Kolekcja dalii ze Śląska
- man211
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 paź 2007, o 08:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolekcja dalii ze Śląska
bukjan - Na pewno nie ma tam odm. Procyon ani Kenora.Z tym że odmiany Kenora występują w pisowni zawsze jako dwuczłonowa nazwa np.
Kenora Challenger
Kenora Fireball
Kenora Frills
Kenora Jubilee
Kenora Lisa
Kenora Macop B
Kenora Majestic
Kenora Sunset
Kenora Superb
Kenora Valentine itp.
Chyba nie będę Ci mógł pomóc i rozpoznać je wśród kilku tysięcy odmian.
Kenora Challenger
Kenora Fireball
Kenora Frills
Kenora Jubilee
Kenora Lisa
Kenora Macop B
Kenora Majestic
Kenora Sunset
Kenora Superb
Kenora Valentine itp.
Chyba nie będę Ci mógł pomóc i rozpoznać je wśród kilku tysięcy odmian.
Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
man211 W wątku Kolekcja dalii ze Śląska w poście z 23 paź 2011, o 12:54 napisałeś
Dla mnie laika
są łudząco podobne
- może u Ciebie jedynie wyżej rosną ...
sprawdź proszę, czy to nie HONEYMOON - http://www.dahlias.com/honeymoon-item106.aspxNN - nr 2 wysokośc 160 cm średnica kwiatostanu ok 20 cm
Dla mnie laika
pozdrawiam - Mirka
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
- man211

Dzięki Mirko za zaangażowaneakrim26 pisze:man211 W wątku Kolekcja dalii ze Śląska w poście z 23 paź 2011, o 12:54 napisałeśsprawdź proszę, czy to nie HONEYMOON - http://www.dahlias.com/honeymoon-item106.aspxNN - nr 2 wysokośc 160 cm średnica kwiatostanu ok 20 cm
Dla mnie laikasą łudząco podobne
- może u Ciebie jedynie wyżej rosną ...
Pozdrawiam Grzegorz
myślę że bezbłędnie
zapewne, zapewne ...
ja przy Tobie, to nawet jeszcze nie raczkuję
pozdrawiam - Mirka
- Galadriela
- 500p

- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Witam, Grzegorzu, podziwiam Twoją kolekcję, a zwłaszcza samozaparcie przy pracy z roślinami (przecież tyle dalii samo się nie wykopie, nie przezimuje i wiosną nie posadzi ;) ).
Oglądając Twoje dalie doznałam oświecenia, gdyż próbuje zidentyfikować swoje roślinki (choć mam zaledwie 13 szt. z czego nazwy trzech znam) i odkryłam że cztery z moich są bardzo podobne do okazów z Twojej kolekcji. Czy mogłabym poprosić o fachowe spojrzenie i potwierdzenie lub zaprzeczenie moich podejrzeń?
Pierwsza (podejrzewam ją o bycie "My Love"):

Druga (podejrzewam "Purple Gem"):

Trzecia (uderzająco podobna do "Spassmacher"), jej cechą szczególną są stosunkowo wiotkie pędy, które lubią się pokładać i czerwone końce płatków które gdy jest ciepła są blade, a te rozwinięte w chłodne dni - intensywnie czerwone. :

i ostatnia (kupiona jako beżowa z granatowymi końcami, która z niebieskim nie ma niestety nic wspólnego, podobna troszkę do Twojej "Vurvogel")

Co o tym sądzisz?
Oglądając Twoje dalie doznałam oświecenia, gdyż próbuje zidentyfikować swoje roślinki (choć mam zaledwie 13 szt. z czego nazwy trzech znam) i odkryłam że cztery z moich są bardzo podobne do okazów z Twojej kolekcji. Czy mogłabym poprosić o fachowe spojrzenie i potwierdzenie lub zaprzeczenie moich podejrzeń?
Pierwsza (podejrzewam ją o bycie "My Love"):

Druga (podejrzewam "Purple Gem"):

Trzecia (uderzająco podobna do "Spassmacher"), jej cechą szczególną są stosunkowo wiotkie pędy, które lubią się pokładać i czerwone końce płatków które gdy jest ciepła są blade, a te rozwinięte w chłodne dni - intensywnie czerwone. :

i ostatnia (kupiona jako beżowa z granatowymi końcami, która z niebieskim nie ma niestety nic wspólnego, podobna troszkę do Twojej "Vurvogel")

