Ogród w dolinie
Re: Ogród w dolinie
Anka, może w Bułgarii dział coś takiego jak nasz polski R.O.D i będzie można działeczkę sobie walnąć pod uprawę np. Bugenwilli w gruncie?

- Sosenki4
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ania, no wyjazdu to Ci pocichutku zazdroszczę, ale tych 50'C to juz mniej.
Altanka super, a komentaż M? jakiś znajomy, bo ja jak robię zdjęcia to też pada takie pytanie i czasem nawet pukanie w głowę widzę
Altanka super, a komentaż M? jakiś znajomy, bo ja jak robię zdjęcia to też pada takie pytanie i czasem nawet pukanie w głowę widzę
- nirali

- Od: 16 lis 2011, o 12:20
Witaj Aniu
Nie mogę się nadziwić jak wiele można zrobić w tak krótkim czasie,normalnie ogród z pierwszych stron a obecnych to jakby dwa inne światy! Brawo! Masz też mnóstwo pięknych i ciekawych roślin i -co bardzo chwalę-potrafisz je świetnie zaprezentować.
Podobają mi się Twoje zdjęcia makro
Pozdrawiam cieplutko
Nie mogę się nadziwić jak wiele można zrobić w tak krótkim czasie,normalnie ogród z pierwszych stron a obecnych to jakby dwa inne światy! Brawo! Masz też mnóstwo pięknych i ciekawych roślin i -co bardzo chwalę-potrafisz je świetnie zaprezentować.
Podobają mi się Twoje zdjęcia makro
Pozdrawiam cieplutko
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu, robisz przepiękne zdjęcia
Te z albizią jest cudowne!
Te z albizią jest cudowne!
- mrinwestor

- Od: 24 mar 2011, o 19:21
U albizji kwiatki piękne jak na drzewie , a pod drzewami śmietnik z opadłych .
Wnioskuję , że kwiatki chyba mało trwałe , choć ich dużo kwitnie na raz i wygląda to efektownie.
Wnioskuję , że kwiatki chyba mało trwałe , choć ich dużo kwitnie na raz i wygląda to efektownie.
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Miałam albizję, ale naiwna uwierzyłam w opis sprzedawcy, że ona u nas zimę na zewnątrz w gruncie przetrwa. Pewnie za rok znów chciał mi ją sprzedać? Już jej nie mam, ale może kiedyś jako drzewko do domu jak aloes? może warto pomyśleć, bo kwiaty piękne 
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Tyle się naczytałam na forum o tykwie, w tym o tym, że trudno się doczekać owoców, bo są przysmakiem bezskorupowych ślimaków... Tu chyba nie ma z tym problemu
Zresztą ta tykwa obrasta wraz z wilcami pergolę przed wejściem do domu (w tym wjazdem do garażu) i jest klasycznie prowadzona, tj. pozostawiono dokładnie 4 owoce.

A jutro... WRACAM
Cieszę się, bo to nie koniec urlopu. Do pracy idę bowiem dopiero 3 września i do tego czasu zmierzam się cieszyć moim ogrodem.
A dla wszystkich taki mały tutejszy obrazek, jak z widokówek. W końcu nie jestem w stanie posłać ich Wam wszystkim, choć chciałabym
Dodatkowo ma tę wyższość, że jest mojego autorstwa

A oprócz komeliny do kraju biorę stąd coś co mi wygląda jak trochę, jak datura (ma podobne kwiaty i owocniki, aczkolwiek inne liście).

Na razie nie wiem, co to jest... Wszystko elegancko zasadziłam w plastikowym kubku w tutejszej ziemi. Mój miłościwy M. stwierdził, że jestem nieźle zakręcona, ale pozytywnie
Odezwę się dopiero najpewniej w piątek

A jutro... WRACAM
A dla wszystkich taki mały tutejszy obrazek, jak z widokówek. W końcu nie jestem w stanie posłać ich Wam wszystkim, choć chciałabym

A oprócz komeliny do kraju biorę stąd coś co mi wygląda jak trochę, jak datura (ma podobne kwiaty i owocniki, aczkolwiek inne liście).

Na razie nie wiem, co to jest... Wszystko elegancko zasadziłam w plastikowym kubku w tutejszej ziemi. Mój miłościwy M. stwierdził, że jestem nieźle zakręcona, ale pozytywnie
Odezwę się dopiero najpewniej w piątek
-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To jest jednoroczna datura (bieluń dziędzierzawa).
Rośnie u nas w Polsce pospolicie.
Uważaj, bo nasiona są trujące i spożycie kilku grozi halucynacjami, wymiotami a nawet śmiercią (piszę gdybyś miała dzieci, a nie wiem czy masz
)
Rośnie u nas w Polsce pospolicie.
Uważaj, bo nasiona są trujące i spożycie kilku grozi halucynacjami, wymiotami a nawet śmiercią (piszę gdybyś miała dzieci, a nie wiem czy masz
- mrinwestor

- Od: 24 mar 2011, o 19:21
A taka tykwowa butelka z powodzeniem mogła by robić za wazon.
- majka411

- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Zdjęcia robisz wspaniałe.
-
Tamaryszek

- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Aniu! Przy okazji kolejnej wizyty u Ciebie zauważyłam powojnik o pięknej ,głębokiej barwie -bordowej..? wiśniowej..? Co to za odmiana?
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Trzy razy zabierałam się do zwiedzenia Twojego ogrodu i ciągle mi się nie udawało. Wreszcie za czwartym - sukces
( A mówią, że do 3 razy sztuka
)
Z tego co mówiłaś, wynikało, ze dopiero tworzysz ogród, a tu widzę już wszystko gotowe! Mozna co najwyżej dosadzić roslin, ale ogród już jest! A w nim przepiękne rosliny
Aniu, to co pokazałaś na tym zdjęciu, to chyba nie jest komelina, choć z rodziny komelinowatych.

O ile wiem, komelina ma 3 płatki i jest byliną. Roslina na tym zdjęciu ma tylko 2 płatki i jest rosliną jednoroczną, a nazywa się Tinantia anomala.
Mam tę roslinę od kilku lat i długo szukałam jej nazwy. Jestem przekonana, że włąściwą nazwą jest tinantia, chociaż ... może to jest jednoroczna comelina communis
Juz sama nie wiem, bo niestety opisy w internecie bywają niedokładne, a nawet sprzeczne.
Z tego co mówiłaś, wynikało, ze dopiero tworzysz ogród, a tu widzę już wszystko gotowe! Mozna co najwyżej dosadzić roslin, ale ogród już jest! A w nim przepiękne rosliny
Aniu, to co pokazałaś na tym zdjęciu, to chyba nie jest komelina, choć z rodziny komelinowatych.

O ile wiem, komelina ma 3 płatki i jest byliną. Roslina na tym zdjęciu ma tylko 2 płatki i jest rosliną jednoroczną, a nazywa się Tinantia anomala.
Mam tę roslinę od kilku lat i długo szukałam jej nazwy. Jestem przekonana, że włąściwą nazwą jest tinantia, chociaż ... może to jest jednoroczna comelina communis