Pozdrawiam Emet
Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, kwitnienia
-
emet
- 200p

- Od: 6 maja 2011, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bugenwilla-jak ją uprawiać?
Do zimowania jeszcze daleko.Nie podlewaj zbyt obficie i nie nawoż bo nie ma co tego pobierać skoro jest łysa.Jeśli jest nadal żywa to zobaczysz niebawem małe zgrubienia w miejscu opadłych liści.Na pozór umarłe rośliny potrafią nas zaskoczyć.
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet
- robaczek_Poznan
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wbrew pozorom bugenwilla to bardzo żywotna roślinka. Moja już wielokrotnie z róznych przyczyn zrzucała prawie doszczętnie listki. Jednak po każdym takim razie odradzała się jeszcze bardziej gęsta.
Ostatnio zaatakowały ją mszyce, a po oprysku zrzuciła listki, zwłaszcza takie młodziutkie, maleńkie. Jednak w niedługim czasie pięknie się zazieleniła i zakwitła.
W ogóle to zamierzałam ją mocno przyciąć, bo zamiast rosnąć w górę - poszła mocno w dół, co zupełnie mi się nie spodobało. Ale za to tak pięknie zakwitła na tych pędach, że nie mam serca jej ciąć
Może jesienią 
Ostatnio zaatakowały ją mszyce, a po oprysku zrzuciła listki, zwłaszcza takie młodziutkie, maleńkie. Jednak w niedługim czasie pięknie się zazieleniła i zakwitła.
W ogóle to zamierzałam ją mocno przyciąć, bo zamiast rosnąć w górę - poszła mocno w dół, co zupełnie mi się nie spodobało. Ale za to tak pięknie zakwitła na tych pędach, że nie mam serca jej ciąć
- Miroslawa
- 200p

- Od: 8 sie 2007, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ona nie lubi jak zmienia jej się miejsce. Moje stoją na słońcu 
Pozdrawiam, Mirka
No to chyba są bardzo wrażliwe, skoro ruszyłam je o 1 m w bok i trochę w górę (z podłogi na stojący kwietnik
)
- Miroslawa
- 200p

Nie jest aż tak wrażliwa, też je przestawiam, jak sprzątam balkon, ale staram się postawić je tak samo jak stały, żeby nie przekręcać. Bugenwille są super na bardzo słoneczne balkony
Żadne kwiaty nie utrzymują tak długo kwiatu jak bugenwilla.
Pozdrawiam, Mirka
No niby tak.... ale mojej słońce pali liście..
Przestawiłam ją troszkę niżej na kwietniku.
Zaznaczam, że balkon mam od strony wschodniej.
Ale fakt faktem, że kwiaty bugenwilli są bardzo efektowne.
Mirko, a jak je zimujesz?
Zaznaczam, że balkon mam od strony wschodniej.
Ale fakt faktem, że kwiaty bugenwilli są bardzo efektowne.
Mirko, a jak je zimujesz?
- Miroslawa
- 200p

Zimuję w piwnicy w bloku, ale moje są duże:D Małe radzę w mieszkaniu na parapecie.
Pozdrawiam, Mirka
Tak właśnie robię ;) Piwnicę mam malutką i bez okien, więc bugenwille zawsze zimuję normalnie w pokoju.
W tym roku przegapiłam moment na przycięcie, dlatego teraz wyglądają tak:

Uploaded with ImageShack.us
W tym roku przegapiłam moment na przycięcie, dlatego teraz wyglądają tak:

Uploaded with ImageShack.us
- Miroslawa
- 200p

Najważniejsze, że kwitną
Ja bym przycięła ją przed zimowaniem, żeby się zagęściła.
Pozdrawiam, Mirka
Witam, jestem nowym użytkownikiem forum, mam na imię Karolina 
Kupiłam moją Bugenwille obsypaną kwiatami gdzieś w maju/czerwcu. Roślinka zrzuciła fioletowe listki, po jakimś czasie pojawił się JEDEN kwiat. Od tej pory rozrosła się, zazieleniała, jednak nie ma ani jednego kwiatka, dodatkowo młode, nowe listki mają czerwone końcówki liścia. Bugenwilla miała trudny żywot przez ocieplanie balkonu i była co rusz przenoszona z domu na balkon. Jak pomóc jej i przywrócić normalność jej listków ?
Kupiłam moją Bugenwille obsypaną kwiatami gdzieś w maju/czerwcu. Roślinka zrzuciła fioletowe listki, po jakimś czasie pojawił się JEDEN kwiat. Od tej pory rozrosła się, zazieleniała, jednak nie ma ani jednego kwiatka, dodatkowo młode, nowe listki mają czerwone końcówki liścia. Bugenwilla miała trudny żywot przez ocieplanie balkonu i była co rusz przenoszona z domu na balkon. Jak pomóc jej i przywrócić normalność jej listków ?
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pokaż zdjęcie.
Ale myślę, że nie ma się co przejmować tymi zaczerwienionymi liśćmi. A to że nie kwitnie? One nie kwitną przez cały czas.
Jest szansa, że jeszcze późniejszą jesienią to zrobi. U mnie powtórnie kiedyś zakwitła w październiku.
Ale myślę, że nie ma się co przejmować tymi zaczerwienionymi liśćmi. A to że nie kwitnie? One nie kwitną przez cały czas.
Jest szansa, że jeszcze późniejszą jesienią to zrobi. U mnie powtórnie kiedyś zakwitła w październiku.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Myślę, że roślina przede wszystkim potrzebuje spokoju i stałego miejsca, z którego nikt jej nie bedzie ruszać ;)
Bugenwille kupione na początku sezonu są traktowane specjalnymi środkami, przyśpieszającymi kwitnienie. Często się zdarza, że po przekwitnięciu tracą liście i po zaaklimatyzowaniu potrafią ponownie zakwitnąć w tym samym sezonie
.
Pozdrawiam Bogdan
karlor - bugenwille ZAWSZE kwitną przez cały sezon
Każdy uprawiający bugenwille stosuje nawozy - czyli środki przyspieszające kwitnienie ;)
Każdy uprawiający bugenwille stosuje nawozy - czyli środki przyspieszające kwitnienie ;)