Zdechniesz z głodu xd
Kop kop nie pier...
Chodzi mi o to że dopłaty masz do poplonów które trzymasz do wiosny więc chyba to logiczne że skoro unia do tego dopłaca to to jest dobre to chciałem przekazać :P
Na poplon daj mieszankę owies słonecznik gorczyca i lucerna taki całkowity mix
Jak stać Cie na torf to proszę bardzo Lepiej kompostem lub kup przyczepkę obornika
Kompost mam a obornik pasowało by przeorać a nie szpadlem gówno kopać . Poczekam do września i tyle .
Torfu mam sporo 10 m za ziemniakami mam takie bagno , że woda stoi i torf tam jest , tylko część jest "grudkowata" i rozdrobnić jej nie mogę .
no to masz piękną ciężką ziemię ;) Skoro obok bagno, tzw. ziemia pszenno-buraczana czyli ciężka klasa 1-3, mniejsza o to jeśli masz ciężką ziemię to ona nawet nie potrzebuje zbyt wiele obornika lub innego nawożenia. Ale jak masz do dyspozycji własny torf czy tam kompost to zawsze warto rzucić, pod ziemniaki gleba nie może być za mokra za ciężka jeśli takowa masz to zamiast torfu lepiej będzie przekopać słomę lub inny poplon.
No własnie niestety nie mam tam dobrej ziemi .... Jako ze było nisko rodzice nawiezli ziemi innej . Tak zwanej kolejowej. Wiosna przed sadzeniem z tego małego kawałka wywiozłem 3 pełne taczki a podczas wykopkow tez sporo bedzie . Ta ziemia nie jest najlepsza dlatego staram sie jak wzbogacac tym torfem . Mozliwosci zasadzenia ziemniaka na torfie nie ma bo tam woda stoi a jak kopie to nakładam filce .
Powiesz mi na ile kg moge liczyc tych ziemniakow ?
Nie mogę tego ocenić naprawdę na to wpływa baaardzo dużo czynników... Ten torf da się spokojnie doprowadzić do użytku tylko trza go osuszać, szpadel przekopujesz przekopujesz i jeszcze raz przekopujesz do tego oczko wodne albo coś w tym stylu studnia z 5-6kręgów w pobliżu bagienka i wodę ściągnie a Ty będziesz się cieszyć kawałkiem żyznej ziemi, pracy od groma ale satysfakcja bezcenna
Pamiętasz @francikrecz co pisałeś ? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=252
Wegetacja miała się skończyć wg. Ciebie koło 5 lipca , wtedy mija 75 dni od sadzenia .
Dziś mamy 26 sierpień a widzisz w jakim są stanie
Witam.
Kacper624, możnaby powiedzieć: nihil novi sub sole. Przecież bulwy spokojnie sobie leżą pod krzakami i oczekują na wykopki, a to, że rośliny rosną dalej jest wynikiem oddziaływania wilgoci i zawartych w niej substancji. Skrajnym efektem ich oddziaływania może - choć nie musi - być dzieciuchowatość.
Jakimś dziwnym cudem nie dopadła mnie zaraza ziemniaczana, chociaż pomidory mam tuż obok ziemniaków. Niektóre lęty już odumarły, a inne są jeszcze zielone, a bulwy chyba mogę wykopać kiedy chcę. Jak do tej pory nie mam zarazy, chyba nie będę miał, i nie muszę specjalnie uważać żeby bulwy się nie zaraziły od lęt.
Witam.
GunnarSK, prawdopodobnie to odmiana średniowczesna - jeśli tak pozwól jej dojrzeć, chyba że
zagrozi jeszcze zz lub alternarioza.
Kacper624, to tylko Twoja decyzja. Jeśli nie ma większych szkód, a żadne choroby nie występują możesz jeszcze poczekać.
Witam. Wykopałem dzisiaj kilka ziemniaków: Różowe "rogaliki" od mamy, Aspargeskartofler (origynalnie kupione w sklepie w Danii, gdzie były sprzedawane w celach konsumpcyjnych) i jeszcze jakieś (ale nie wiem dokładnie).
A jak cały krzak mi padł a jeden badyl nadal zielony to kopać czy nie kopać? To też siewki. Musze przyznać że bardzo różnorodnie wyszły, 2 są nadal zielone całe, może z 1 plamkę złapały z zarazy, puszczają pod ziemię jakieś takie odrosty i ani myślą iść spać..
choroby teraz mniej doskwieraja niz latem . Spieszy mi sie bo chce poplon posiac . Vineta na razie tylko by poszła ktora w wiekszosci uschła , lisci zielonych nie ma . Jedynie kilka łodych jasno zielonych .
Kawałek gdzie sadzeniaki były mieszane : irga i vineta . To krzaki vinety uschły a irga rosnie w najlepsze .
Można już kopać ja od początku tego tygodnia zacząłem kopać na przechowanie, wyryta vineta i część denara ale cudów nie mam, niestety może 40-50% tego co powinno być, nowa ziemia im nie służy ;/
Witam.
Kacper624, odmiana irga w wielu charakterystykach jest określana jako średnio-późna dlatego nie dziw się, że jeszcze zielona.
Loeb, siewki ziemniaka mają tendencję do przywracania niektórych cech nawet dalekich przodków, dlatego prowadzi się selekcję negatywną . Odrosty wyrastają też nieraz u ziemniaków wysadzanych z bulw tylko na to nie zwracamy uwagi, a z nich rosną kolejne - już osłabione - pędy nadziemne.
GunnarSK, duńskie mogły 'stracić rachubę czasu'. W swoim regionie mają uregulowane warunki termiczno-wilgotnościowe - u nas występują duże wahania, co mogło zaburzyć zegar biologiczny. Powinieneś ocenić ich przydatność pod tym względem również.