Moja mała "dżungla" - part III
- nika28
- 500p

- Od: 11 lip 2011, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moja mała "dżungla" - part III
Nie ma szkodników. To by było jakieś sensowne wytłumaczenie.
liście pięknie rosną a wraz z nimi co trochę wyłażą pączki tylko że liście rosną dalej a pączki odpadają.....
no ale czekam cierpliwie i doglądam... może kiedyś 
Moje "chciejstwa" domowe i działkowe.
Marzenia to niczym nie zmącona rozkosz, a oczekiwanie aż się spełnią to prawdziwe życie. Victor Hugo
Marzenia to niczym nie zmącona rozkosz, a oczekiwanie aż się spełnią to prawdziwe życie. Victor Hugo
- mniodkowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dziewczynki, a'propos hibiskusa to wyczytałam ostatnio u Karo, że jeśli hibiskus zmienia lokalizację to czasem tworzy się warstwa odcinająca
nika - Twój hibek gubiący pąki to nowość, czy jest już u Ciebie dłużej? mój "stary" jak czasem gubił pąki to okazywało się, że miał... za sucho
Jagoda - byłam, widziałam twego hibiskusa
przede wszystkim to pozazdrościłam mu miejscówki na kwietniku przy oknie, które jest widoczne
nie to co u mnie
kwiaty na kwietniku pomimo ulokowania 50cm od południowego okna.. nie mają słońca
właśnie
aż ominąć choćby jedną rundkę dziennie po parapetach
AnnaAgnieszka - cieszę się, że znów do mnie zawitałaś
Iwonka - jak pisałam wcześniej to z moich 6 hibków kwitną tylko te 2 i obawiam się, że tylko i wyłącznie dlatego, że stoją na południowym parapecie... tam nie ma miejsca dla innych... więc albo sie wyprowadzę.. albo dam sobie po łapach pchając się do nowych hibków
ale będę Cię miała na uwadze
polikola - to jednak Twój czerwony Cię nie zadowala?
w Kauflandzie znów widziałam hibiskusy... ale pąki były zwarte to i nie wiem czy pełne czy nie... ale teraz chyba na nie "sezon" to musisz
chodzić... chodzić... i wychodzisz
A żeby nie było, że tylko tu paplam
to pokażę maluszki z nowych liści skrętników

zdjęcie dwóch, ale już trzy wypchnęły się na świat
tylko dopchać mi się na tym parapecie do czegokolwiek...
A jak już przy skrętnikach jestem to mam spostrzeżenie - na próbę wystawiłam Nerysa z kwiatkami (jednego z dwóch - jedynego egzemplarza tak bym nie poświęciła
) do salonu... najpierw na półkę... kwiatki przekwitły i.. i nic... pojawiać się zaczęły nowe pąki ale utknęły... to ja go bliżej okna na ten wspomniany kwietnik... i pąki zdechły
skrętnik wrócił więc na parapet północny.. no co poradzić...?
znów się ciśnie z pozostałymi...
nika - Twój hibek gubiący pąki to nowość, czy jest już u Ciebie dłużej? mój "stary" jak czasem gubił pąki to okazywało się, że miał... za sucho
Jagoda - byłam, widziałam twego hibiskusa
rapunzel pisze:Człowiek czeka i czeka, a tu półtora może dnia i po ptakach.
właśnie
AnnaAgnieszka - cieszę się, że znów do mnie zawitałaś
Iwonka - jak pisałam wcześniej to z moich 6 hibków kwitną tylko te 2 i obawiam się, że tylko i wyłącznie dlatego, że stoją na południowym parapecie... tam nie ma miejsca dla innych... więc albo sie wyprowadzę.. albo dam sobie po łapach pchając się do nowych hibków
polikola - to jednak Twój czerwony Cię nie zadowala?
A żeby nie było, że tylko tu paplam

