Sadzenie róży w Anglii !

paulinagula
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 sie 2012, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Sadzenie róży w Anglii !

Post »

Kilka dni temu zamowilam nasiona rozy ktora nazywa sie : Dancing Queen - Climbing Rose. jest taka pnaca ladna bialo - rozowa z duzymi kwiatami.nie za bardzo wiem jak zabrac sie za jej posianie. nie dosc ze ziemie przed domem mam bardzo czarna wilgotna zbita do tego wiadomo jak to klimaty ang ciagle deszczowo ;) moje podstawowe pytania:
1) jaka kupic ziemie zeby troche podsypac w miejscu posiania ?
2) jak gleboko wsadzic nasiona?
3)czy aby na pewno jesien jest dobra pora na zasianie?
4) jakie odleglosci miedzy nasionkami
5) jak dlugo będę musiala czekac aby upewnic sie ze roza sie przyjela, kiedy wyjdzie na powierzchnie?
tyle na poczatek ;)
PROSZE KOGOS KOMPETENTNEGO O SZYBKA ODPOWIEDZ !

Na forum wymagana jest poprawna pisownia - zaznacz też proszę w profilu gdzie mieszkasz
Deirde
wisteria
200p
200p
Od: 30 lip 2011, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: sadzenie rózy w Anglii !

Post »

A kto sprzedaje takie super nasiona ? Może on powinien odpowiedzieć jak je posiać, żeby wyrosła ładna roślinka! ;:154
Znalazłam 100 nasion za 13.22$, ale przecież tam jest instrukcja siewu, może to inna roślina bo to kategoria bonsai. hmmmm
paulinagula
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Zamówiłam w internecie na ebayu.

-- 3 sie 2012, o 13:31 --

Nasionka powinny przyjść dzisiaj ale nikt nie wspominał że będzie dołączona jakaś instrukcja. To nie jest w standardzie, wiec za wczasu chciałam zasięgnąć rady !

Zwłaszcza że nie mogę nigdzie w internecie znaleźć informacji jak się z tymi różami obchodzić.
wisteria
200p
200p

Post »

Bo to jest nabieranie takie sprzedawanie odmianowych róż w postaci nasion. :(
Zła wiadomość jest taka że rośliny z tych nasion będą inne niż odmiana i nie utworzą pięknego szpaleru z obrazka.
Dobra wiadomość jest taka, że może wyrosnąć coś pięknego i oryginalnego.
O ile sprzedawca jest na tyle porządny, że nasiona są świeże.
Przemroź je lekko i wysiej je na głębokość 1 do 1,5 cm.
Trochę podejrzana jest ta pora uzyskania nasion, ale bądźmy dobrej myśli.
Sprzedawcę z ebaya też można jakoś poprosić o wyjaśnienia.

Jeżeli chcesz mieć grupę pnących róż to musisz je ze szkółki kupić, najlepiej z gołym korzeniem jesienią lub wczesną wiosną, lub drożej w doniczkach, albo próbować ukorzenić lub szczepić.
Climbery to potężne krzaczory, więc gdyby miały być w doniczkach to musiałyby być wielkie pojemniki, a to oznacza również droższe i nieporęczne i trudne w transporcie.
Polecam o tej porze roku wybrać ładne odmiany może być i Dancing Queen jak najbardziej, ale z zakupem wstrzymać się do jesieni i wybrać z oferty barerooted.
Pozdrawiam.
paulinagula
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

dziekuje za odpowiedz. nasionka nie byly wcale takie tanie wiec mam nadzieje ze bedzie wszystko ok.sprzedawca jest jakis sklep ogrodniczy ktory sprzedaje swoje produkty za posrednictwem ebaya. jak juz dzis dostane paczke to będę widziala co i jak. zawsze marzylam o takich rozach. zasieje wiec i zobacze co z tego bedzie.
idepozapalki
200p
200p
Od: 17 maja 2012, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak jak już napisała wisteria jeżeli są to róże szlachetne to nie spodziewaj się, że uzyskasz taką odmianę jak opisuje sprzedawca. Dlatego róże się szczepi (obrazowo wyjaśniając - klonuje), żeby z tego krzaczka który się już posiada uzyskać taką samą kopię. Wtedy masz pewność, że to co kupujesz jest takie jak opisuje sprzedawca.
Starsze róże można było uzyskać przez odrosty, ale to raczej te historyczne odmiany z tego co mi wiadomo.
Jeżeli chodzi o nasiona to sądzę, że tu sprzedawca po prostu pozbywa się problemu patentowego. Nasiona które sprzedaje praktycznie nie będą kopiami tylko pojawia się nowa roślinka. Wszystko wygląda w takim przypadku ok, tyle że klient dostaje kota w worku. Gdyby iść śladem patentowym to zdaje się, że klient staje się właścicielem tego co mu tam wyrośnie. Jak będzie pokraka no to cóż, a jak ładna nowa roślinka to będzie ona niepowtarzalna.
Posiej, ale zaczekasz długo na te róże. Pewnie w przyszłym roku pojawi się coś malutkiego o ile w ogóle coś wzejdzie. Sprzedawca mógł już przemrażać nasiona. Kupując krzew z gołym korzeniem bądź w doniczce unikniesz tych wszystkich niepewności i niewiadomych.
Sam posiałem dziką róże ze 2 miesiące temu jednak jak na razie nic się nie dzieje w tej doniczce.
paulinagula
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

na szczescie roza przyszla w krzaczku, musialam nie doczytac czegos...
posadzilam ja wczoraj, mam nadzieje ze będę zadowolona. !
wisteria
200p
200p

Post »

Paulinagula(edit bo pomyliłam nick sorry)-Tak jest najlepiej. A możesz wstawić zdjęcie jaki krzak przyszedł tak dla porównania z naszymi sprzedawcami?
idepozapalki-Posiałeś "dziką różę" i nic Ci nie wschodzi, ja napisałam na doniczce "róża parkowa pojedyncza biała" i rosną jak dzikie :;230 no ale wysiałam jesienią.
paulinagula
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

czy moze byc zdj takiej zasadzonej bo juz niestety wsadzilam ja w ziemie i innej opcji nie ma :)
oczywiscie zdj zrobilam odrazu mojej pierwszej rozyczce ;)
wisteria
200p
200p

Post »

No pewnie, że może być :D
paulinagula
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

paulinagula
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

i jak sie podoba? ;)
wisteria
200p
200p

Post »

Wygląda dobrze ;:63 . Ja bym ją obsypała wyżej ziemią, aż powyżej miejsca szczepienia z którego rozchodzą się pędy taki kopczyk na czas świeżo po posadzeniu i ogólnie bym ją głębiej trochę wsadziła, ale ja tak mam, że głęboko sadzę, bo zimno tu.
paulinagula
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

no ale ja ją gleboko wsadzilam ona miala strasznie dlugi korzen. i tak jak sadzilam ja to myslalam ze sobie podkopie fundamenty :D :) specjalnie kupilam calkiem nowa ziemie i ja wymienilam w miejscu gdzie sadzilam rozyczke, podsypalam i tak mysle dosc wysoko, ale sie zastosuje i nasypie jeszcze troche ziemi. wiesz jak to kliamt ang, bardzo mokry ale nie mrozny ;).
wisteria
200p
200p

Post »

jak głęboko kopałaś i wymieniałaś ziemię to całość na pewno osiądzie i będzie OK.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”