Dzięki
Zawsze to coś... Niestety ten storczyk ma ze sobą całą małą menażerię...
1.Opadające pąki postanowiłam zignorować- ponoć czasem tak bywa.
2. Zmiany na liściu mogą być wirusem, chorobą fizjologiczną,lub atakiem przędziorka. Zmian nie przybywa, nie zmieniają koloru, nie zasychają, nie maich na spodniejstronie liścia.
a) choroba fizjologiczna-> w podłożu, w którym jest oprócz naturalnej gąbki- mchu, jakaś zwykła gąbka, jest też biały osad. Nie wiem-może to kamień, może zasolenie- proszę w tej materii o wsparcie wiedzą.
b) przędziorki- pajęczynka sugeruje,że są (przez moment miałam nadzieję, że nie, bo przy podlewaniu wylazł mi z niego jakiś niewielki pająk)na dodatek zobaczyłam dziś, że jakaś mała "kropeczka"koloru brunatnego mi po roślince pomyka. udało mi się ją złapać, co zakończyło się eksterminacją intruza...
c)wirus- odrzuciłam (daję sobie nadzieję, że roślina jest do odratowania)
Poza tym mam małe zoo w doniczce- całe stadko skoczogonków.
Uświadomiłam też sobie, że truchlo, które było w folii zabezpieczającej falka, a które wzięłam za pospolitego komara, mogło być ziemiórką. Mad
Co prawda aż mi się nie chce wierzyć, że na jednej roślinie tyle zła być może, ale...
Na przędziorka wysmarowałam liście wodą z płynem do naczyń.
Zastanawiam się nad przesadzeniem...
Roślina jest u mnie od 6 dni. Stoi na wschodnim oknie na podstawce z keramzytem. W doniczce porobiłam dodatkowe dziurki. Nie ma u mnie przeciągów. Temperatura standardowo to około 23 stopnie.
Dziś zauważyłam małego owada (jasnobrązową kropeczkę z nóżkami) który paradował mi po korzeniach. Czy może ktoś ma pomysł co to za ustrojstwo?
A może jakiś bezczelny przędziorek?
Poza tym przy zakupie na najstarszym kwiecie było kilka szarych plamek

Wybaczcie, że posłużę się zdjęciem z sieci, ale możliwości mojego własnego aparatu są dość ograniczone. Wczoraj zauważyłam, że plamki pojawiają się na kolejnym z kwiatów. Czy to jakiś grzyb???
Już mi normalnie ręce opadły... Kryterium wyboru rośliny był (niestety) kolor kwiatów i to czy stał w wodzie, czy też nie... Nie stał. Ale za to mam inne extra dodatki...