Co o tym sądzisz?
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- man211

Witaj Aniu
No tak jest i nie powiem żeby pracy było mało przy mojej kolekcji.Chociaż przy sadzeniu i wykopywaniu , kiedy jest najwięcej pracy próbuje zmobilizować
kogoś z rodziny do pomocy
Co twoich dalii to myślę że trzy pierwsze fotki rozpoznałaś dobrze , co do ostatniej nie ma pewności.
No tak jest i nie powiem żeby pracy było mało przy mojej kolekcji.Chociaż przy sadzeniu i wykopywaniu , kiedy jest najwięcej pracy próbuje zmobilizować
Co twoich dalii to myślę że trzy pierwsze fotki rozpoznałaś dobrze , co do ostatniej nie ma pewności.
Pozdrawiam Grzegorz
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Czy 'My Love' nie jest całkiem biała? Ja chyba gdzieś w necie widziałam taką, może uda mi się ją dla Ani znaleźć.
A nie będzie to "White Star"?
A nie będzie to "White Star"?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- man211

Miłko masz racje ,,My love,, jest śnieżno-biała .Myślę że kolor na fotkach zawsze może być lekko oszukany .Wszystko zależy od światła i ustawienia migawki w czasie robienia fotki .Dla tego bardzo trudno jest rozpoznać którąś z odmian po fotkach.Do rozpoznawania powinno się także dodawać wysokość rośliny oraz średnicę kwiatostanu.Masz rację może być ,,White Star,,która ma duże kwiatostany dochodzące do 20 cm ,,My Love ,, ma mniejsze Niemniej obie są białe .
Można by do tej fotki dopasować kolejne nazwy i też będą pasowały .
Można by do tej fotki dopasować kolejne nazwy i też będą pasowały .
Pozdrawiam Grzegorz
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Mam 'My Love' od wielu lat. Dobra, silna odmiana. Ale kształt płatków ma raczej prosty, a ta ma dekoracyjnie wywinięty i optuję jednak za 'White Star'.
Bliźniaczo podobna do 'My Love' jest 'Albita', ale jest o 40 cm niższa i to jest to, o czym piszesz. Jeszcze do rozpoznawania ważny jest kształt i kolor liści, pokrój rośliny.
Bliźniaczo podobna do 'My Love' jest 'Albita', ale jest o 40 cm niższa i to jest to, o czym piszesz. Jeszcze do rozpoznawania ważny jest kształt i kolor liści, pokrój rośliny.
Miłka
- man211

Miłko Tym razem masz racje
przekonałaś mnie
Chyle czoło
Dla porównania oby dwie odmiany które posiadam .
My Love

White Star

Dla porównania oby dwie odmiany które posiadam .
My Love

White Star

Pozdrawiam Grzegorz
- Galadriela
- 500p

- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Dziękuję za pomoc
, czyli dwie środkowe mogę już w sumie podpisać
Z rozpoznaniem georginii jest taki kłopot, że na stronach gdzie są pokazywane odmiany są często zdjęcia samych kwiatów, a sklepy ogrodnicze często przerabiają zdjęcia (co jest wstrętne
), tak żeby roślinka wyglądała bardziej korzystnie dla klienta.
Co do białej to ona jest śnieżno biała, w tym roku była posadzona pod jabłonią która od nadmiaru owoców pochyliła się nad nią i kwiaty są "zazielenione" przefiltrowanym przez liście światłem. Ale jej płatki są faktycznie takie trochę "pokręcone".
Tak kwitła dwa lata temu:

A tu (za radą Miłki) pozwoliłam sobie jeszcze zrobić zdjęcie liści:

PS: Co do wielkości (zmierzyłam
), to średnica kwiatu to około 13 cm, a wysokość 130 - 150cm (rośnie na ciężkiej gliniastej glebie). Pokrój jest raczej wąski i pionowy, choć u mnie na żyznej glebie jest trochę spasiona i lubi się pokładać jeśli jej w porę nie podwiążę.
PPS: Co do czwartej dalii to przekopałam się przez szczątki które mi zostały po wiosennym sadzeniu i znalazłam jej opakowanie na którym widnieje napis "Dahlia Veritable", jakkolwiek i tak ma się to nijak do zdjęć w internecie
.
Z rozpoznaniem georginii jest taki kłopot, że na stronach gdzie są pokazywane odmiany są często zdjęcia samych kwiatów, a sklepy ogrodnicze często przerabiają zdjęcia (co jest wstrętne
Co do białej to ona jest śnieżno biała, w tym roku była posadzona pod jabłonią która od nadmiaru owoców pochyliła się nad nią i kwiaty są "zazielenione" przefiltrowanym przez liście światłem. Ale jej płatki są faktycznie takie trochę "pokręcone".
Tak kwitła dwa lata temu:

A tu (za radą Miłki) pozwoliłam sobie jeszcze zrobić zdjęcie liści:

PS: Co do wielkości (zmierzyłam
PPS: Co do czwartej dalii to przekopałam się przez szczątki które mi zostały po wiosennym sadzeniu i znalazłam jej opakowanie na którym widnieje napis "Dahlia Veritable", jakkolwiek i tak ma się to nijak do zdjęć w internecie
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli