Kaktusowo u Abaddon'a
- przemo1413
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kaktusowo u Abaddon'a
Spokojnie pąki u Notocactusa trochę stoją w miejscu ale jak się ruszą to ani się obejrzysz a pięknie zakwitnie 

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Będzie dobrze, nie martw się, a gdzie tam do zimy 

- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
G. baldianum zakwitł po raz drugi w tym sezonie
Pokazywałem już zdjęcia jak kwitł pierwszy raz, a że drugi kwiat niczym się nie różni to chyba nie ma sensu pokazywać dwa razy to samo 
Szkoda tylko, że kwiat ma kolor czerwony... Bardzo podobają mi się gymnokalicja kwitnące na biało. Podobno G. saglionis tak kwitnie ale jako już stary okaz (info uzyskane dzięki Sokolicy) a mój jest raczej młody skoro kupiłem go w doniczce 5cm

Szkoda tylko, że kwiat ma kolor czerwony... Bardzo podobają mi się gymnokalicja kwitnące na biało. Podobno G. saglionis tak kwitnie ale jako już stary okaz (info uzyskane dzięki Sokolicy) a mój jest raczej młody skoro kupiłem go w doniczce 5cm

- nyskadu
Bo tak już jest chcesz biały masz czerwony, to taka złośliwość losu, albo... pretekst, żeby zaopatrzyć się w taki jakiego nie masz;) ja znowu liczyłam, że mój to baldianum,nawet podpisałam a mam taki jakiś bez kolorów
ale mam jeszcze jeden, może będzie czerwony 

Witam!
Piękne okazy masz w swojej kolekcji. Podejrzewam,że tak jak w przypadku Adenium tak i tutaj dalsze obserwowanie ich może skoczyć się nie inaczej jak kolejnym uzależnieniem. Z wielką przyjemnością w wolnych chwilach przeczytam cały Twój wątek. Pozdrawiam!
Piękne okazy masz w swojej kolekcji. Podejrzewam,że tak jak w przypadku Adenium tak i tutaj dalsze obserwowanie ich może skoczyć się nie inaczej jak kolejnym uzależnieniem. Z wielką przyjemnością w wolnych chwilach przeczytam cały Twój wątek. Pozdrawiam!
- mCm86
Witaj Olu w moich progach
Póki co mój wątek jest czysto zapoznawczy
Jak dobrze pójdzie to będę prezentował kwitnienie moich kaktusów dopiero w przyszłym sezonie
Mimo wszystko zapraszam, bo pogadać zawsze można 

Póki co mój wątek jest czysto zapoznawczy

- przemo1413
- Kontakt:
Mateusz jak Ci się za rok rozkwitną to nie nadążysz zdjęć robić
U mnie jedna Mammillaria kwitnie cały czas od wiosny i cały czas produkuje nowe pąki . Więc do samej zimy będzie kwitła

U mnie jedna Mammillaria kwitnie cały czas od wiosny i cały czas produkuje nowe pąki . Więc do samej zimy będzie kwitła

- mCm86
Mammillarii na chwilę obecną mam w kolekcji siedem, więc gdyby udało się dobrze przeprowadzić zimowanie, nic po okresie spoczynku nie padnie i wszystko zacznie kwitnąć to... Na pewno podzielę się tym z Wami, a sam będę mocno zachęcony do dalszej zabawy z kaktusami
Byłbym bardzo zadowolony gdyby nic nie umarło po zimowaniu i było dużo kwiatów w przyszłym sezonie. Niech chociaż jedno się w moim życiu uda 

Mammillarie chętnie kwitną, nie powinno być problemu, są dosyć łatwe w uprawie, tolerują drobne błędy w uprawie
U mnie też "cisza", G. damsii kończy kwitnienie, baldianum nawet nie myśli o kolejnym pąku...no cóż...sezon się kończy.

U mnie też "cisza", G. damsii kończy kwitnienie, baldianum nawet nie myśli o kolejnym pąku...no cóż...sezon się kończy.
- przemo1413
- Kontakt:
Jak sezon się kończy jeszcze przecież co najmniej 2 miesiące są
sierpień , wrzesień i połowa października
W sumie dni będą coraz krótsze i jesienią już nie będzie tyle słońca , ale jeszcze może coś zakwitnie 

- nyskadu
U mnie jeszcze dużo pączków, co prawda, ciągle te same, ale jednak jakiś tam ten żółty kolorek jest 

No, już bliżej końca jak dalej.
A tam mogłam sprecyzować, że sezon się kończy, ale u mnie
, bo kaktusy zaczęły mi kwitnąć już w kwietniu.
A tam mogłam sprecyzować, że sezon się kończy, ale u mnie

- mCm86
U mnie kwitnie obecnie G. baldianum, N. scopa ma dwa pączki ale nie wiem czy je rozwinie i u jednej Mammillari zaobserwowałem coś co wygląda jak pąki
Jeśli faktycznie zakwitnie to mocno się zdziwię
A już na pewno wrzucę jakieś fotki 

Ja tam czekam na kwiaty w twoim wątku, więc innej opcji nie maszabaddon1986 pisze: A już na pewno wrzucę jakieś fotki

- nyskadu
No właśnie czekamy, mecz się skończył, wynikiem z góry przewidzianym, więc szybki powrót do rzeczywistości