiedziałem sie że mogą wykiełkować dopiero po 3 miesiącach? To prawda? Aż taki wielki trening cierpliwości :P?
rose who grew from concrete
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moj taki, jak na fotce powyżej wypuszcza masę młodych. Na poczatku czerwca porozsadzałam i miałam chyba z 11 sadzonek. Porozdawałam, porozsyłałam i jeszcze mam chyba ze 4 sztuki, a macierzysty znów puszcza młode jak szalony. I te młode tez już zaczynają puszczać. Chyba machnę ręką i niech rośnie, jak chce.
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Nie. Ze 3 czy 4 lata temu kupiłam na allegro jedno maleństwo, miał z 10 cm wysokości. Jak chcesz, to podaj namiar na PW, to ci podeślę. W zupełności mi wystarczy, jak sobie zostawię dwa. Tym bardziej, że znów produkuje młode.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 lip 2012, o 15:50
liście bananowca nie zregenerują się, raczej puszczą nowe, te po prostu odetnij.
sa one raczej uszkodzone przez np. wiatr a nie poparzone. banan rosnie w pełnym słoncu i temperaturze przekraczającej 40st.( w cieniu) i nic niepoparzy mu lisci.
pozdr
sa one raczej uszkodzone przez np. wiatr a nie poparzone. banan rosnie w pełnym słoncu i temperaturze przekraczającej 40st.( w cieniu) i nic niepoparzy mu lisci.
pozdr
Przecież to nie bananowiec
- Amorphophallus
- 100p
- Od: 23 wrz 2010, o 17:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój podopieczny podchodzi już pod 4m. Wysokość 'kłodziny' to 160cm, a obwód wynosi 140cm.

Musa basjoo też już miło do okna salonu zagląda:

Musa basjoo też już miło do okna salonu zagląda:

- NikaDo
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sie 2012, o 15:13
Amorphophallus wooow - też o takim marzyłam i wiele miesięcy dbałam jak o dziecko o swoje banany, moja 'plantacja' (szt2 niespełna 2m wysokości) niestety poddały się przędziorkom:((
został mi ostatni , ale zrażona bolesną porażką i stratą - nie bardzo dbam o niego tak jak o poprzednie....
Jeśli jest to możliwe napisz jaki region Polski zamieszkujesz Ty i Twoje Bananowce ;)
został mi ostatni , ale zrażona bolesną porażką i stratą - nie bardzo dbam o niego tak jak o poprzednie....
Jeśli jest to możliwe napisz jaki region Polski zamieszkujesz Ty i Twoje Bananowce ;)
To bardzo poważna sprawa - nie mieć poczucia humoru. ;)
pozdrawiam Dominika
pozdrawiam Dominika
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Amorphophallus.
Jestem w ekstazie. Piękne, szczególnie Ventricosum doprowadza mnie do szklanych oczu.
Gdzie Ty go zmieścisz w zimie ;-]
Jestem w ekstazie. Piękne, szczególnie Ventricosum doprowadza mnie do szklanych oczu.
Gdzie Ty go zmieścisz w zimie ;-]
-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Ten strzelisty jest cudny
, no własnie jak trzeba go zimować

, no własnie jak trzeba go zimować

-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Będzie trzeba mu ściąć bestialsko liście, wykopać i wnieść w jakimś wiadrze do najlepiej nieogrzewanego pomieszczenia na zimę.
Bananowce to twarde rośliny. Moja młodziutka Musella Lasiocarpa jest dosyć często przesuszana a rośnie aż miło na nią patrzeć.
Bananowce to twarde rośliny. Moja młodziutka Musella Lasiocarpa jest dosyć często przesuszana a rośnie aż miło na nią patrzeć.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wiosną i jesienią pracy przy nich dużo,trzeba się naszarpać ale jakie widoki masz przez całe lato
Przepiękne okazy,godne najwyższego zachwytu i podziwu dla Ciebie.

Przepiękne okazy,godne najwyższego zachwytu i podziwu dla Ciebie.

- Amorphophallus
- 100p
Dziękuje za miłe słowa
ale pora odpowiedzieć na pytania.
Ja i moje bananowce jesteśmy z centralnej Polski a dokładniej z Warszawy.
Co do odrostów muszę odpowiedzieć że nie będzie to możliwe gdyż bananowce z grupy Ensete nie wytwarzają odrostów. (odrosty wytwarzają Musa i Musella) Oczywiście sadzonki Ensete ventricosum 'Maurelli' (ten wysoki z czerwonawymi przebarwieniami) co wiosnę nie są trudne do dostania w internecie.
Co do zimowania do momentu osiągnięcia 2m (czyli wraz z doniczką do zimowania wysokość sufitu) polecam zimowanie w stanie wegetacji najlepiej w temp około 10stopni, dostęp światła i skromne podlewanie, jeśli nie ma możliwości zapewnienia tych 10 stopni to po prostu w pomieszczeniach mieszkalnych gdzie jak wiadomo temperatura jest wyższa. Później jak już roślina jest większa można sobie pozwolić na zimowanie samej 'kłodziny' i bulwy a warunki jak przy przetrzymywaniu canny.

Ja i moje bananowce jesteśmy z centralnej Polski a dokładniej z Warszawy.
Co do odrostów muszę odpowiedzieć że nie będzie to możliwe gdyż bananowce z grupy Ensete nie wytwarzają odrostów. (odrosty wytwarzają Musa i Musella) Oczywiście sadzonki Ensete ventricosum 'Maurelli' (ten wysoki z czerwonawymi przebarwieniami) co wiosnę nie są trudne do dostania w internecie.
Co do zimowania do momentu osiągnięcia 2m (czyli wraz z doniczką do zimowania wysokość sufitu) polecam zimowanie w stanie wegetacji najlepiej w temp około 10stopni, dostęp światła i skromne podlewanie, jeśli nie ma możliwości zapewnienia tych 10 stopni to po prostu w pomieszczeniach mieszkalnych gdzie jak wiadomo temperatura jest wyższa. Później jak już roślina jest większa można sobie pozwolić na zimowanie samej 'kłodziny' i bulwy a warunki jak przy przetrzymywaniu canny.
- Amorphophallus
- 100p
Keetee - Może tropików to nie ale nasze średnio wilgotne powietrze i letnie 27-30stopni to już tak zwłaszcza jak widzę bananowce już w pełnym rozwoju 

Gratuluję dochowania się wyjątkowo dorodnych okazów. Oby udało Ci się je zdrowo przezimować. Jaki masz plan "ewakuacji"? Gdzieśna przełomie września i października?