Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
- hala67
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3795
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aguś, sos z cukinii z fetą jest przepyszny. Moja rodzina jest zachwycona. Powtórzę to danie jeszcze nie raz. Spróbuję również z serkami topionymi.
A teraz zabieram się za robienie szarlotki z budyniem i kokosem.
A teraz zabieram się za robienie szarlotki z budyniem i kokosem.
Pozdrawiam Hala
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Elu bardzo się cieszę, że moje przepisy przypadły Twojej rodzince do gustu
i życzę Wam smacznego
Halinko cieszę się, ze sosik Wam smakuje
Ja uwielbiam cukinię pod różnymi postaciami
Jak przyjdzie sezon z obfitością dyniowatych, to ciągle coś robię....dziś przegięłam
na śniadanie placki z cukinii, a na obiad.....cukiniowy sos z makaronem
A jak szarlotka???
Sezon na dyniowate w pełni, więc zapraszam na placuszki z cukinii , które w moim domu są bardzo lubiane
PLACUSZKI Z CUKINII
* duża cukinia
* 2 jaja
* 3 czubate łyżki mąki
* 2 - 3 ząbki czosnku
* sól
Cukinię zetrzeć na tartce o dużych oczkach razem ze skórką, posolić. Poczekać aż puści sporo soku, dobrze odcedzić, trochę odcisnąć. Dodać jaja, mąkę, wcisnąć czosnek. Połączyć. Smażyć na gorącym oleju z obu stron na rumiano.
Placuszki są bardzo delikatne, rozpływają się w ustach...
Podawać można z kleksem śmietany, jogurtu, jogurtowym sosem czosnkowym. Ja najlepiej lubię bez dodatków.
(Czasami do masy na placki dodaję 2 łyżki startego na drobniutkiej tartce żółtego sera)





Halinko cieszę się, ze sosik Wam smakuje




A jak szarlotka???
Sezon na dyniowate w pełni, więc zapraszam na placuszki z cukinii , które w moim domu są bardzo lubiane

PLACUSZKI Z CUKINII
* duża cukinia
* 2 jaja
* 3 czubate łyżki mąki
* 2 - 3 ząbki czosnku
* sól
Cukinię zetrzeć na tartce o dużych oczkach razem ze skórką, posolić. Poczekać aż puści sporo soku, dobrze odcedzić, trochę odcisnąć. Dodać jaja, mąkę, wcisnąć czosnek. Połączyć. Smażyć na gorącym oleju z obu stron na rumiano.
Placuszki są bardzo delikatne, rozpływają się w ustach...
Podawać można z kleksem śmietany, jogurtu, jogurtowym sosem czosnkowym. Ja najlepiej lubię bez dodatków.
(Czasami do masy na placki dodaję 2 łyżki startego na drobniutkiej tartce żółtego sera)



Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Ja melduję że szarlotka z kisielami jest przepyszna ,będzie na stałe w moim menu ,teraz muszę spróbować tej z kokosem



Pozdrawiam Iwona 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Sos z cukini z feta do makaronu smakował 

- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42349
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Agness zapisuję sobie wątek, bo po przejrzeniu aktualnego nabrałam ochoty na poprzedni, ale na to trzeba czasu.
Widać, że jesteś zainspirowana gotowaniem!
Widać, że jesteś zainspirowana gotowaniem!
- milkicja
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 976
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Agnieszko czy mogę użyć do nasączenia biszkoptu do tortu z bitej śmietany białego wytrawnego wina?? Czy najlepsza będzie wódka??
A może robić bezalkoholowy??
A może robić bezalkoholowy??
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Iwonko bardzo się cieszę, ze szarlotka smakowała, daj znać czy przypadła Wam do gustu ta z kokosem
Juda bardzo się cieszę , ja bardzo lubię cukinię i często ją wykorzystuję w kuchni:D
Marysiu gotować faktycznie bardzo lubię i cieszę się jak moje ulubione potrawy i komuś innemu przypadną do gustu. Zapraszam serdecznie
Milenko poncz jak najbardziej może być bezalkoholowy. Ja bardzo często taki robię. Jeśli z alkoholem to spirytus albo wódka, wina nie dawaj, bo ono ma specyficzny zapach i smak i może popsuć cały efekt końcowy ...

