Metody oszczędzania wody - porady. Dyskusja.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
Administrator
---
Od: 28 gru 2006, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Metody oszczędzania wody - porady. Dyskusja.

Post »

W związku z akcją "Oszczędzaj wodę" rozpoczynam wątek. Zapraszam do dyskusji

Na początek kilka linków z sieci dotyczących tematu:

- Jak oszczędzać wodę w ogrodzie: :arrow: http://artelis.pl/art-5637,10,54,Dom_i_ ... dzie_.html

- Jak oszczędzać wodę w ogrodzie z e-buduj: :arrow: http://www.e-buduj.pl/artykul/Aktualnos ... 130_1.html

- 43 Sposoby na oszczędzanie wody :arrow: http://www.wodociagi.ustka.pl/Woda_w_Tw ... c_wode.htm

- Kolejny link z poradami: :arrow: http://www.iqhome.eu/index.php?option=c ... :najnowsze

- "Udział w temacie" produktów MAROLEX na świecie (UK) :arrow: http://www.savewatersavemoney.co.uk

- "Udział w temacie" produktów MAROLEX na świecie (Australia) :arrow: http://www.autowasher.com.au

:idea: :arrow:
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Admin.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję, bardzo ciekawe linki. Staram się na co dzień oszczędzać życiodajną wodę,nawet toaletę spłukujemy już użytą wodą, wykorzystujemy ją np. po myciu włosów do prania swetrów. W ogrodzie zbieram deszczówkę i ubolewam, że nie mogę zastosować większego zbiornika (wspólny dom) W zeszłym roku było u nas dużo opadów i podlewałam ogród tylko 4 razy wężem (konewką lepiej się kontroluje ilość wylanej wody) I tak mamy duże opłaty, jedyne co możemy jeszcze zrobić, to zainstalować odrębny licznik w ogrodzie, żeby nie płacić bez sensu za odprowadzanie ścieków (woda wsiąka w ziemię) Pozdrawiam i zachęcam wszystkich do rozsądnego gospodarowania wodą. :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
cx

Post »

Witam.
W jednym z linków jest poruszona kwestia ściółkowania gleby...ma to kolosalne znaczenie dla zmniejszenia ilości zużywanej wody,oraz dla poprawy wzrostu roślin.
My ,w sadzie ściółkujemy czarną agrotkaniną rzędy drzew sadzone na kwaterach z najlżejszą glebą(kl IVb i V) i nawet w super suche lato-63 dni bez opadów-drzewka takie wymagały tylko jednokrotnego podlania-cały czas pod włókniną gleba jest wilgotna."Ubocznym skutkiem"takiego ściółkowania jest brak chwastów w pierwszym roku,oraz bardziej wyrównana temperatura gleby.Wszystkie te czynniki przekładają się na lepszy wzrost drzew w pierwszych latach po posadzeniu.
Druga sprawa -warzywa w tunelu. Nie mamy kroplowego nawadniania(warzywka z pod osłony są na nasz użytek)a sprawę oszczędzania wody robimy tak:na przygotowanej do sadzenia glebie robimy zagony a w nich rowki w ,których będą sadzone :pomidor,papryka,ogórek,fasola.Całość przykrywamy czarną folią,mocowaną szpilkami z drutu do gleby.W rowkach nacinamy folię w odpowiedniej rozstawie i tam sadzimy rozsady.Tak przygotowany tunel wymaga ,w zależności od pogody ,podlewania od -raz na dwa tygodnie do raz na miesiąc.
Hej.

Dziękuję za cenny post /Admin
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wypróbuję w tym roku ten sposób z sadzeniem warzyw na folii. U mnie w maju jest dużo opadów - błoto w ogródku, ale już od pierwszych dni czerwca do pierwszych dni września zdarza się, że nie popada ani razu a słońce pali. Mam zbiornik na deszczówkę, ale niewielki, po porządnym deszczu jest pełny. W tym roku chcę go wymienić na duży, plastikowy zbiornik 1000 litrów, w którym zatopimy pompkę i będzie można podlewać wężem. Jeśli sposób się sprawdzi, to pomyslimy nad postawieniem na nim za rok drugiego takiego i połączeniu ich ze sobą (mają od góry duży otwór z zakręcaną pokrywą, a na dole kranik). Chciałabym zmagazynować jak najwięcej wody z majowych opadów.
W suchych miesiącach zbieram wodę używaną w kuchni do mycia warzyw i owoców, zawsze na podlanie skrzynek na balkonie wystarczy.
nadia55
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 paź 2011, o 13:15

Re: Metody oszczędzania wody - porady. Dyskusja.

Post »

Witam. Pozwoliłam sobie odświeżyć ten temat, ponieważ widzę duże zainteresowanie tematem metod oszczędzania wody. Z tego względu chciałabym zostawić linka do strony www z ciekawą akcją, organizowaną przez Ministerstwo Środowiska: http://www.zakreckran.pl Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nic tak nie przemawia za działaniami proekologicznymi jak bezpośrednie korzyści dla osoby, która takie działania podejmuje. Oczywiście, że ważne jest to, aby dbać o środowisko i oszczędzać bezcenną wodę, ale jeśli takie działania przynoszą dla na wymierne korzyści to łatwiej jest się na nie zdecydować.

