Truskawki w donicach, skrzynkach, rurach in. pojemnikach cz.1
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lip 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Truskawka łamiąca schematy
Pomysł na truskawki rewelacyjny. Mam starą, dziurawą beczkę 2ool i zastanawiałem się jak ją wykorzystać. Jak znajdę trochę czasu, z chęcią skorzystam z pomysłu.
Jestem zielony 

-
- 100p
- Od: 18 maja 2012, o 19:54
Re: Truskawki "zwisające"
Jak tam wasza SELVA, zaczyna kwitnąć??
- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Doradzicie mi coś co do truskawek na drugi rok chcę zrobić sb na barierkach tarasu zwisający sad truskawek, barierki wytrzymają praktycznie każde obciążenie są fajne specjalne donice prostokątne do barierek i specjalne uchwyty do nich chodzi mi o takie o:
http://moj-ogrod.com.pl/wp-content/uplo ... a_braz.jpg
coś podobnego...
jaką odmianę polecacie do takich skrzynek?
w sumie barierki na tarasie mają ok 6-7 metrów ile sadzonek zasadzić na taka powierzchnie? Myślałem o około 4 na jeden metr bieżący w końcu truskawka się szybko rozkrzewia, czyli na cały teraz potrzebował bym około 24-28 sadzonek to są 3 opakowania po 10 sadzonek : ) Teraz pytanie czy teraz jeszcze warto sadzić takie truskawki i czy na zimę pozostawić je w donicach czy wynieść w cieple miejsce np. piwnica...
coś podobnego...
w sumie barierki na tarasie mają ok 6-7 metrów ile sadzonek zasadzić na taka powierzchnie? Myślałem o około 4 na jeden metr bieżący w końcu truskawka się szybko rozkrzewia, czyli na cały teraz potrzebował bym około 24-28 sadzonek to są 3 opakowania po 10 sadzonek : ) Teraz pytanie czy teraz jeszcze warto sadzić takie truskawki i czy na zimę pozostawić je w donicach czy wynieść w cieple miejsce np. piwnica...
- piotrek7725
- 200p
Spokojnie mam do dyspozycji różne pomieszczenie jedną piwnice w domu gdzie temperatura jest jak w ogrzewanym pomieszczeniu (kotłownia) ale mam tez piwniczkę w której temperatura waha się powyżej 0 do 4-5 stopni (coś jak przechowalnia) są stworzone tam takie warunki w jakich przechowuje się np. zrazy do szczepienia czy w temperaturze 0-2 stopnie mogą sb leżeć takie donice z truskawką? Mogę praktycznie dostosować każdą temperaturę...
Czy jeśli posadzę teraz to czy za rok będą już owoce? Czy jeśli posadzę je wiosną to w tym samym roku będą owoce?
Czy jeśli posadzę teraz to czy za rok będą już owoce? Czy jeśli posadzę je wiosną to w tym samym roku będą owoce?
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
piotrek7725
Jeżeli posadzisz w tym roku to w następnym sezonie będą owocować dużo lepiej niż sadzone tego samego roku.
Truskawka potrzebuje min +3 stopnie i troszkę światła aby zacząć rosnąć.
Do przechowywania temperatura troszkę poniżej 0 będzie najlepsza.
Nie zapominajmy, że ta :głupia: roślinka wrażliwa jest też na długość dnia i nocy, i według tego zegara+ temperaturka potrafi określić porę roku- spa dalej czy zacząć rosnąć.
Jeżeli posadzisz w tym roku to w następnym sezonie będą owocować dużo lepiej niż sadzone tego samego roku.
Nie zapominajmy, że ta :głupia: roślinka wrażliwa jest też na długość dnia i nocy, i według tego zegara+ temperaturka potrafi określić porę roku- spa dalej czy zacząć rosnąć.
brak polskich znaków
-
- 100p
piotrek7725 pisze:Doradzicie mi coś co do truskawek na drugi rok chcę zrobić sb na barierkach tarasu zwisający sad truskawek, barierki wytrzymają praktycznie każde obciążenie są fajne specjalne donice prostokątne do barierek i specjalne uchwyty do nich chodzi mi o takie o:
coś podobnego...
Ja mam dokładnie w takich skrzynkach powieszone na balustradzie zewnątrz balkonu. Do skrzynki 40cm posadziłam naprzemiennie przy brzegu, dość gęsto, bo po 5 lub 6 sadzonek. moje truskawki to selva. Co do smaku to nie jestem wstanie opisać. Truskawki posadziłam pierwszy raz w tym roku i wszystkie pierwsze kwiatki poobrywałam. Teraz pojawiają mi się pojedyncze pierwsze kwiatki na powtórne kwitnienie
a jak się sprawdza odmiana malwina?
- majs
tereska3
W tym roku posadziłem Malwine, kwiaty obcięte ale troszkę za wcześnie,te które zostały dały naprawdę ładny duży kształtny owoc i dość smaczny. Gatunek późny zbiory nawet tydzień po końcówce Sonaty, krzaki mocno się rozrastają. na dzień dzisiejszy same dobre opinie słyszałem od znajomych.
W tym roku posadziłem Malwine, kwiaty obcięte ale troszkę za wcześnie,te które zostały dały naprawdę ładny duży kształtny owoc i dość smaczny. Gatunek późny zbiory nawet tydzień po końcówce Sonaty, krzaki mocno się rozrastają. na dzień dzisiejszy same dobre opinie słyszałem od znajomych.
brak polskich znaków
- piotrek7725
- 200p
Dobra ale na tarasie gdzie często siedzimy jest masa much czy jak będą te truskawki to czy one nie będą przylatywać tam jeszcze bardziej?
-
- 100p
U mnie nic nie lata w jakiejś większej ilości przez truskawki.
- majs
Slawgos
Jak wytrzymuje Twoje truskawy w takie upały?
Jak wytrzymuje Twoje truskawy w takie upały?
brak polskich znaków
majs - właśnie wróciłem z dwutygodniowego urlopu. Sąsiada prosiłem o podlewanie podczas mojej nieobecności pomidorów, ogórków, fasolki i innych zdatnych do jedzenia.
Walce nie łapały się. Ale jednak przeżyły, wszystkie sadzonki. Dzisiaj obcinałem wąsy, część wąsów poszła na przyszłoroczne sadzonki.
Aha- zmieniłem sposób podlewania walców- raz na miesiąc leję wodę centralnie do środka przez rurki z otworami, a co tydzień (z przerwą na urlop, ale to akurat nic nie przszkodziło we wzroście sadzonek) daję do każdej rury po około 0,5litra wody- cała operacja trwa około pół godziny.
Pozdrawiam.

