brzoskwinia nie dojrzewa
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
brzoskwinia nie dojrzewa
Mam brzoskwinię Redhaven, urosła pięknie i w tym roku szczęśliwie przetrwała przymrozki. Niestety z tego co widzę na okolicznych drzewach są już duże owoce, a ta moja ma zaledwie wielkości piłeczki pingpongowej. Nie było mnie w lipcu 3 tygodnie w domu, a one nic nie urosły. Teraz nadal nie widzę by owoce powiększały się, może nieznacznie...
Kiedy te owoce powinny konkretnie się powiększać? Niby dojrzałość w naszym kraju osiągają w 2 połowie sierpnia, to u nas można liczyć nawet początek września, ale jak to jest z tymi owocami? Czy one robią się duże dopiero tuż przed ostatnią fazą dojrzewania?
Kiedy te owoce powinny konkretnie się powiększać? Niby dojrzałość w naszym kraju osiągają w 2 połowie sierpnia, to u nas można liczyć nawet początek września, ale jak to jest z tymi owocami? Czy one robią się duże dopiero tuż przed ostatnią fazą dojrzewania?
- wujeksam
- Od: 12 cze 2005, o 12:53
Re: brzoskwinia nie dojrzewa
Jeśli ich nie przerzedziłaś i jest za dużo owoców to normalne że są małe, brzoskwinie powinno się przerzedzać bo z reguły wiążą za dużo owoców
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Faktycznie ma setki owoców, co tłumaczyło by małą wielkość? Przyczyn może być więcej, poczynając od tego że nie koniecznie może to być ta odmiana, fotka drzewa i owoców by się nadała 

Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
- aguskac
Drzewo jest duże, ma ze 4m, a jest dopiero u mnie 3 rok. Owoce przerzedzałam. Niektóre gałęzie są puste, a na innych zachowałam odstęp 10cm. Dziś zauważyłam, że kilka wyraźnie się powiększyło w ciągu kilku ostatnich dni, więc może jest nadzieja. Zaraz wkleję fotki 

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Brzoskwinie muszą mieć wody pod dostatkiem gdy owoce dochodzą, inaczej mogą nie dorosnąć.
Suchawy mamy rok..

Suchawy mamy rok..

- aguskac
Suchawy może macie, gdzieś tam.... u nas rok bardzo deszczowy niestety. Wody mają dużo, aż nadto. Teraz cudem nie pada już 2 dzień
Tam gdzie rośnie brzoskwinia ziemia wilgotna jest zawsze, jeszcze nie było takiej suszy, by tam wyschło - glina trzyma.
Tylko nie dajcie się zwieść pozorom, one tylko na fotkach tak dorodnie wyglądają, w rzeczywistości mają średnicę ok 4cm

Tam gdzie rośnie brzoskwinia ziemia wilgotna jest zawsze, jeszcze nie było takiej suszy, by tam wyschło - glina trzyma.
Tylko nie dajcie się zwieść pozorom, one tylko na fotkach tak dorodnie wyglądają, w rzeczywistości mają średnicę ok 4cm

- mr25ur
Wygląda ładnie, ale tam na drugim zdjęciu widać plamki na listkach, jak ciągle lało mogła złapać plamistość, i osłabła, prysnął bym dolistnie florowitem, jak będzie słońce pewnie coś przyrośnie.
- aguskac
Florovit mam, chętnie prysnę, tylko czy jeszcze można?
U nas raczej ciągła zimnica hamuje dojrzewanie. Lato to w tym roku było kilka dni... Przeprowadzam się do Rzeszowa
U nas raczej ciągła zimnica hamuje dojrzewanie. Lato to w tym roku było kilka dni... Przeprowadzam się do Rzeszowa

- mr25ur
We florowicie nie ma wiele azotu, nie powinien zaszkodzić, jasne że lepszy byłby jakiś uniwersalny bez azotu, ale i tak mała dawka będzie.
Redhaven u mnie wygląda tak.

Dziś zbiór owoców już się kończy.Owoce mają od 50 do 65 mm.
U Ciebie jest chyba inna odmiana.

Dziś zbiór owoców już się kończy.Owoce mają od 50 do 65 mm.
U Ciebie jest chyba inna odmiana.
pozdrawiam
Kazik
Kazik
- mr25ur
Piękne, i inny kształt listka niż u aguskac, później też porównam moje 

- aguskac
Tą fotką mnie podłamałeś!! Gdzie mieszkasz i od jak dawna owoce są już docelowej wielkości?
Drzewko kupiłam pojemnikowane i starsze niż roczniak, bo było spore i ładnie rozgałęzione. To porządna szkółka, ale zdarzają się wpadki. Wiśnia kupiona u nich okazała się czereśnią. Możliwe, że odmiany mieli pomieszane... Jakie znacie późniejsze odmiany?
Drzewko kupiłam pojemnikowane i starsze niż roczniak, bo było spore i ładnie rozgałęzione. To porządna szkółka, ale zdarzają się wpadki. Wiśnia kupiona u nich okazała się czereśnią. Możliwe, że odmiany mieli pomieszane... Jakie znacie późniejsze odmiany?
- mr25ur
Późnych nie mam, ale porównałem listki z moimi, u mnie redhaven ma też listki węższe i dłuższe, pomyłki często są, też kilka razy się zadziwiłem 

We Wrocławiu Redhaven dojrzewa na początku sierpnia.
Może Ty masz Siewkę Rakoniewicką
Może Ty masz Siewkę Rakoniewicką
pozdrawiam
Kazik
Kazik