W gospodarstwach domowych poza odpowiednimi nawykami o których jest napisane miedzy innymi w artykułach do których podał linki Administrator można zastosować dwa działania wpływające bezpośrednio na zmniejszenie zużycia wody.

1. Przede wszystkim wymienić w kranach do umywalek, zlewozmywaków i prysznica perlatory na takie, które ograniczają. Na naszym rynku są dostępne takie perlatory rożnych firm: Hihippo, Neoperl, Orfesa, Oxygenics, RST Wassersparer czy też TERLA FreeLime, które moją za zadanie ograniczyć (zbędny) nadmierny pobór wody i zarazem nie pogarszać komfortu używania wszystkich urządzeń.
Jest to realizowane, przez ograniczenia przepływu a zarazem odpowiednie rozproszenie i napowietrzenie wypływającego strumienie wody, aby ta zmiana nie powodowała pogorszenie komfortu mycia. Istotny w tym przypadku jest odpowiedni dobór perlatorów, aby prawidłowo działały wszelkie podgrzewacze wody. Ja zastosowałem perlatory Hihippo i TERLA FreeLime i...jestem z ich działania bardzo zadowolony. Nie można oczywiście sugerować się dosłownie oszczędnościami wykazywanymi w reklamach (oszczędność wody 70-85%), ale patrząc realnie oszczędności wody można szacować na 20-30% plus oczywiści oszczędności w energii na podgrzanie wody. Dla zainteresowanych koszt wymiany perlatorów (2x umywalka, zlewozmywak, prysznic) to 70 PLN - zwrot kosztów zależy od ilości używanej wody i ceny jednostkowej w danym rejonie kraju, a oszczędności są niezaprzeczalne.

2. Wykorzystanie szarej wody - czyli powtórne wykorzystanie wody użytej w pralce, prysznicu, umywalce czy też wannie do spłuczki - to czysty i duży zysk. Wreszcie już raz za tą wodę zapłaciliśmy, a w spłuczce użyjemy jej w zasadzie za darmo. Oczywiście niezbędne są do tego możliwości (miejsce na zbiornik i oprzyrządowanie) oraz odpowiednia instalacja. Jednak, gdy wykonamy ją samodzielnie koszt nie będzie zbyt wysoki, a zysk i oszczędność wody pewne.

W ogrodzie proponuję poza wykorzystaniem wody deszczowej zastosowanie nawadniania kropelkowego (dla roślin skalnych mini-zraszaczy). Zużycie wody jest kilkakrotnie mniejsze, gdyż nie podlewamy zbędnych powierzchni, oraz dostarczamy jedynie potrzebnej roślinom ilości wody. Dodatkowo podlewanie odbywa się automatycznie nie angażując nas czasowo i zarazem możemy w tym systemie zastosować dozownik podający w trakcie podlewania płynne nawozy i środki ochrony roślin. Koszt samodzielnie wykonanej instalacji (wraz z hydroforem, regulatorem ciśnienia, podajnikiem nawozów) dla około 500 roślin ozdobnych rozrzuconych na dużej powierzchni może zamknąć się w granicach 1500 PLN. Dla upraw warzywnych lub rzędowych jest kilkakrotnie niższy ze względu na mniejszą wielkość sieci doprowadzającej wodę.
Czy warto - decyzję musi każdy podjąć osobiście. :? :D
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Kaema
50p
50p
Od: 22 lip 2012, o 20:06

Post »

Proponuje wykopac studnię do poboru wody podziemnej:)

Z pozowleniem nie powinno być problemu.
Zapraszam nad morze!
Awatar użytkownika
gabiszonka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 lip 2010, o 13:50

Post »

Studia to koszt. Pompa to koszt. Prąd to koszt. Żadna oszczędność. :)

Nie cytuj proszę tekstu, na który bezpośrednio odpisujesz - niepotrzebnie przedłuża to post. Dziękuję, aniawoj :D
Awatar użytkownika
Kaema
50p
50p

Post »

Studnia - czy ja wiem czy koszt - ja sie nie znam ale wiem ze pod ciśnieniem sie rure wprowadza w ziemie i po sparwie, koszt - chyba tylko rury :):)

hydyrofor owszem, koszt jakies 150 zl używany... no i prad... bez przesady , hydrofor nie chodzi caly czas.:)
Zapraszam nad morze!
Awatar użytkownika
gabiszonka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 lip 2010, o 13:50

Post »

Studnia to koszt. Zależy jeszcze jaka głębokość - jak są wody gruntowe. 10 lat temu wierciliśmy na 11 metrów - od 2 lat wody nie ma. Pompa pompą można używaną ale się nie opłaca - lepiej nową - ale jednak darmo nie dają. A prąd.... cóż... powiem szczerze wychodzi drożej niż woda z wodociągów - niestety, zwłaszcza gdy podlewasz w porze suchości wielkiej chcesz dobrze nawilżyć. Takie są moje doświadczenia
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Kaema pisze:Studnia - czy ja wiem czy koszt - ja sie nie znam ale wiem ze pod ciśnieniem sie rure wprowadza w ziemie i po sparwie, koszt - chyba tylko rury :):)
Aaa... A kto za darmo wprowadza rury pod ciśnieniem w ziemię? Bo nie wszyscy działkowicze mają taką parę w łapie, żeby sobie wbić rurę na 15 metrów w glebę. Niektórym to i tyczki do pomidorów ciężko idą.

