Mały ogródek Łukasza :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Mały ogródek Łukasza :)

Post »

Łukasz ,kolejny raz zachwyciłeś mnie przecudownymi kwiatkami ;:138

Grażyna podsunełam fajny pomysł ;:333 ja też od wiosny z tym problemem się borykam .Już miałam nawet plan, po prostu go usunąć ale skoro jest fajniejsza opcja będę działać ;:333
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Igor _ 89
500p
500p
Od: 17 lip 2011, o 22:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z tym jałowcem super pomysł! A ja nie określiłem o która lilię mi chodzi, mianowicie o tę łososiowatą. Jest bajkowa!!!
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Łukasz :wit
I ja do Ciebie doczłapałem. Nachodziłem się już po pięknych ogrodach (i balkonach) i dotarłem do następnego pięknego ogródka. Jak widzę, każdą wolną przestrzeń można ładnie zagospodarować.
Podoba mi się sposób w jaki komponujesz rośliny, a szczególnie żurawki.

Lilie podobnie jak żurawki masz fantastyczne.
Byłbym wdzięczny za opis zdjęć lilii (a szczególnie tej białej z seledynowymi przebarwieniami).
Fajnie wygląda na skalniaku gnejs (jak wyczytałem, bo nie wiedziałem co to za kamory :oops: ).
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
Luki10
200p
200p
Od: 25 cze 2011, o 16:23

Post »

Dziękuje wszystkim za odwiedziny :)

Michale, dziękuje za komplementy, mimo wszystko cały czas jest coś do zmiany :lol: , a przy tak ograniczonym miejscu i chęci posiadania wielu roślin trzeba wszystko upychać. Co do lili to problem tkwi w tym, że była kupowana jako inna odmiana i już drugi raz na nią trafiłem i niestety nie znam jej nazwy. Część lili kupuje przez internet i tu zazwyczaj zgadzają się odmiany, a część na targu gdzie zawsze zachęcają mnie piękne zdjęcia i nie mogę się oprzeć, jeszcze ani razu nie zakwitło to co kupiłem :D, ale też cieszy.

Igor dziękuje za miłe słowa, nazwy lili niestety nie znam podobnie jak wyżej kupiona jako inna odmiana lili OT, ale kupiłem 2 wyrosły 4 pięknie pachną i mają bardzo ładny kolor, a ja żurawek nie będę nikomu odradzał bo ja jestem na etapie " chcę więcej i więcej" :D

Doroto, Grażynko pomysł mi się bardzo spodobał i byłem dzisiaj się dokładnie mu przyjżeć, ale niestety według mnie nie da się z niego nic wyciąć, a pozostawienie kilku mioteł na patykach mija się z celem :) . Nie jest w ogóle rozgałęziony, ma tylko proste pędy.

Iwono nie che nic mówić, ale wydaje mi się, że po czasie też ulegniesz chorobie żurawkowej :D Co do tego nieszczęsnego jałowca to muszę jeszcze pomyśleć, może da się go gdzieś przesadzić bez większych szkód, a tutaj zostanie mi kawałek miejsca na rh i może powiększenie skalniaka na którym powoli zaczynają rosnąć same rojniki :D
Pozdrawiam Łukasz!
Ogród Łukasza
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

To może obetnij boki a pozostaw główny pęd z miotłą na szczycie i przytnij szczyt na płasko.
Jeśli mocno rozgałęziony to zostaw trzy a resztę wytnij, pozostałe przytnij na 3 wysokościach i będzie dobrze.
A potem formowaniem osiągniesz cel.
Nigdy przy pierwszym cięciu nie uzyskuje się oczekiwanej struktury.
Grażyna.
kogro-linki
Luki10
200p
200p

Post »

Jeszcze zobacze, a o długim czekaniu na efekt coś wiem, może nie jestem specjalistą ale coś tam wycinam i trzeba mieć do tego cierpliwość. Podziwiam ludzi zajmujących się sztuką bonsai, którzy potrafią ciąć krzewy wiele lat.
Pozdrawiam Łukasz!
Ogród Łukasza
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Łukasz ,moim zdaniem przed usunięciem warto spróbować ,jeśli efekt będzie mizerny już wiesz co z nim zrobić.
Wczoraj bez najmniejszego zastanowienia zrobiłam to ;:oj wszystko co suche wyciełam,efekt nie jest rewelacyjny i tak jak przypuszczałeś jest mizerny ,ale poczekam do następnej wiosny ;:108 zbyt wiele mnie to kosztowało ,moje nadgarstki mimo że były dobrze zabezpieczone wyglądają teraz jak przy szkarlatynie ;:oj
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wyczyściłam swoje fotki
Mój zielony raj.
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Nie będę prawić komplementów, bo się ich już gospodarz nasłuchał co niemiara. Jest ;:215
Muszę te wszystkie żurawki, które poleciłeś jako wytrzymałe, obejrzeć dokładnie w necie. Nie chcę sadzić przed zimą w obawie, że znowu padną. Zostawię to na wiosnę. Rozumiem, że wiosną też można kupić sadzonki?
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Luki10
200p
200p

Post »

Heleno dziękuje bardzo :) a wiosną będą żurawki na pewno i więcej odmian oczywiście :D

Doroto z twojego jałowca wyjdzie coś ciekawego, z moim już prawie postanowione :D

Jałowiec na 80% przesadze i w nowym miejscu zobacze czy będzie formowany, bo z drugiej strony wygląda całkiem dobrze, zobaczyłem to dopiero dzisiaj :D jak byłem u sąsiada.

Niedługo pokaże 2 miejsca po remoncie, jak posadzę reszte roślin myśle że będzie jakiś efekt.
Pozdrawiam Łukasz!
Ogród Łukasza
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No to czekam na fotki. :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 20:57

Post »

Obrazek

Obrazek

Te białe lilie to prawdopodobnie odmiana Gizmo - przynajmniej tak mi podpowiedzieli na forum bo chyba mamy takie same? Przynajmniej robale na nich są takie same, a one się nie mylą :P
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=35&t=58491
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Łukaszu ! Ogród niby nieduży, ale jakie bogactwo pięknych roślin! A nawet pokaźnych kolekcji. I wszystko tak starannie wypielęgnowane. Gratulacje!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Łukaszu ależ masa pięknych, wielkich krzaczków żurawek. To wspaniałe roślinki, dzięki nim jest pięknie i kolorowo przez cały sezon....nawet zimą, dopóki śnieg nie przysypie :D
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Nie chcesz nam niczego nowego pokazać ? chyba że zapracowany jesteś :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”