Florą malowane
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Florą malowane
Alicjo,pieknie skomponowane rabaty,musze na spokojnie wrócic od początku,a kepa pysznogłówki
i jeszcze ten piękny kolor.
- a_nie

- Od: 31 mar 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nalewka z rajskich jabłuszekizaziem pisze:Wpadłam po przepis na obiecaną jabłkóweczkęJak na mój gust to potrzeba spirytus, cukier, może cynamon no i oczywiście jabłuszka
1kg rajskich jablek.
1 litr 50% spirytusu.
30dkg cukru.
2cm cynamonu.
5cm laski wanilli i 5 gozdzikow
Wszystko razem do sloja w cieple i ciemne miejsce na 2 lub 3 tyg. Potem zlac. Owoce jeszcze raz można zasypać cukrem i jak pusci sok to dolać do reszty.

- drewutnia
- 1000p

- Od: 1 gru 2011, o 13:06
Hej trafiłam tu do Ciebie z kaszuskich..
jejku jakie masz fajne rabaty i kompozycje!

jejku jakie masz fajne rabaty i kompozycje!
- a_nie

Małgosiu, Drewutnio Słowa uznania tak doświadczonych ogrodniczek szczególnie miłe
No to obiecane zdjęcia mojego wału. Wał, a właściwie 2 wały powstały by utworzyć 2 wypoziomowane trawniki dla dzieci.Ten środkowy wał obsadziliśmy irgami, by szybko go zadarnić, umocnić.

Ten przy ogrodzeniu obsadziliśmy krzakami (pęcherznice, berberysy, krzewuszki) i iglakami by się osłonić. Po drugiej stronie ogrodzenia winorośl której nie pozwalam ukorzenić się od strony ogrodu (czytałam właśnie ostrzerzenie przed winoroślą TAmaryszka).
Na zdjęciu najdalej położona część wału, róg ogrodu- pierwsze nasze ogrodowe zmagania. Tu zurawka -Stormy Seas (dzięki Iga za nazwę), liliowiec, pęcherznice, berberysy (żółty wyhodowany z uszczkniętej odszczepki), houtunia.

W zagięciu magnolia Susan. Z bylin oprócz liliowców prym wiodą pysznogłowki i tojeść kropkowana, bergenie, wcześniej rdest wężownik, bodziszek wspaniały i.in.. Wśród kamieni skalnice, gożdziki, rozchodniki, rojniki itp

W pobliżu domu wał zakręca i tu rozrasta się roślinny parawan osłaniający część prywatną, z perukowcem i klonem jesionolistnym - flamingo, wierzbą hokuro, bzem czarnym w wersji żótolisnej i ciemnolistnej i innymi krzewami, iglakami i bylinami.

No to obiecane zdjęcia mojego wału. Wał, a właściwie 2 wały powstały by utworzyć 2 wypoziomowane trawniki dla dzieci.Ten środkowy wał obsadziliśmy irgami, by szybko go zadarnić, umocnić.
Ten przy ogrodzeniu obsadziliśmy krzakami (pęcherznice, berberysy, krzewuszki) i iglakami by się osłonić. Po drugiej stronie ogrodzenia winorośl której nie pozwalam ukorzenić się od strony ogrodu (czytałam właśnie ostrzerzenie przed winoroślą TAmaryszka).
Na zdjęciu najdalej położona część wału, róg ogrodu- pierwsze nasze ogrodowe zmagania. Tu zurawka -Stormy Seas (dzięki Iga za nazwę), liliowiec, pęcherznice, berberysy (żółty wyhodowany z uszczkniętej odszczepki), houtunia.
W zagięciu magnolia Susan. Z bylin oprócz liliowców prym wiodą pysznogłowki i tojeść kropkowana, bergenie, wcześniej rdest wężownik, bodziszek wspaniały i.in.. Wśród kamieni skalnice, gożdziki, rozchodniki, rojniki itp
W pobliżu domu wał zakręca i tu rozrasta się roślinny parawan osłaniający część prywatną, z perukowcem i klonem jesionolistnym - flamingo, wierzbą hokuro, bzem czarnym w wersji żótolisnej i ciemnolistnej i innymi krzewami, iglakami i bylinami.
- dorcia7

- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Tułacz pięknie u Ciebie zadarnia-nie masz problemu z zimowaniem ?
Alicjo, oglądając Twoje zdjęcia mniej zwracam uwagę na poszczególne rośliny, bo to co zachwyca na pierwszy rzut oka, to piękne plamy kolorystyczne w ogrodzie - udały Ci się te kompozycje fantastycznie! To wracam do obejrzenia fotek raz jeszcze 
- misia i klusek
- 1000p

- Od: 29 lip 2012, o 20:41
Witam.
Zainteresował mnie przepis na rajskie jabłka- mam taką jabłoń u siebie.
A proszę powiedz Mi kiedy zrywać te jabłuszka i czy coś oprócz nalewki można z nich zrobić ?
Krzysztof
Zainteresował mnie przepis na rajskie jabłka- mam taką jabłoń u siebie.
A proszę powiedz Mi kiedy zrywać te jabłuszka i czy coś oprócz nalewki można z nich zrobić ?
Krzysztof
- drewutnia
- 1000p

- Od: 1 gru 2011, o 13:06
Do doświadczonych ogrodniczek to mi jeszcze daleko.Nawet nie wiem czy udałoby mi się choć w połowie taka ładna kompozycję jak Twoje zrobić
Na razie wsadzam gdzie popadnie i gdzie mam ziemie przygotowaną
Na razie wsadzam gdzie popadnie i gdzie mam ziemie przygotowaną
- a_nie

Krzysztofie Nalewka z jabłuszek bardzo mi smakuję - choć alkoholu mało pijam. Jeśli chodzi o domowe przetwory to polecam kaszubskie pogaduchy. KAszubki coś tam może z jabłuszek robią. Mi aż ślinka cieknie na myśl o ich przetworach- niestety ja już na to nie znajduję czasu i kupuje gotowce
Doroto No to się dowiedziałam że moja Houtunia sercolistna to Tułacz pstry. Houtunia przy najmniejszych przymrozkach jako pierwsza przymarza i robi się brązowawa. Wiosną odrasta - mam ją od samego początku czyli 5 lat.
Aga Nie żartuj sobie, z Twoimi mistrzowskimi aranżacjami nie mam co się porównywać. U mnie było jak u Drewutni.
Doroto No to się dowiedziałam że moja Houtunia sercolistna to Tułacz pstry. Houtunia przy najmniejszych przymrozkach jako pierwsza przymarza i robi się brązowawa. Wiosną odrasta - mam ją od samego początku czyli 5 lat.
Aga Nie żartuj sobie, z Twoimi mistrzowskimi aranżacjami nie mam co się porównywać. U mnie było jak u Drewutni.
drewutnia pisze:Na razie wsadzam gdzie popadnie i gdzie mam ziemie przygotowaną
-
izaziem

- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Dzięki za przepis, jabłuszka chyba są akuratne
Widoki piękne
Widoki piękne
- klarysa

- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Jabłuszek w tym roku jak na lekarstwo
Widoki przecudnie 'malowane'
.
Widoki przecudnie 'malowane'
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
-
izaziem

- Od: 22 sty 2008, o 16:08
No właśnie Justyno, na 'lekarstwo' pewnie' wystarczy 
-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Wałowe kompozycje robią niesamowite wrażenie. Przygladam się roślinkom z zaciekawieniem bo niby wszystkie mam a w całość nie umiałabym tak ładnie ich połączyć. 
- Gencjana

- Od: 27 sty 2010, o 22:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj,jestem pod wrażeniem Twoich dokonań.
Cieszę się, że tu przypadkiem trafiłam. B.podobają mi się Twoje rośliny
i kompozycje.
i kompozycje.
- misia i klusek
- 1000p

- Od: 29 lip 2012, o 20:41
Dziękuję za przepis -skorzystam
Krzysztof
Krzysztof