Juda bardzo się cieszę , ja bardzo lubię cukinię i często ją wykorzystuję w kuchni:D
Marysiu gotować faktycznie bardzo lubię i cieszę się jak moje ulubione potrawy i komuś innemu przypadną do gustu. Zapraszam serdecznie

Milenko poncz jak najbardziej może być bezalkoholowy. Ja bardzo często taki robię. Jeśli z alkoholem to spirytus albo wódka, wina nie dawaj, bo ono ma specyficzny zapach i smak i może popsuć cały efekt końcowy ...
- hala67
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3795
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aguś, pytałaś jak nam smakowała szarlotka z budyniem i kokosem - była pyszna. Skorzystam z tego przepisu jeszcze nie raz.
Ugotowałam też leczo według przepisu Ewy i muszę powiedzieć, że spałaszowaliśmy go z wielkim apetytem. Ogórek kiszony nadaje ostrości i smaku.
Ugotowałam też leczo według przepisu Ewy i muszę powiedzieć, że spałaszowaliśmy go z wielkim apetytem. Ogórek kiszony nadaje ostrości i smaku.
Pozdrawiam Hala
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1515
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Wczoraj na obiad były kluski z sosem cukiniowym. Pychotka, dzięki za przepis



Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4630
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lublin/okolice
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aga szarlotka z budynie upieczona- była w niedzielę na spotkaniu u Jagusi- bardzo nam smakuje i teraz będę taką piekła.
Dzisiaj pokroiłam składniki na sos słodko-kwaśny jakoś dużo mi tego wyszło.
Dzisiaj pokroiłam składniki na sos słodko-kwaśny jakoś dużo mi tego wyszło.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2353
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Beskid Śląski
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
AGNESS, przemyciłam mojemu M cukiniię według Twoich przepisów. Pochwalił.
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 7326
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
AGUSIU jak walczysz z papryką to błyśnij jakimś dobrym przepisem 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Halinko bardzo się cieszę, ze szarlotka smakowała
Leczo Ewy też któregoś dnia wypróbuję, bo uwielbiam warzywa sezonowe, teraz dostatek wszelakich, więc korzystam z tych dobrodziejstw ile się da
Ewuniu cieszę się, że sosik smakował, ja uwielbiam cukinię w każdej postaci
Wczoraj robiłam faszerowaną mielonym mięskiem...pycha
Jolu cieszę się, ze szarlotka przypadła Wam do gustu....a jak sosik, smakuje?
Aniu to super, takie warzywne jedzonko to samo zdrówko
Eluniu ja robię te sosiki słodko-kwaśne, na które przepis wrzuciłam na str 7, robię też taki sam sos tylko bez ananasa , już zimą po otworzeniu słoika dorzucam do niego czerwoną fasolę, usmażone mielone mięsko, doprawiam ostrą papryką i mam sos meksykański
Robię też paprykę konserwową i sporo pokrojonej w paseczki mrożę
To wszystko na zimę. A teraz to często robię leczo i paprykę faszerowaną mielonym mięskiem, lubimy też różne gatunki kiełbas podsmażane a do później utopione w paprykowo-cebulowej jarzynce 


Ewuniu cieszę się, że sosik smakował, ja uwielbiam cukinię w każdej postaci


Jolu cieszę się, ze szarlotka przypadła Wam do gustu....a jak sosik, smakuje?
Aniu to super, takie warzywne jedzonko to samo zdrówko

Eluniu ja robię te sosiki słodko-kwaśne, na które przepis wrzuciłam na str 7, robię też taki sam sos tylko bez ananasa , już zimą po otworzeniu słoika dorzucam do niego czerwoną fasolę, usmażone mielone mięsko, doprawiam ostrą papryką i mam sos meksykański



- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 7326
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Agusiu dobrze zrozumiałam paprykę konserwowa mrozisz 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Eluś nie, nie.... mrożę zwykłą słodziutką papryczką na surowo, pokrojoną w paseczki . Później wykorzystuję ją do leczo i i innych potraw z użyciem gotowanej papryki.