zdjęcie dwóch, ale już trzy wypchnęły się na świat
A jak już przy skrętnikach jestem to mam spostrzeżenie - na próbę wystawiłam Nerysa z kwiatkami (jednego z dwóch - jedynego egzemplarza tak bym nie poświęciła
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
ja mojego skrętnika dzisiaj posadziłam w wiszącej doniczce i powiesiłam ją na karniszu - zobaczymy co z tego będzie
mam też hibiskusa - czerwony ale nie pełny, kupiony jako przekwitnięty i po przyniesieniu do domu okazało się że ma pełno malutkich pączków!
Zakwitł pierwszy - pięknie i potem część zaczęła opadać. Nie wiem dlaczego. Kilka się rozwinęło, ale wiele odpadło, w tym jeden prawie rozwinięty - nie szturchałam go, nie kręciłam... nie mam pojęcia co się mogło stać... może ma za sucho... a może za mokro
Co ile swoje mniodkowa podlewasz?
Ten pełny piękny... muszę takiego upolować
w sobotę się na mazury wybieram - mam nadzieję, że mama nie ususzy moich kwiatków
bo że utopi to wątpię - nawet storczyki zapomina czasem raz na 2 tygodnie zamoczyć 
mam też hibiskusa - czerwony ale nie pełny, kupiony jako przekwitnięty i po przyniesieniu do domu okazało się że ma pełno malutkich pączków!
Zakwitł pierwszy - pięknie i potem część zaczęła opadać. Nie wiem dlaczego. Kilka się rozwinęło, ale wiele odpadło, w tym jeden prawie rozwinięty - nie szturchałam go, nie kręciłam... nie mam pojęcia co się mogło stać... może ma za sucho... a może za mokro
Ten pełny piękny... muszę takiego upolować
w sobotę się na mazury wybieram - mam nadzieję, że mama nie ususzy moich kwiatków
pozdrawiam
Karolina
Karolina
- AnnaAgnieszka
- 1000p

- Od: 16 sie 2010, o 10:03
To moje południowe okno jest dla skrętników za jasne?
dla maluchów
- polikola
- 500p

- Od: 16 maja 2012, o 15:31
czerwony pełny stoi u mnie w pracy i na razie jeszcze słabo kwitnie, jak już się całkowicie pozbędę szkodników to go rozmnożę
a czerwony to nie taki jak Twój
u mnie hibiskusy stoją też na wschodnim oknie i jakoś nie narzekają
u mnie hibiskusy stoją też na wschodnim oknie i jakoś nie narzekają
Pozdrawiam - Paulina
Moje parapetowce (także storczyki) Mój ogród
Moje oferty kupna / sprzedaży /wymiany
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Moje skrętniki na północnym oknie i tam im się podoba
maluszki masz cudne
niech szybko rosną 
- anik
- 1000p

- Od: 28 maja 2010, o 13:05
Moje stoją właśnie na południowym i kwitną nieprzerwanie od maja. Tylko w południe w te wielkie upały zdejmowałam z parapetu ale przed wieczorem na niego wracały.AnnaAgnieszka pisze:To moje południowe okno jest dla skrętników za jasne?
- mniodkowa

- Kontakt:
Mi też się wydaje, że na południowym słoneczko może za mocno smażyć w skrętniki, aczkolwiek np ja mam daszek na balkonie i słońce nie piecze w szybę, a nie mając daszka można np skrętnika schować za innym kwiatkiem i wtedy też powinien sobie poradzić... Lub też zrobić jak anik
u mnie jeden stał na stoliku przy północnym oknie, w liście nie poszedł, ale wyprodukował pączka, którego ja swoją zgrabnością mu strąciłam
karcias - wygląda mi na to, że Twój hibiskus przeżywa szok po przeprowadzce i tak jak wkleiłam w moim wcześniejszym poście, robi mu się warstwa odcinająca i pąki zrzuca... jak nie będziesz nim targać to powinien się zaaklimatyzować, ale ja nie ręczę za niego, bo np moje nie są takimi prostymi przykładami aklimatyzacji
polikola pisze:u mnie hibiskusy stoją też na wschodnim oknie i jakoś nie narzekają
u mnie jeden stał na stoliku przy północnym oknie, w liście nie poszedł, ale wyprodukował pączka, którego ja swoją zgrabnością mu strąciłam
karcias - wygląda mi na to, że Twój hibiskus przeżywa szok po przeprowadzce i tak jak wkleiłam w moim wcześniejszym poście, robi mu się warstwa odcinająca i pąki zrzuca... jak nie będziesz nim targać to powinien się zaaklimatyzować, ale ja nie ręczę za niego, bo np moje nie są takimi prostymi przykładami aklimatyzacji
- Stokrotkania

- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:
Balkonowe i te w domu - wszystkie urocze, no i gratuluję maleństw skrętnikowych
Teraz mykam oglądać dalej..
Teraz mykam oglądać dalej..
- Wiktoria_W

- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Super wyglądają te skrętnikowe maleństwa
.
Ja swoje dorosłe postawiłam na wschodnim parapecie i widzę, że reakcje są bardzo różne
. Niektórym przypaliło liście, jeden zaczął szaleć z pąkami, a inny nagle strasznie się ociąga. Więc chyba nie ma reguły
. Są też takie, na których nie zrobiło to żadnego wrażenia
.
Ja swoje dorosłe postawiłam na wschodnim parapecie i widzę, że reakcje są bardzo różne
Bardzo spodobała mi się biała Begonia, chyba sprawię sobie taką do kolekcji
Pełny Hibiskus cudnie wygląda, szkoda że tak krótko kwitnie.
Pełny Hibiskus cudnie wygląda, szkoda że tak krótko kwitnie.
- rapunzel

- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
mniodkowa, dziś tylko jedno przychodzi ma na myśl:
ogromny szacun za talent do ukorzeniania skrętnikowych liści
. Naprawdę podziwiam, że przychodzi ci to z taką łatwością. Ja cos czuję, ze tego talentu nie mam za grosz.

ogromny szacun za talent do ukorzeniania skrętnikowych liści
- polikola
- 500p

- Od: 16 maja 2012, o 15:31
mniodkowa - wydaje mi się, ze nie jest tak łatwo strącić pąk u hibiksusa, musiał zacząć się już proces odcinania, wiec wina raczej nie Twoja
Pozdrawiam - Paulina
- mniodkowa

- Kontakt:
polikola - myślisz??
bo ja na to nie wpadłam... poszłam go myć, bo kurzu miał... niemało
byłam delikatna
i trąciłam łapką.. no w sumie tego pomarańczowego pełnego to trąciłam nie raz i nic mu nie było więc czuję się już rozgrzeszona
pąk stał w takim niewielkim ruchu już wiele tygodni więc nie moja wina
bo ja wiem czy z łatwością
z ostatnio kupionych 2 albo 3 sobie zgniły jeszcze w kubkach
ukorzenione w ziemi puściły się 4 (dziś znalazłam kolejnego) a 4 poszły do inkubatora bo.. zgniły
dziękuję za pochwały, ale to chyba liście same decydują czy będą z nich kwiaty czy nie
mi tu nic do gadania
ale.. a'propos zgniłych liści.. w pudle robiącym za inkubator z liśćmi fiołkowymi stał jeden liść skrętnika, zgnił mi w tzw. międzyczasie już w tym pudle... tylko zabrać się za wyrzucenie było ciężko.. dziś szłam dostawić te zdychające liście skrętnika i z tamtego wyszły 2 nowe listki
a ten liść matka cały w puchu
polecam
białe kwiatuszki są naprawdę urocze
Wiktoria - ja rok się "bawię" tymi skrętnikami i też nie mam na nie złotego środka
jednego podlewam codziennie i to nie mało
a drugiego co kilka dni i utopiłam
Stokrotkania - dziękuję
Dziś pokażę tak w ogólnym wyrywkowym skrócie, że moje grudniki i epi wyniesione na lato na balkon poczuwają się do rośnięcia

zdjęcie z oddali za kilka dni... jak posprzątam po tym wietrze
rapunzel pisze:ogromny szacun za talent do ukorzeniania skrętnikowych liści. Naprawdę podziwiam, że przychodzi ci to z taką łatwością.
bo ja wiem czy z łatwością
ale.. a'propos zgniłych liści.. w pudle robiącym za inkubator z liśćmi fiołkowymi stał jeden liść skrętnika, zgnił mi w tzw. międzyczasie już w tym pudle... tylko zabrać się za wyrzucenie było ciężko.. dziś szłam dostawić te zdychające liście skrętnika i z tamtego wyszły 2 nowe listki
eva- pisze:Bardzo spodobała mi się biała Begonia
polecam
Wiktoria - ja rok się "bawię" tymi skrętnikami i też nie mam na nie złotego środka
Stokrotkania - dziękuję
Dziś pokażę tak w ogólnym wyrywkowym skrócie, że moje grudniki i epi wyniesione na lato na balkon poczuwają się do rośnięcia

zdjęcie z oddali za kilka dni... jak posprzątam po tym wietrze
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śliczny widok - szczególnie że to rośliny które bardzo lubię i (epies) sam hoduję.