Abrimaal właśnie o to chodzi, że na Wikipedii nie chciałem sprawdzać tylko byłem ciekawy co podaje literatura typu "Dendrologia" Senety albo dendrolodzy z prawdziwego zdarzenia dlatego zapytałem dzisiaj Pani dendrolog (z prawdziwego zdarzenia).
Powiedziała mi, że wierzba babilońska jest to w zasadzie odmiana wierzby mandżurskiej, ale sam gatunek wierzba mandżurska nie da w polskich warunkach rady przeżyć więc dostępne są u nas tylko mandżurskie w odmianie babilońskiej, które i tak trochę mogą przemarzać, ale znacznie lepiej wytrzymują polskie warunki.

Jako, że wierzba mandżurska w odmianie babilońskiej zdominowała rynek (przynajmniej w Polsce) to zwykło się pisać wierzba babilońska pomijając zupełnie, że to wierzba mandżurska w odmianie babilońskiej.
Co do tego co pisałeś wcześniej, że porównasz sobie na fotkach w internecie i będzie wiadomo to też tak przecież nie do końca bo skoro ludzie sami do końca nie wiedzą co mają (nie tylko o tą naszą wierzbę mi chodzi) to w Internecie też roi się od błędnie podpisanych zdjęć
Pozdrawiam