A gdzie takie kostrzewy rosną na wolności???
Lukrecjowy ogród
- Lukrecja
- 1000p

- Od: 31 maja 2009, o 07:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lukrecjowy ogród
Ewciu, ja się cieszę, że mam ten kawałek ziemi, a że "wypasione" ogrody mi się podobają, no co na to poradzę. Ech, marudzę za dużo, ale dobrze wiesz skąd się to bierze. Jeszcze tylko kilka przeróbek i będzie ok, potem kosmetyka i czekanie aż porośnie. Ewuś, a co ja bym robiła gdyby tego ogródka nie było? A nie gadaj, bo o takich różach jak Ty masz, to ja tylko mogę pomarzyć
Zdrowiutkie i takie tłuściutkie
- semper
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Nelciu.Jesteś zbyt skromna.Ja obejrzałem Twój skalniak i zacząłem się zastanawiać czego ty tu chłopie szukasz..Ja w tej chwili planuję rozbudowę ronikowiska.Chcę też zrobić skalniak z samymi posłonkami.
- aagaaz
- 1000p

- Od: 7 maja 2011, o 10:58
Neluś pięknie u Ciebie. Skalniak extra. U mnie też rośliny skalniakowe się rozrastają i chyba będzie trzeba skalniak powiększyć ;)
Twój robi piorunujące wrażenie. Taki wielki , super obsadzony. Ja mam jeszcze skarpę i tak myślę, że tam zrobię tez taki wielki skalniak , ale to przyszłościowe plany...Najpierw musiałabym przekopać tę część podwórka...
Twój robi piorunujące wrażenie. Taki wielki , super obsadzony. Ja mam jeszcze skarpę i tak myślę, że tam zrobię tez taki wielki skalniak , ale to przyszłościowe plany...Najpierw musiałabym przekopać tę część podwórka...
- Lukrecja
- 1000p

Jurku, dziękuję za tyle miłych słów. Wiesz, skromna - nieskromna, staram się patrzeć w miarę obiektywnie, no co poradzę, że jak już coś mi się podoba to nie wspominając o architekturze ogrodowej, ale na same rośliny poszedł majątek. Cóż, z budżetowej pensji takiego cuda nie zrobię, choć bardzo się będę starać. Dlatego czasem marudzę, że mój ogród takim ogrodom "spod igły" nie dorówna - to nie dość, że inna półka, ale też całkiem inny sklep
Zresztą, będzie jak będzie, grzebulec ogrodowy jest nieuleczalny, a to najważniejsze - cudownie spędzony czas w doborowym towarzystwie roślin.
Tak się zastanawiam czy na tym "posłonkowym skalniaczku" nie będzie trochę mdło? choć mogę się mylić rzecz jasna i wyjdzie bardzo ciekawie, wyobraźni mi nie staje, chętnie zobaczę efekty
Agniesiu, dziękuję
a skalniak na skarpie to wręcz idealne miejsce! Nawet nie musisz usypywać sztucznych wzniesień! Przekopać i sadzić, sadzić i sadzić, będę kibicować!
- no jak to czego? wspólnej PASJI!!! Twój zbiór i znajomość rojników też mogą niejednego wprawić w kompleksysemper pisze:Ja obejrzałem Twój skalniak i zacząłem się zastanawiać czego ty tu chłopie szukasz
Agniesiu, dziękuję
- majowa
- 1000p

- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Kornelio - jakież to forum byłoby nudne, gdyby wszystkie ogrody były do siebie podobne. Jestem zafascynowana wieloma z nich, czasem zazdroszczę, chciałabym tak samo. Ale po co? Też początkowo myślałam, że powinnam zamknąć swój wątek....Widzimy piękno u innych, siebie oceniamy krytycznie. Ty nie musisz - masz przecudowny zakątek, taki... (szukam odpowiedniego słowa....) żywy i żyjący.
Pozdrawiam ciepło!
Pozdrawiam ciepło!
- ewa w

- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Iwonko tłukę jej to samo do głowy już od jakiegoś czasumajowa pisze:Kornelio - jakież to forum byłoby nudne, gdyby wszystkie ogrody były do siebie podobne. Jestem zafascynowana wieloma z nich, czasem zazdroszczę, chciałabym tak samo. Ale po co? Też początkowo myślałam, że powinnam zamknąć swój wątek....Widzimy piękno u innych, siebie oceniamy krytycznie. Ty nie musisz - masz przecudowny zakątek, taki... (szukam odpowiedniego słowa....) żywy i żyjący.
Pozdrawiam ciepło!
-
MaGorzatka
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kornelko - tyle razy już chodziłam po Twoim ogrodzie, a nigdy się jeszcze nie wpisałam - koniec z tym!
Teraz będę zaglądać częściej
Teraz będę zaglądać częściej
- Lukrecja
- 1000p

Iwonko i Magorzatko bardzo dziękuję za odwiedziny
i zapraszam ponownie, będzie mi niezmiernie miło gościć Was u siebie
Iwonko i Ewciu bardzo, ale to bardzo dziękuję za Wasze jakże życzliwe słowa! Iwonko, oczywiście, masz 100% racji pisząc, że Forum byłoby nudne, gdyby u wszystkich było to samo. Jednak trudno się nie zachwycać fantastycznie zaplanowaną przestrzenią i doborem roślin w niektórych urzekających ogrodach, jeszcze młodych a już wyglądających na dojrzałe, z bujną roślinnością. Jak pisałam wcześniej, mam niejaki żal do siebie o "rozproszenie energii" w trochę niewłaściwą stronę. Oczywiście staram się to zmienić. Gdybym dziś miała komukolwiek radzić, zaczęłabym od od tego banalnego stwierdzenia (które wcześniej nie było aż takie oczywiste): na początku drzewa i krzewy! na kwiatki przyjdzie czas! Dziewczyny, to nie tak, że nie podoba mi się mój ogród. Owszem nie był profesjonalnie zaplanowany i pewnie taki nigdy nie będzie, ale staram się aby było przyjemnie usiąść i odpocząć z dala od spalin i miejskiego gwaru. A że nie od razu Kraków zbudowano... niekiedy o tym zapominam i wykazuję wręcz nieogrodniczą niecierpliwość
Bo chciałabym żeby np. pnące róże już oplotły pergolę, drzewka i krzewy były co najmniej 5 razy większe, a kępy kwiatów imponujących rozmiarów! Na to trzeba czasu!
Macie rację, że widzimy piękno u innych, a siebie oceniamy krytycznie (czasem chyba aż za bardzo, stąd chwile zwątpienia i chęć ucieczki z FO) - ale wydaje mi się, że bez tego krytycznego podejścia nie byłoby aż takiej motywacji do działania. Przecież zawsze można lepiej
, a ucieczka byłaby oznaką słabości, więc będę się dalej mierzyć z rzeczywistością i pomalutku zmieniać ten skraweczek świata, choć niedoskonały, a którego nie oddałabym za żadne skarby świata! Widok mojej kotki, ucinającej sobie południową drzemkę pod liśćmi host rosnących pod wierzbą - bezcenny.
Ewciu dziękuję stokrotnie za anielską wręcz cierpliwość i wytrzymałość na moje marudzenie!
MaGorzatko wiem, że czasem bardzo trudno nadążyć za wszystkimi wątkami, ogrom zajęć zajmuje sporo czasu, doba jest na wszystko za krótka, a przecież dobrze wszyscy wiemy, że odwiedzając forumowe ogrody, czas biegnie jeszcze szybciej! Też przeglądam inne wątki, nie zostawiając śladu, bo nie sposób wszystkiego ogarnąć. Ale cieszę się, że znalazłaś chwilkę i do mnie zajrzałaś. Będzie mi miło jeśli jeszcze kiedyś, w wolnej chwili tu zajrzysz
Iwonko i Ewciu bardzo, ale to bardzo dziękuję za Wasze jakże życzliwe słowa! Iwonko, oczywiście, masz 100% racji pisząc, że Forum byłoby nudne, gdyby u wszystkich było to samo. Jednak trudno się nie zachwycać fantastycznie zaplanowaną przestrzenią i doborem roślin w niektórych urzekających ogrodach, jeszcze młodych a już wyglądających na dojrzałe, z bujną roślinnością. Jak pisałam wcześniej, mam niejaki żal do siebie o "rozproszenie energii" w trochę niewłaściwą stronę. Oczywiście staram się to zmienić. Gdybym dziś miała komukolwiek radzić, zaczęłabym od od tego banalnego stwierdzenia (które wcześniej nie było aż takie oczywiste): na początku drzewa i krzewy! na kwiatki przyjdzie czas! Dziewczyny, to nie tak, że nie podoba mi się mój ogród. Owszem nie był profesjonalnie zaplanowany i pewnie taki nigdy nie będzie, ale staram się aby było przyjemnie usiąść i odpocząć z dala od spalin i miejskiego gwaru. A że nie od razu Kraków zbudowano... niekiedy o tym zapominam i wykazuję wręcz nieogrodniczą niecierpliwość
Macie rację, że widzimy piękno u innych, a siebie oceniamy krytycznie (czasem chyba aż za bardzo, stąd chwile zwątpienia i chęć ucieczki z FO) - ale wydaje mi się, że bez tego krytycznego podejścia nie byłoby aż takiej motywacji do działania. Przecież zawsze można lepiej
Ewciu dziękuję stokrotnie za anielską wręcz cierpliwość i wytrzymałość na moje marudzenie!
MaGorzatko wiem, że czasem bardzo trudno nadążyć za wszystkimi wątkami, ogrom zajęć zajmuje sporo czasu, doba jest na wszystko za krótka, a przecież dobrze wszyscy wiemy, że odwiedzając forumowe ogrody, czas biegnie jeszcze szybciej! Też przeglądam inne wątki, nie zostawiając śladu, bo nie sposób wszystkiego ogarnąć. Ale cieszę się, że znalazłaś chwilkę i do mnie zajrzałaś. Będzie mi miło jeśli jeszcze kiedyś, w wolnej chwili tu zajrzysz
- reniuniek

