Dziękujęgracha pisze:Dorotko będziesz musiała zrobić dereniówkę ,bo masz tylu chętnych na ten trunek .Podpytałam męża o przepis i tak to wygląda 1kg derenia jadalnego takie małe czerwone śliweczko-wiśnie, 1kg cukru,1l spirytusu70%,1l wody , owoce umyte ponakłuwać wykałaczką włożyć do gąsiorka ,zalać spirytusem zakorkować,odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc.Po tym czasie zlać spirytus do innego gąsiorka zakorkować ,odstawic Z wody i cukru ugotować syrop a gdy ostygnie zalać owoce ,zakorkować i odstawić na miesiąc,potrząsając od czasu do czasu Po miesiącu połączyć odcedzony syrop i spirytus ,szczelnie zakorkować i gotowe po 6ciu miesiącach.My spróbowaliśmy trochę wcześniej nalewka wyśmienita ,bardzo dobra na trawienie ,skutecznie też leczy przeziębienie i grypęZ ciekawostek podobno zapewnia wieczną młodość