Dodaj koszt tego "wprowadzenia rury pod ciśnieniem". Przekroczy kilka(naście? dziesiąt?) razy koszty używanej pompy. Nie wszyscy mieszkamy w Mielnie, gdzie masz z jednej strony morze, z drugiej jezioro, ziemia miękka a wody gruntowe płytko. To i koszt studni nie będzie taki sam, jak na wyżynie, na ciężkiej, suchej, gliniastej ziemi.
U mnie nie da się wbić rury, glina i skały. Trzeba wjechać ciężkim sprzętem prawie jak przy poszukiwaniu ropy. Koszt studni to kilka tysięcy euro, woda na głębokości około 20m. I tak zimna, że ubiłabym rośliny podlewając nią. Konieczny więc zbiornik, w którym woda się ogrzeje. Żeby wydatki miały sens, czyli żeby mi umożliwić skuteczne podlanie roślin na działce, to zbiornik musiałby mieć jakieś 3 000 litrów. Kosztuje. Bo trzeba go kupić, przywieźć i wmurować w podłoże żeby "życzliwi" nie ukradli/przedziurawili.
I dopiero można pomyśleć o pompie, to będzie najmniejszy koszt.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Teraz opłaca się wiercić tylko studnie głębinowe,drożej wychodzi wiercenie ale pompa głębinowa kosztuje taniej niż ta do Abisyńskiej i ciągnie mniej prądu.W tamtym roku przetestowałem wodociągi i oba rodzaje studni.Najdrożej kosztowała woda z wodociągów a najtaniej ze studni głębinowej.
Awatar użytkownika
Kaema
50p
50p

Post »

Zgadza sie, ze nie wszedze takie rozwiazanie zdaje egzamin, ja akurat nie mam wiec nie wiem czy sie robi latwo czy trudno ale z tego co sie zorientowalam to jest to dosc popularne i to nie mysle tutaj o okolicach nadmorskich. Jest to na pewno jedna z metod.
Zapraszam nad morze!
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Ja jako posiadacz trzech źródeł wody :lol:
-kręgowa
-głębinowa
-wodociąg
Przychyle się do kopania /oczywiście jeżeli jest to możliwe /studni.U mnie wykopana jest na głębokości 55 metrów.Panowie wiercący studnię znaleźli pokład ziemi na 12-15 metrach twierdząc,że jest bardzo silny.Jednak dla mnie było to zbyt płytko i panowie wiercimy dalej.Dużo używam wody.
A było tak studnia kręgowa zaczeła niewystarczać,problem był i to bardzo duży,ledwo wystarczało na skromne potrzeby/wodociąg nie był w planach ani zamysłach nawet władz gminnych/to wiercimy.Koszt wywiercenia 2500 zł + oprzyrządowanie pompa rurki itp. koszt cały 5000 zł.Wodę mam od 2003 roku.A w studni kręgowej czasem jest,czasem jej nie ma.Potem zakładali masowo za kwotę rzędu 1300 zł wodociągi ,podłączyłem i ja ,bo w razie awarii prądu nie mam wody.Jeżeli bym miał powtórzyć przygodę z wierceniem studni nawet bym się nie zastanawiał.oszczędnosci są duże.I bynajmniej mam wody /jak na razie /pod dostatkiem ale nie marnuję jej bezmyślnie,bo wiem i przekonałem się już dawno co to znaczy jak nie ma wody.
Niedaleko mnie jest znajomy w linii ciągłej może ze 2 km.Mieszka wyżej ,wiercili studnię ,nic ,to głębiej i nic.Także i są takie przypadki.A może to kwestia osób co to wykonują ? bo na pytanie kiedy przyjechali do mnie /inni to byli niż u niego/ gdzie będą kopać to powiedzieli: a gdzie pan chce ? :lol: ja mówię,że jak to ja gdzie chcę ? a oni tak ,bo woda to jest wszędzie ,to gdzie? a ja blisko domu co bym przez fundament nie musiał się za daleko podkopywać ,bo silnik z pompą jest w piwnicy.Do południa i jest wywiercone. I gra gitara/dwa dni potem ja podkopywałem się pod dom nie szukając skarbu ale przebijajac się z rurą :;230 i szanujcie wode ,bo przyjsć może dzień,że jej zabraknie.A z wodociągów podnoszą cenę co rusz i śmierdzi chlorem.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Kaema
50p
50p

Post »

A co to jest woda kręgowa? :D
Zapraszam nad morze!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”