Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witam!
Niezły okaz. ja tez postaram się przedstawić swojego zamiokulkasa. Kupiłam go 8.02.2007 na pamiątkę zdanego egzaminu na prawo jazdy. Rośnie nieźle, chociaż jedna gałązka zżółkła i ją wycięłam, a druga jest bardzo blado zielona, wręcz przeźroczysta. Może brakuje mu odżywki?
Super sa zamiokulkasy i ogólnie takie żelazne roślinki.
Pozdrawiam, Obrazek
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kropelka napisz jak często podlewasz, jak i czym nawozisz oraz gdzie stoi roślina. :D
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przestawiłam go trzeci raz, najpierw stał jakieś 2 metry od okna wschodniego, potem tuż przy oknie wschodnim, ale z boku przy ścianie, a ponieważ zrobiłam przemeblowanie w pokoju, przeniosłam zamiokulkasa do kuchni. Teraz stoi tuż pod oknem dachowym wychodzącym na północ i moja dzieciarnia co chwile go potrąca. :wink: W ogóle go nie podlewam tak "normalnie" raz na miesiąc zabieram pod prysznic i myję liście, a woda, która spada przy okazji do doniczki, wystarcza za podlewanie... Nawoże też bardzo rzadko, właściwie czasem jak sobie przypomnę podczas prysznica roślinki. No ale chyba nie jest źle?
pozdrawiam :D
x-C-j
---

Post »

Mój stoi 2 metry od okna południowego na meblach, podlewam raz na dwa tygodnie nawożę przy każdym podlewaniu, wybija właśnie cztery nowe liście. :D
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

fajnie! Mnie sie wydaje, że mój stanął w miejscu, bynajmniej nie widzę nowych pędów :( no ale moze to kara za te ciągłe przestawiania, albo za mało nawozu...) czasem trudno się dogadać z roślinkami. Np nie wiem czemu nie kwitną fiołki afrykańskie? Listków wybiły mnóstwo, a kwiatków w ogóle nie zawiazują. Roślina macierzysta kwitnie prawie na okrągło a te sadzonki z listków, mają tylko listki :?
dla mnie zmorą są miseczniki, tarczniki siedzą prawie na każdej mojej domowej roślince i wcale nie pomagają preparaty typu "tarcznik". ściągam je palcami z kwiatków, najwięcej ich na zielistkach i szeflerze. Jest jakiś sposób na te "małpiszony" :?:
x-C-j
---

Post »

kropelka pisze:fajnie! Mnie się wydaje, że mój stanął w miejscu, bynajmniej nie widzę nowych pędów :( no ale moze to kara za te ciągłe przestawiania, albo za mało nawozu...) czasem trudno się dogadać z roślinkami.
Zamiokulkas nie lubi przestawiania zbyt częstego ponadto nie przedobrz z nawozem też tego nie lubi.
kropelka pisze:Np nie wiem czemu nie kwitną fiołki afrykańskie? Listków wybiły mnóstwo, a kwiatków w ogóle nie zawiazują. Roślina macierzysta kwitnie prawie na okrągło a te sadzonki z listków, mają tylko listki :?

Ile miesięcy mają młode sadzonki fiołków? jeżeli mniej niż sześć to spokojnie zakwitną najpierw muszą porządnie rozwinąć rozetę liści.

kropelka pisze:dla mnie zmorą są miseczniki, tarczniki siedzą prawie na każdej mojej domowej roślince i wcale nie pomagają preparaty typu "tarcznik". ściągam je palcami z kwiatków, najwięcej ich na zielistkach i szeflerze. Jest jakiś sposób na te "małpiszony" :?:
Opryskaj preparatem Acetellic 500 EC w proporcjach 5 ml. na 2 litry wody i po tarcznikach, po sześciu dniach powtórz oprysk. :D
Awatar użytkownika
Roksana1107
50p
50p
Od: 28 kwie 2008, o 18:16

Post »

nic sie z nim nie dzieje w ogóle nie rosnie, martwię sie:(
wygląda on tak
Obrazek
deszczowa-piosenka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 maja 2008, o 06:58

Post »

moje rośliny też przestały rosnąc i nie wiem dlaczego:(
wydaje mi się,że twój kwiatuszek ma za dużą doniczkę
Awatar użytkownika
Roksana1107
50p
50p

Post »

uważasz ze powinnam go przesadzić?? Z tego co wiem to tych kwiatków nie przesadza sie często. Nie wiem co mam robić:( Tylko z nim mam problemy
deszczowa-piosenka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 maja 2008, o 06:58

Post »

podobno jeśli donica jest zbyt duża to roślina,,rośnie w korzeń,,a nie w liście-przynajmniej taka teoria obowiązuje u mnie w pracy.
Awatar użytkownika
Roksana1107
50p
50p

Post »

no możliwe, to ja zaraz ją przesadzę
Awatar użytkownika
Chantico
50p
50p
Od: 6 lut 2008, o 11:06

Post »

Ja bym go zostawiła w spokoju.

Mój Zamioculcas też przez pewien czas po przesadzeniu "stał w miejscu". Po prostu rozbudowywał sobie korzenie i przyzwyczajał do nowych warunków. Teraz pięknie wypuszcza nowe pędy.
Myślę, że jeśli dasz roślince trochę czasu, to wkrótce się ruszy. :D
Pozdrawiam :-)
Kasia
Awatar użytkownika
Roksana1107
50p
50p

Post »

przesadziłam go w mniejsza doniczkę, wdziałam ze zaczyna wypuszczać piękne pędy, także nie jest źle
Awatar użytkownika
Chantico
50p
50p
Od: 6 lut 2008, o 11:06

Post »

No to mam nadzieję, że teraz będzie bujnie rósł. :D
Pozdrawiam :-)
Kasia
Awatar użytkownika
Roksana1107
50p
50p

Post »

ja też mam taka nadzieję :) ale z tego co wiem to ta roślinka bardzo wolno rośnie 2-5 listków rocznie. to prawda?? :wink:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”