z góry bardzo dziękuje

Ok, dzięki wielkie, faktycznie może to i "celsianus"blabla pisze:To jest Oreocereus celsianus. Takie korkowacenie od dołu jest normalnym zjawiskiem.
Felicja69 pisze:Proszę o rozpoznanie dwóch kaktusów.
Pierwszy to Stefan. Kiedy miałam 4 lata (teraz 18) po raz pierwszy nam zakwitł. Był bardziej kulisty i był o 2/3 mniejszy. Teraz się bardzo wyciągnął i ma 32cm o.O Nawet nie zauważyliśmy kiedy urósł. Przez te lata zawsze stał w kącie, a podlewało się go jak nam się zachciało. Co roku przyrasta 2-4cm. Dzisiaj zebrałam z niego nasiona. Ahh i jeszcze jedno: tylko raz w swoim życiu wypuścił z boku odnóżkę. Sąsiadka wzięła kilka lat temu i też jej tylko raz wypuściła. Kwitnie czerwiec - sierpień. W tym roku kwitnie mi już 3 raz. A oto kilka zdjęć:
Drugi kaktus to Lili. Kupiłam ją rok temu w markecie za 10 złZaczęła mi się rozrastać, ale kwiaty są jakieś dziwne.. Myślę, czy nie sztuczne, bo nic się z tymi kwiatami nie dzieje jedynie tylko trochę wyblakły na słońcu o.O. Niżej mam jej zdjęcia:
Każda odpowiedź się przyda
Wygląda na rodzaj Euprobia, prawdopodobnie Euphorbia tirucalli
Hamatocactus setispinusFelicja69 pisze:
Austrocylindropuntia subulata monstruosa - sugeruję usunąć sztuczne kwiatkiFelicja69 pisze:
Rebutia atrovirens
Grupa Rebutia pygmaea, może być to R.haagei v.orurensis
Rebutia atrovirens
Kundel, na pewno nie Lobivia
Lobivia arachnacantha
Rebutia marsoneri
Sulcorebutia spec.
chaveiro pisze:Wygląda na Hylocereus undatus, często stosowane na podkładki, a i owoce są jadalne - Dragon Fruit - Pitahaja
W handlu dostępne są dwa gatunki - O.celsianus, rośnie szybciej, jest większy i ma mniej gęstą wełnę oraz O.trollii, który ma zdecydowanie bardziej gęstą wełnę ale też wolniej rośnie.illuminati pisze:Ok, dzięki wielkie, faktycznie może to i "celsianus"blabla pisze:To jest Oreocereus celsianus. Takie korkowacenie od dołu jest normalnym zjawiskiem.![]()
Czy są jakieś cechy szczególne odróżniające te dwa gatunki, patrząc na googole grafika ciężko mi je znaleźć?
I czy on też wymaga/w czymkolwiek pomoże mu zimowanie? Pzdr