Nowy ogród Jacka 2011/12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2011/12

Post »

Tu.ja, cieszę się, że rośliny zdążyły dojść przed świętem :)
Dalii u mnie z roku na rok coraz więcej.

Chatte, przyjrzę się dokładnie moim trędownikom. A jeśli to wirus, to co zrobić? Usunąć rośliny?

Geniu, jest bardzo kolorowo ale dalie zgrupowane są w jednym miejscu poza ogrodem głównym. Może pamiętasz - wzdłuż szosy. To tylko trzecia część moich zasobów daliowych więc może uda się jeszcze pokazać następne.

Halu, z alstromerią bywa różnie. Ponieważ powinna zakwitać na pędach dwuletnich, trzeba ją okryć. U mnie i to nie pomagało, dlatego uprawiam ją w donicach i chowam na zimę. Ma niezwykle kruche korzenie więc wykopywanie luzem jest bardzo trudne. Wiosną po prostu wkopuję donice do guntu.

Kogra, dalie kwitną od miesiąca (chryzantemy zresztą też), co nie znaczy, że już jesień. Kwitnienie tych roślin to kiepski zwiastun jesieni. Jest pełnia lata :lol: Cieszę się, że Ci się podobają moje dalie 8-)

Maniusia, będę pamiętał o Tobie, zanim wyrwę kolejne siewki, ale są ich czasami setki więc ogród by mi zarósł nimi całkowicie. Dalie karłowe przechowują się u mnie bardzo dobrze. Nawet w mieszkaniu przechowywałem i było OK.

Agness, zgadza się - przekwitły liliowce, lilie i wiele letnich kwiatów i dalie królują na rabatach. Przynajmniej u mnie, bo róż i hortensji mam namiastkę 8-) Piszesz, że olbrzymki ale te malutkie dalie też cieszą i kwitną nieprzerwanie.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Raczej tak. O ile mi wiadomo, to na wirusy nie ma antidotum, chociaz niektóre nie są szkodliwe, bo nie przenoszą sie na inne rosliny. Jednak nigdy nic nie wiadomo :roll:
Wiesz, ja mam taką zawirusowana mahonię. Zastanawiałam się kiedyś, czy ją wykopać, ale ponieważ nie zauważyłam, zeby wirus się rozprzestrzeniał, zostawiłam ją. Rosnie i kwitnie co roku.
Nie wiadomo, jak wirus może działać na trędownika, ani czy może się przenosić, ale jeśli masz więcej okazów, to może lepiej zostawić zdrowe, a chore usunąć? Na wszelki wypadek ...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

JacekP pisze:Agness.....Piszesz, że olbrzymki ale te malutkie dalie też cieszą i kwitną nieprzerwanie.
Jacku małe dalijki uwielbiam, ale mam ich sporo, więc jestem z nimi opatrzona :lol: tych wielkich nie mam, więc zachwycają mnie nieustannie :D Ale piękne bezsprzecznie są wszystkie :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U mnie dalie kojarzą się z jesienią, bo najczęściej nie zdążą przekwitnąć i w mniej więcej w połowie kwitnienia ścina je mróz.
Dlatego patrząc na twoje jesiennie mi się zrobiło.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Bardzo fajna ta tarcznica :D
Podobają mi się Twoje ciemne dalie i odmiana z fioletowym zadmuchem.
A czarcikęsiki od Ciebie kwitną i są w moim mniemaniu bardzo sympatyczne o ile nie zarosną wszystkiego :)
Czytam, że masz tuberozę i udało się Tobie doprowadzić ją do kwitnienia.
Miałam okazję kupić i żałuję, że tego nie zrobiłam. Podobnie, jak agapant chyba się ją hoduje ?
Słyszałam o jej fantastycznym zapachu i o tym, że na południu uprawia się ją i wykorzystuje do produkcji perfum :)
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza, przyjrzałem się moim trędownikom; nie mają podejrzanych smug. Lekko żółtawe jak zwykle, bo u mnie nie mają idealnych warunków.
Dzięki za info.

Grażynko, to prawda - dalie kwitną do mrozów i jesienią długo zdobią ogród. Ale zaczynają kwitnąć w I poł. lata. Skojarzenia bywają różne :) Moje wierzby od lipca zrzucają żółte liście, co wcale nie zwiastuje jesieni. Te śmieciuchy tak mają.

Agness, właśnie skończyłem czyścić dalie i podwiązywać te wysokie. Niektóre przerastają mnie więc naprawdę olbrzymki :)

Pell, czarcikęsik trzeba trzymać w ryzach albo ścinać kwiatostany tuż po przekwitnięciu. Na szczęście łatwo się wyrywa. Fajnie, jakby i tarcznica się wysiała 8-)
Na razie nic nie czytałem o tuberozie, bo dostałem ją w doniczce od Izy i dopiero w przyszłym sezonie miałem się nią zająć. A ona wcale myśli czekać do przyszłego sezonu i wkrótce zakwitnie :tan
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, dalie przepiękne! zwłaszcza te białasy i różowości ujmujące 'grubością' kwiatów :) Ja w tym roku mam słownie dwa krzaczki :roll: Czemu? Nie wiem...
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Jacku dalie są tak piękne, że nie można się na nie napatrzeć, biało-liliowa Who Dun It jest przepiękna. Ujęcia kwiatów oraz zdjęcia perfekcyjne. ;:138
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, bardzo dziękuję :) Dalie są dla mnie tym, czym dla innych róże. Jeśli będziesz chciała mieć więcej niż 2 krzaczki - napisz. Na pewno będą nadwyżki 8-)

Irenko, bardzo mi miło 8-) 'Who Dun It' jak i wiele innych dostałem od Christinkrysi i są piękne. Odkąd mam dobre warunki do ich przechowywania - przybywa dalii w lawinowym tempie.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No tak.......przy dobrych warunkach do przechowywania , sile i chęciach do pracy, można mieć piękną kolekcję dalii. ;:333
Początki masz już całkiem okazałe. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jacku brawo ... ;:138
Daliom dobrze u Ciebie , Inca Glamour ma kwiaty ogromne jak talerze więc przy silnych wiatrach sprawia problemy.
Dalia Wittem podświetlona promieniami słońca całkiem inaczej wygląda ale mam nadzieje,że widać w realu na końcach starszych płatków takie ... fioletowo-różowe smużenie.
Ta różowa pięknotka widzę, że ma ciemne pędy, płatki u nasady zaczynają sie żółtą plamką , charakterystyczne wygięcie płatków i jeśli ma tak ok 50 cm to na imię jej
SWEETHEART
Obrazek
Rosła na mojej działce ze 3 sezony i z taką nazwą ją dostałam. Zdaje mi się,że nazwa oznacza grupę i spotyka się ją w kilku kolorach .
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, zgadza się. Póki się da, będę sadził dalie, choć może trzeba będzie wybierać te najlepsze. Na razie sadzę wszystkie jak leci 8-)

Krysiu, dzięki za nazwę. Dalie pojedyncze mam nie ponazywane bo pochodzą z miksu nasion. Różowa jest najładniejsza. Najwięcej mam jednak żółtych i pomarańczowych.
'Wittem' jest bielutka ale widać fioletowe przebarwienia. Chyba nawet jedna zmoich starych okazała się 'Wittem' ale muszę się dokładnie przyjrzeć i porównać, bo już jest kilka białych.
A dziś zakwitła 'Fubuki'. Cóż za piękna czerwień :!:

Jako że czas zamknąć wątek, przygotowuję już następny, a ten proszę o zamknięcie przez moderatorów.
Nowy znajduje się tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 83&start=0
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”