Ogród - moja pasja :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agrafka
50p
50p
Od: 19 sie 2012, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ogród - moja pasja :)

Post »

W styczniu wraz z mężem zakupiliśmy działkę w ROD. Na pierwsze prace czekaliśmy aż śniegi stopnieją i w zasadzie od marca robota ruszyła....tak wyglądała działka w marcu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz to już dużo się zmieniło :)

Jutro naciągamy ogrodzenie i jak już skończymy to porobię kilka zdjęć dla porównania :)

Pozdrawiam serdecznie ;:3
Historia mojej działeczki: Ogród-moja pasja

Balkonowa rewolucja: BALKON - podniebny ogród
Awatar użytkownika
gawronka
200p
200p
Od: 10 kwie 2010, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród - moja pasja :)

Post »

Witaj Agrafko :wit Ciekawie się zaczyna.Ile macie murków kamiennych ;:oj Będę zaglądać :)
Zapraszam do mnie : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41729" onclick="window.open(this.href);return false;
Marta
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale fajna działka ROD. Na wzniesieniu ;:oj I blisko las :D Podobają mi się takie "tarasy". Będziecie mieli gdzie spędzać czas z dzidzią ;:167 Chętnie będę zagladać i patrzeć, jak sie u Was zmienia :)
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Witaj Agrafko, od marca do dzisiaj to szmat czasu, pewnie masz dużo zdjęć, i działka się mocno zmieniła, czekamy na więcej, pozdrawiam.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Witaj Agrafko,świetne położenie działki,a murki z kamieni super , nie mogę doczekać się aż porosną roślinami , będę Cię odwiedzać ;:7
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Witaj na forum :wit
Czy te kamienne budowle zastaliście na działce czy też to już Wasze dzieło?
tarasy kapitalne.... nie mogę się doczekać wręcz jak pokażesz najnowsze zdjęcia swojej działki ;:65
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p
Od: 21 cze 2006, o 13:11

Post »

Witaj, jak miło spotkać kolejną krajankę na forum. Piszesz lubuskie - a jaka miejscowość, może całkiem jesteśmy sąsiadkami ?
Mam na myśli miasto , bo ROD to na pewno nie. W naszym TULIPANIE nie ma takich górek.
Ciekawa jestem jakie fantastyczne zmiany nastąpiły u Was do dzisiaj. No i miło, ze kolejni młodzi ludzie do nas dołączyli - jak można wnioskować po dzidzi i po Panu Grabkowym :heja

Chętnie będę śledzić wasze postępy . Ewa
Na działce! - PEŁNY ODLOT
Opowieści z mchu i paproci
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

:wit Wspaniała działeczka .Podniesione tarasy to i można poszaleć roślinnie
Awatar użytkownika
agrafka
50p
50p

Post »

Dziękuję za miłe komentarze...aż chce się pracować :) nie mogę doczekać się jutra :)

zwkwiat aż tak znowu wiele się nie zmieniło, nie było jak, nie było kiedy, nie było dużo funduszy...... zwłaszcza przy dziecku-brak czasu po prostu....no ale też żeby nie było że nic nie robiliśmy i działeczka stała odłogiem....hehehe :)
1) Mąż poszerzył ścieżkę tak by wózek się mieścił i żeby wygodniej się chodziło :)
2) Stworzyliśmy rabatę na którą przesadzimy maliny bo tam gdzie są mają mało słonka
3) Posadziłam Hortensje Bukietową i Hortensję Ogrodową różową
4) Posadziłam także 2 krzewuszki Kaliny koralowej
5) Posadziłam też 3 wierzby mandżurskie ale się nie przyjęły :(
6) Razem z mężem posadziliśmy truskawki i poziomki :)
7) Posadziłam Hoste NN z odzysku -właściwie to ją uratowałam. Ktoś bezmyślnie wyrzucił ją na stertę odpadów za płot. Szkoda mi się jej zrobiło i ją przygarnęłam. Mam nadzieję że u mnie będzie jej dobrze.
8) Mąż przedłużył i podniósł komin od grilla
9) Posadziliśmy z mężem 15 sosenek również z odzysku ale przyjęły się tylko 2- które musimy przesadzić w inne miejsce
10) Zrobiliśmy bałagan a właściwie mąż zrobił gdy wmurowywał słupki ogrodzeniowe.....hehehe :)

Za wiele tego nie ma ale zawsze coś...

A i jeszcze zapomniałabym o rabacie za grillem hmmm posadziłam piwonię :)

W planach mamy obudowanie kranu i beczki na wzór starej kamiennej studni no i oczywiście postawienie jakiegoś porządnego domku bo teraz nie mamy nawet gdzie trzymać narzędzi i tarabanimy się z nimi codziennie w tą i nazad.... musimy przemieścić kompostownik w inne miejsce ale to po przekopaniu ziemi na jesień :) tak, tak, bo moja działeczka to rekreacyjno-warzywna :) więcej trawy niż warzyw, ale na wiosnę mam zamiar zagospodarować kawałek ziemi na małą szklarnie (jakieś pomidorki, papryka, ogóreczki) i oczywiście troszkę pola na marchewkę i pietruszkę :) Mam nadzieję że wszystko da się pogodzić tak żeby się komponowało ze sobą...

