Liliowce od A do Z- dyskusja do Bazy

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Wilga2006
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lip 2011, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Liliowce od A do Z

Post »

Śnieżka bardzo dziękuję za poradę. Zostawię je w tym roku tak jak jest. Martwię się jednak bardzo, że spora grupka z nich po zimie może już z ziemi nie wyleźć tak bardzo już teraz są padnięte. szkoda wielka. Trzeba będzie zadowolić się tymi co pozostaną.
W zeszłym roku kupiłam z tego co pamiętam Purple de Oro, Crimson Pirate, Stella de Oro i kilka innych, których nazwy nie pamiętam. W tym roku dokupiłam: Duble Yellow, Duble Orange, Alwajs Aftenon, Mary Todd, El. Desperado, Camfire Embers, Cherry Cheecks. Kupowałam je w sklepie ogrodniczym. W jednym opakowaniu (nie pamiętam w którym znalazłam coś co rośnie ładnie, ale dla mnie to nie liliowiec. Jestem jakoś pewna, że jest to kępa trawy. Nie reklamowałam tego bo 100% pewności nie mam.
Wygląda to tak

Obrazek

Tak o to dbałam i pięknie urosło. Powiedzcie czy nie nabito mnie w butelkę?
michal88
100p
100p
Od: 10 kwie 2007, o 18:07
Kontakt:

Post »

Wilga2006 Ja tu nie widzę za bardzo liliowca chyba, że gdzieś w środku w tej trawie jest rozeta liściowa liliowca.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Wilga2006- ja też wyraźnie widzę tu trawę- nawet jej źdźbło- popatrz uważnie, może są w tej kępie liście, które się nieco różnią od trawy- jeśli nie, to raczej wyrzuć.
Druga sprawa, czy te Twoje maluchy, to są odmiany, które wcześniej wymieniłaś? Jeśli tak, to wcale bym się nimi nie przejmowała- to bardzo klasyczne, starawe odmiany- świetnie zaaklimatyzowane w naszych warunkach i bez problemu zimujące u nas, więc powinny dać sobie radę. ,
michal88
100p
100p
Od: 10 kwie 2007, o 18:07
Kontakt:

Post »

Jak zdecydujesz się wykopać to dobrze obejrzyj system korzeniowy, liliowiec różni się od trawy więc, że tak powiem od spodu łatwiej będzie Ci rozpoznać czy jest tam gdzieś liliowiec. :wink:
Wilga2006
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lip 2011, o 16:01

Post »

Ja też widzę na co dzień ładnie w rządku posadzoną z liliowcami, zabezpieczoną kamieniami trawę. Kupiona w sklepie ogrodniczym, zamknięta w folii razem z ziemią. Możliwe, że zapłaciłam za nią ponad 7,00 Sadziliśmy liliowce razem z mężem. Powyżej napisałam jakie liliowce kupiłam w tym roku. Mogłam nazwę napisać niedokładnie , bo spisywałam po posadzeniu kilka dni i torebki były już sfatygowane. Jednej nazwy wcale nie mogłam odczytać. Wiem , że pieniędzy nie odzyskam, ale jak wrócę na początku września to przejdę do sklepu i pokażę zdjęcie szefowi co mi sprzedał. Po rozmowie z szefem wykopię.
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę, że dwa z moich liliowców wytworzyły torebki z nasionami, jednak są one jeszcze zielone. Jak poznać, kiedy będą się nadawały do zbioru? (i czy one mi same nie powypadają, boję się, żeby mi się nie pogubiły te nasionka).
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MaGorzatko.Czy nasionka już dojżały stwierdzisz kiedy zaczną pękać.Aby się ustrzec przed wysianiem tych nasionek możesz ale dopiero kiedy zauważysz że pękają.możesz zwiazać woreczkiem płuciennym.Zobacz na moje,już pękają ale jeszcze poczekam.

Obrazek
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

Grażynko - witaj . chciałam zapytać - czy ty sprzedajesz swoje nadwyżki .....bo zachorowałam jak przeglądnęłam twój wątek o liliowcach . mam takie fajne miejsce gdzie chce je wcisnąć - ok 5 odmian z tych średnio- wysokich . niestety wybrać już bym nie umiała , bo wszystkie mi się podobają a najbardziej te pełne .
pozdrawiam Alina
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moi Drodzy.Może warto wspomnieć,że czas nawozić liliowce nawozem jesiennym,Takim o małej zawartości azotu a dużej potasu.Potas wzmocni liliowce przez okres zimy a mała ilość azotu pozwoli roślinką zużyć go przed zimą.Pozdrawiam Tadeusz
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Dzięki za radę , akurat warunki są odpowiednie . Polało tak , że ziemia ,,pływa'' . Po długiej suszy moje liliowce bladziutkie się zrobiły. ;:202
dami1622
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 kwie 2009, o 07:20

Post »

Tadeo, czy Polifoska 8 (25% fosfor, 8 % - azot) mogę użyć do liliowców?
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadku, pamiętaj aby azot nie przekroczył 10%,.Ja po zadowoleniu z wiosennego oraz dla kwitnących,nawozu peters profesjonal zdecydowałem się i już rozpocząłem nawożenie jesienne Peters Plant Finisher.o składzie 9x9x36.Nawóz bardzo wydajny.Pamiętajmy że liliowce teraz bardzo ładnie się rozrastają i potrzebują sporo papu.Nie zapomnijmy również o mikroelementach które również warto zaaplikować naszym roślinką.Tadeusz

Dami.wszystkie nawozy z azotem poniżej 10%
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Tadeo, sprawdzałam ten nawóz Peters Finisher, ale mają tylko opakowania 15 kg, innych nie znalazłam. Na mały ogródek to starczyłoby na wiele lat :;230 . Może polecisz jakieś inne?

Pozdrowienia, Jola
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Kończy się sezon liliowcowy i na pewno nasze doświadczenia z nimi wzbogaciły się o nowe doświadczenia.
Więc może podzielicie się nimi.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

U mnie jeszcze kwitnie jeden jedyny liliowiec. Kwitnie od dwóch tygodni. Pojedyncze kłącze, jedna łodyżka a na niej kilka pączków. Jeden przekwita , otwiera się następny. Może ktoś z liliowcowych znawców pomoże go zidentyfikować. Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”