- Od: 30 sie 2010, o 08:01
Cześć Nelciu
Od rana słoneczko i gorąco, trudno będzie coś podziałać w ogrodzie
Zakupy super, mi też się udało kupić tą trawkę 2 zł za sadzonkę, nie mogłam się oprzeć
Mi się twój ogród bardzo podoba i uważam, że jest na takim samym poziomie jak ogród Danusi, Aguniady i Robaczka i wielu jeszcze pięknych ogrodów na tym forum!!!
Miłego dnia
Od rana słoneczko i gorąco, trudno będzie coś podziałać w ogrodzie
Zakupy super, mi też się udało kupić tą trawkę 2 zł za sadzonkę, nie mogłam się oprzeć
Mi się twój ogród bardzo podoba i uważam, że jest na takim samym poziomie jak ogród Danusi, Aguniady i Robaczka i wielu jeszcze pięknych ogrodów na tym forum!!!
Miłego dnia
- Lukrecja
- 1000p

Reniuś Twoje słowa dowodzą tego, że na tym FO są nieziemsko życzliwi ludzie! Nawet w snach nie ośmielałabym się bym mierzyć z takimi Gigantami, o których pisałaś, ale nasze wrażenia mogą się różnić i z pewnością moje nie jest obiektywne. Tak jak pisała Iwonka, że innych podziwiamy, a siebie krytykujemy. Reniu, nie zawsze cierpię na taką porównawczą chorobę, która prowadzi do zwątpienia. Zazwyczaj jaki by ten "mój zielony kwadrat" nie był - cieszę się, że jest i że mam wiele pola do manewru. A efekty też kiedyś będą imponujące, no jak mi np. ta katalpa urośnie do 10 m! a wszystko inne pójdzie w ślad za nią. Dziękuję Ci bardzo za wparcie psychiczne, ostatnio tak bardzo mi potrzebne. Dziękuję za samo to, że w ogóle jesteś!
A zmieniając temat - strasznie tanio kupiłaś tę trawkę! Duże te sadzonki? Moje co prawda są dość okazałe, ale kosztowały 5,99 za sztukę! a to sporo różnica.
A zmieniając temat - strasznie tanio kupiłaś tę trawkę! Duże te sadzonki? Moje co prawda są dość okazałe, ale kosztowały 5,99 za sztukę! a to sporo różnica.
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lukrecjo!
Najpierw merytorycznie
W pierwszej kolejności muszę popiać z zachwytu nad skalniakiem, choć wszystko już zostało napisane i słusznie schwalone
Co do rabaty przy ścieżce, podobnie jak Piotrek P., wydaje mi się, że siła efektu i uroku rabaty leży w grupowym nasadzeniu, byliny mają wtedy większą siłę oddziaływania! To jedna z praktycznych lekcji ogrodnictwa, jakie zapisałam w tym roku na koncie, teraz będę tak sadzić u siebie. Pisałaś o iglakach, drzewach i krzewach - faktycznie one stanowią ramy każdego ogrodu i nigdy nie jest za późno na posadzenie. Wybierz odmiany szybko rosnące posadź w niedużych grupach np. po 3, a za 2 lata będziesz miała efekt o jakim marzysz. To akurat wiem ze swojej krótkiej praktyki ogrodowej, bo 2 latka ma mój młodziak. Kilka roślin posadziłam dużych, akurat była taka opcja z zaprzyjaźnionej szkółki iglaków, ale krzewy wszystkie miały po 20-30 cm, a brzózka samosiejka miała niewiele ponad metr. Teraz ma pewnie ponad 5
A właśnie, skoro przy brzózkach, mass miejsce, możesz szaleć! ja bym posadziła 5, a nie 3! Efekt będzie jeszcze lepszy!A M niech się realizuje z iglakami, sadzi Omoriki lub inne szybciej rosnące (nawet tuje - wśród nich też są ładne odmiany i rosną na potęgę!) i on będzie zadowolony, a Ty będziesz miała osłonięte rabatki z ukochanymi bylinami
Kto wie, może nawet na róże zachorujesz
A teraz mniej merytorycznie
Lukrecjo, Twój ogród ma duszę i wielki potencjał - czujesz się w tym kimacie jak ryba w wodzie i to widać. Jesteś niezwykle pomysłowa i dzielna w swoich poczynaniach, bo ogród tworzysz mimo wielu przeciwności losu. Jak dla mnie, wielki szacunek za to. Twoje ogrodowe rozwiązania i inspirujące dekoracje są dla odwiedzających dodatkowym atutem! Do dziś myślę o Twoich świecznikach i innych dekoracjach na letni stół, chciałabym stworzyć u siebie takie oryginalne ozdoby, dzięki Tobie - wiem jak. Zostaw więc doła za sobą, a najlepiej posadź w nim jakiś kwiatek
ps. Czuję się trochę przywołana do tablicy przez Renię
..Kochana, to dla mnie wielki komplement i zaszczyt, że wymieniasz mój ogród w tak wspaniałym szeregu, choć daleko mi do nich...będę się starać, żeby zasłużyć na takie miano, a tymczasem bardzo dziękuję za bardzo miłe dla mnie słowa
ufff....ale się rozpisałam

Najpierw merytorycznie
A teraz mniej merytorycznie
ps. Czuję się trochę przywołana do tablicy przez Renię
ufff....ale się rozpisałam
-
andrzejek

- Od: 17 sie 2010, o 11:45
Kasia się rozpisała to co ja będę cię zanudzał co za dużo pochwał to niezdrowo
Skalniak naprawdę imponujący .Takie rabatki ja kocham ,bo mała rabatka może wyglądać ładnie przez jakiś okres ,a duże grupowe nasadzenia są piękne cały sezon i zawsze coś zaskakuje swoim wyglądem .Twój ogród jest naprawdę ładny
Trzeba się dowartościowywać ,a wiadomo ,że zawsze znajdzie się coś do poprawki ,albo zmiana koncepcji
Skalniak naprawdę imponujący .Takie rabatki ja kocham ,bo mała rabatka może wyglądać ładnie przez jakiś okres ,a duże grupowe nasadzenia są piękne cały sezon i zawsze coś zaskakuje swoim wyglądem .Twój ogród jest naprawdę ładny
- ewa w

- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Kasiu gratulacje za merytoryczną i niem...ą wypowiedż
A najbardziej z wypowiedzi Kasi podoba mi się : Zostaw więc doła za sobą, a najlepiej posadź w nim jakiś kwiatek
popieram w 100%
A najbardziej z wypowiedzi Kasi podoba mi się : Zostaw więc doła za sobą, a najlepiej posadź w nim jakiś kwiatek
popieram w 100%
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To ja skorzystam z Waszej rady i idę wkopywać w mojego doła efekty pocieszania się, które znalazłam oczywiście ...w ogrodniczym 
- klarysa

- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Bardzo mi się spodobał sposób na 'doła'
Dzięki
Dzięki
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...