Kurczaki zapomniałam jeszcze o najważniejszym przy czym się najwięcej ja osobiście napracowałam.... odchwaszczanie wszystkich kamieni na skalniaku, pozbawienie go mchu (gdzie nie gdzie wylazł skubany na nowo) i posadziłam byliny na skalniak, które dostałam od mamy więc nawet nie wiem jak się nazywają :)

Jutro porobię fotki to zobaczycie co się zmieniło no i oczywiście wielki bałagan po stawianiu ogrodzenia...

KaRo to taki ala skalniak miał być :) Część była tzn pierwszy górny poziom i deskowe wały żeby ziemia się nie obsuwała resztę mąż robił sam. Grill i stolik też jego robota :) a rabaty które widać już na ziemi też już były dlatego trzeba niektóre pozmieniać teraz....najpierw skończymy ogrodzenie bo to dla mnie było najważniejsze :)

ewaidc1198 dzieli nas ok 40 km :) Ale często jestem na Twoim terenie z żelazkiem, które wiecznie się psuje a Pan z serwisu nie raczy wystawić kwitka że nie da się już naprawić i trzeba nowe tylko usilnie próbuje przedłużyć coś co nieuniknione :) a żelazka szkoda bo jest super i ma jeszcze rok ważna gwarancję...

Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

O matusiu ile kamieni , ja swoje zbierałam kilka lat , a tu proszę początek od kamieni . Super pomysł z tymi murkami , jak rośliny obrosną będzie pięknie .
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Oooo, niezły postęp :D Nie mogę się doczekać zdjęć :) A dzidzia ani się obejrzysz i będzie biegać wśród roślinek ;:138
Awatar użytkownika
agrafka
50p
50p

Post »

sweety Mały nasz brzdąc już biega dlatego możemy coś zrobić gdy utnie sobie drzemkę :) Mój synuś ma 20 miesięcy więc wiesz......wszystko go ciekawi a najbardziej beczka z wodą do której można wszystko wrzucić bo fajnie pluska... jutro naciągamy siatkę to przynajmniej nigdzie nie ucieknie, a i dla niego również będzie wydzielony teren i ogrodzony plastikową siatką gdzie będzie miał miejsce do zabawy bo zapomniałam wcześniej dodać że jeszcze w planach jest zrobienie piaskownicy i huśtawki może jakiejś zjeżdżalni dla małego żeby miał zajęcie a dorosłym nie przeszkadzał w pracach. Chodzi o to żeby nie zrobił sobie krzywdy a żeby miał radochę z bycia na działce :)

leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

AGRAFKO...wielki ;:180 ;:180 za dzieło jakie tworzycie....a kamlotów to chyba tony na tych murkach......
..pamiętaj w pierwszej kolejności o zabezpieczeniu beczki z wodą, nie może ona pozostawać odkryta, porządne wieko i jeszcze na nim obciążenie....takie maleńkie dziecko może się utopić w 5 litrach wody w beczce....
....ja też mam takiego 2,5 latka wnusia na działce i beczkę z wodą i stąd te wymądrzania.....
...oj będę śledziła wasze poczynania na działce..
Awatar użytkownika
agrafka
50p
50p

Post »

leszczyna bez paniki beczka jest większa od małego :) Nie widzi jak wrzuca ale słyszy i od czasu do czasu jak więcej wody jest to kilka kropel chlapnie na niego i się cieszy.... Nie dopuściłabym do sytuacji żeby mógł sobie coś zrobić... jestem zakręcona ale na punkcie małego bardzo ostrożna nie chcę mówić że nadopiekuńcza ale ostrożna.... beczka jest przykrywana i mały sam nie ściągnie zakrycia ale jest niewielki otwór by deszczówka mogła spływać więc mały podchodzi staje na paluszkach i wrzuca kamyczki przez ten właśnie otwór.... dziękuję za troskę kochana leszczynko bo jak będziemy robić ala studnie to trzeba pomyśleć że mały rośnie i za rok będzie o głowę wyższy niż jest teraz.....hmmmm....dobrze że mnie nakierowałaś :) Dziękuję i pozdrawiam:)

Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Ooo! Taka sama pustka jak u mnie :tan Tylko, że ja mam 100% piachu w piachu. ;:223
Baaardzo zazdroszczę tych tarasów i .... pracowitego męża ;:209
Moja działka równa jak stół bilardowy, a tu można poszaleć z roślinkami.
Będę odwiedzać.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”