Co to jest ? Proszę o pomoc

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
wk2802
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 sie 2012, o 07:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co to jest ? Proszę o pomoc

Post »

Witam serdecznie,
Mam ogromny problem, otóż w tym roku rozsiało się coś. co wygląda na skrzyp, ale do końca nie wiem co to jest. Rośnie wszędzie, na trawniku, na kostce brukowej, przy schodach, na piachu, za żyznej ziemi. Może ktoś z forumowiczów wie, jak to się nazywa ta roślinka. Zdjęcia poniżej.
Z góry dziękuję za pomoc.

Obrazek

Obrazek
DarekRz

Re: Co to jest ? Proszę o pomoc

Post »

To jest Cynodon palczasty. Trawa z rodziny wiechlinowatych. Przybysz z Ameryki. W trawniku będzie trudno go zwalczyć. Pośród roślin dwuliściennych można stosować herbicydy do zwalczania jednoliściennych - jak Fusilade forte czy Select Super.
wk2802
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam,
Serdecznie dziękuję za pomoc. Zaraz wybieram się na zakupy powyższych produktów.
Pozdrawiam
wk2802
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam ponownie,
Jeszcze raz dziękuję za pomoc, jednak nurtuje mnie jedno, a mianowicie, czy wyżej podane preparaty można stosować bezpośrednio na trawnik, bez uszczerbku dla zwykłej trawy ?
Z góry wielkie dziękuję za podpowiedź
DarekRz

Post »

No nie. Nie można. Dlatego napisałem, że będziesz mieć problem z usunięciem tego z trawnika. Napisałem też, że tymi herbicydami możesz usunąć cynodona spośród roślin dwuliściennych (trawy to jednoliścienne) - to są właśnie herbicydy do zwalczania jednoliściennych. Spokojnie możesz stosować je tam, gdzie nie padną na trawnik, drzewa i krzewy iglaste. Trzeba też uważać na lilie, tulipany, krokusy (oczywiście stosując je w czasie gdy te rośliny mają liście), warzywa takie jak cebula, czosnek.
wk2802
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

No to teraz wszystko zrozumiałem. Ślę podziękowania za wyczerpującą odpowiedź.
DarekRz

Post »

Adam - Adamza07 - podpowiada, że może to być Palusznik krwawy - gatunek bardziej rodzimy i jednoroczny trawy z rodziny wiechlinowatych. W zasadzie nie robi to różnicy w stosowaniu herbicydów. Jednak jeśli to trawa jednoroczna, to daje nadzieję na łatwiejsze pozbycie się jej. Żeby to rozstrzygnąć potrzebne jest zdjęcie całego skupiska tych traw rosnącego na glebie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”