Od ugoru do ... cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marika2006
200p
200p
Od: 24 kwie 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Od ugoru do ...

Post »

Dzięki za podpowiedź, spróbuję na pewno :)
Pozdrawiam cieplutko i kolorowo :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55916" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chryzantemy 25 Czerwca :

Obrazek

I te same dzisiaj :

Obrazek

Marolexa postawiłem jako skalę wielkości , nic lepszego nie przyszło mi do głowy :wink:

Kwitną pierwsze bratki :

Obrazek

I kiełkują kolejne :

Obrazek

Kiełkują też thuje :

Obrazek

I rosną sobie goździki brodate :

Obrazek

Problem mam tylko z nieproszonym gościem :( Od kilku dni prowadzę otwartą wojnę z nornicą , i wstyd się przyznać , ale przegrywam :oops: Były już świece dymne , zalanie norki , teraz jest trutka i czekam. Zobaczymy , szkoda tylko chryzantem wielkokwiatowych podgryzanych od dołu. Apetyt niestety jej dopisuje , codziennie jedna chryzantemka :( :( :(
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p
Od: 21 cze 2006, o 13:11

Post »

Witaj Zibi ! :wit Wszyscy Cię tu dobrze znają - ja nie bo jestem forumowy nowicjusz, ale Twój entuzjazm jest tak zaraźliwy , że będę zaglądać jeśli pozwolisz, żeby sobie akumulatory podładować :)
Bardzo Ci życzę żeby wszystko się udało zgodnie z Twoimi planami - choć z tego co przeczytałam w Twoim przypadku nie ma innej opcji. Tacy ludzie jak Ty Zibi przyciągają do Forum i uzależniają, ale pozytywnie :tan Pozdrawiam serdecznie ;:215
Powiedz proszę czy bratki jeszcze można wysiać , albo jakieś inne 2-letnie czy bylinki , choćby na swoje potrzeby nie na konkretny termin ? Czy jeszcze warto? Mam niedużą szklarenkę, czy mogłyby spędzić w niej zimę?
Na działce! - PEŁNY ODLOT
Opowieści z mchu i paproci
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30

Post »

Zibi jestem u Ciebie codziennie i tylko zaglądam ,ale dziś to nie wytrzymam i napiszę ,że jesteś cudowny w swym zamiarze. ;:138 ;:215
kwiaty łagodzą obyczaje
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No i zawsze jakiś nieproszony gość musi się pojawiać .Moze to był ich raj i Ty im wlazłeś w drogę :wink: Szkoda strat ,ale produkcja idzie pełną parą
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

@ewaidc1198 Witaj :wit Dziękuję za miłe słowa , lecz to nie tylko moja zasługa . Mam w firmie ludzi na których mogę liczyć i jakoś sobie radzimy :wink: Co do bratków , to sieję je nadal codziennie . Spokojnie zdążą podrosnąć na tyle , by przezimowały. Będę je siał do 20-go. Zimowanie w szklarni nie jest takie proste :( Nie tylko temperatura jest decydującym czynnikiem , bardzo ważna jest też wilgotność podłoża. Jeśli w szklarni masz gołą ziemię , to nie ma problemu. Po prostu ją przekop i w świeżo zagrabioną lekko wciśnij doniczki z sadzonkami i przykryj białą agrowłókniną. Jeśli szklarnia jest czymś wyłożona , to lepiej poszukać zacisznego miejsca i tam je ulokować tak jak opisałem :uszy
Zapomniał bym o drugiej części pytania :oops: Jeśli chodzi o inne dwuletnie , to wiele zależy od terminu nadejścia zimy. Jeśli powtórzy się sytuacja z ubiegłego roku , to zdążą urosnąć ;:333

Dorotko :wit Dziękuję za uznanie :uszy

JAKUCH :wit Żaden gryzoń nie pokrzyżuje mi planów :twisted:
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

pewnie że nic Twoich planów nie pokrzyżuje :) najwyżej sprawi malutkie uniedogodnienie ... Pięknie Ci wszystko rośnie .. wiem na pewno masz mało czasu na zdjęcia i relacje ale wiele osób tu na nie czeka...serdeczne pozdrowienia ... nadal nie mogę się nadziwić i nacieszyć podglądaniem prac na taka skalę :)
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p
Od: 21 cze 2006, o 13:11

Post »

Dziękuję Zibi za odpowiedź- wiedziałam, ze się nie zawiodę :tan
Niektórzy na forum zapowiadają w tym roku rychłe nadejście zimy, ale ja mimo to posiałam dzisiaj (za Twoją podpowiedzią) trojeść, kichawca i astry alpejskie. W poniedziałek wysieję bratki. Cztery paczuszki nasion nie majątek a zdobyte doświadczenie - bezcenne. A nuż się uda :lol: :lol: Dziękuję za opis sposobu przezimowania - wykorzystam.
Na działce! - PEŁNY ODLOT
Opowieści z mchu i paproci
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zibi, czy jeśli bratki będą zimować w szklarni, tak jak doradziłeś, przykryte agro, to trzeba je podlewać?
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nawet nie wolno :wink: Doniczki wciśnięte w ziemię i przykryte agro pobierają i utrzymują naturalną wilgotność podłoża . Gdy zamarza , zamarzają wraz z nim i budzą się wiosną. Największym niebezpieczeństwem jest zimowe ocieplenie jakie wystąpiło w tym roku. Roślinki mogą ruszyć a potem ...
Ale to zagrożenie występuje wszędzie :( :( :(
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Zibi pieknie wszystko pedzi...chryzantemy juz takie duze ;:oj
Milego dnia pozytywny czlowieku :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
akrim26
100p
100p
Od: 25 cze 2012, o 11:10

Post »

Zibi Keetee napisała
pieknie wszystko pedzi...chryzantemy już takie duze
a więc zwiastujesz jesień ... ;:224 Oby tylko złotą polską ;:3 jesień.
Jednak Twój wątek jest tak energetyzujący, że i jesień niestraszna :wit
pozdrawiam - Mirka
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nie :wink: Kto tu mówi o jesieni ;:209 Pierwsze chryzki z giełdy przywoziłem w :roll: czerwcu . Moje szybko rosną bo dostają dobre papu i pogoda w miarę dopisuje :heja :heja :heja
szczytnica38
200p
200p
Od: 26 gru 2011, o 16:36

Post »

Chryzantemy to osobliwy temacik, żeby były niskie, zwarte wymagają skarlania. Jakiego środka używasz?
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety , nie znam nazwy :oops: Koleżance na próbę odstąpiłem worek Fertiplantu 10+20+30 , a Ona przywiozła mi skarlacz . Dwie odmiany : New Jork i Delano Red prowadzę bez skarlania , na podwójne strzyżenie , bo w ubiegłym sezonie takie duże krzaki dobrze się sprzedawały. Jak dotąd spełniają moje oczekiwania. Dużym prjoblemem są dla mnie nawroty czarnych mszyc , stosowałem już Decis z powtórką po 7 dniach , Karate , teraz planuję z grubej rury Fastac .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”