Aha- zmieniłem sposób podlewania walców- raz na miesiąc leję wodę centralnie do środka przez rurki z otworami, a co tydzień (z przerwą na urlop, ale to akurat nic nie przszkodziło we wzroście sadzonek) daję do każdej rury po około 0,5litra wody- cała operacja trwa około pół godziny.
Pozdrawiam.
- majs
Slawgos
Troszkę się bałem,że upały podetną im skrzydełka, całkiem niepotrzebnie.

Troszkę się bałem,że upały podetną im skrzydełka, całkiem niepotrzebnie.
brak polskich znaków
- mirek55522
- 100p
- Od: 29 mar 2012, o 04:50
- Kontakt:
Moim zdaniem dziadek bo u babci wąsy raczej nie występują. Jeśli to odmiana powtarzająca to na rozłogach także mogą być owoce bo przecież roślina jest zasilana w składniki poprzez wąsy rozłogowe. Jabłka na jabłonkach też zwisają. Czy to znaczy zwisająca jabłoń?ewa2019 pisze:Truskawka wypuszcza wąsy. Wąs jest w powietrzu i ma owoce(niew ziemi), to jak nazwać takie truskawki?
Tak się składa że owoce truskawki są bardzo ciężkie w porównaniu z rośliną i zawsze będą opadać. Na polu tego nie widać , natomiast w doniczkach wygląd mają atrakcyjny. Marzeniem każdego rolnika jest truskawka stojąca ( moje określenie ) ponieważ minimalizuje koszta ściółkowania słomą od zabrudzeń. Truskawki o jak najdłuższych wąsach z owocnikami są polecane do upraw pod folią i w szklarni na stołach.Wygoda w zbieraniu i łatwy dostęp światła do owoców. A jak jeszcze dla wygody wąsy z owocami popodwieszamy na siatkach lub drutach to mamy efekt wiszący.
Niestety truskawka to nie małpa i sama się nie wspina. A wisieć to każda będzie.Taki ich urok.

Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
- mirek55522
- 100p
- Od: 29 mar 2012, o 04:50
- Kontakt:
Może w Skandynawi gdzie klimat surowszy. W Polsce truskawki budzą się ze snu przy temperaturze 5-7 stopni ale średniej dobowej co może dać nawet plus 10 stopni w dzień bez przymrozków.Co do długości dnia to nie ma znaczenia . Okres pojawienia się owoców jest ścisle określony ilością dni dla każdej odmiany , licząc od momentu pobudzenia ze snu zimowego ( hibernacji )podstawową odmianą dotychczas była Elsanta w uprawach szklarniowych oraz HoneyOne w uprawach polowych podmajs pisze:piotrek7725
niskimi osłonami foliowymi. Obie uprawy można przewidzieć z dokładnością do 2-3 dni pierwszego plonowania. W mojej okolicy podstawą jest HoneyOne którą zbiera się około 18-20 maja .
Co do uprawy w pojemnikach to należy dać sadzonki co 15-20 cm. (standardowy balot z foli ma 100 cm długości i mieści 10-16 sadzonek frigo parami lub przemienne)- Problem jest tylko odpowiednia ilość dobrej ziemi.Przekłada się to oczywiście na wielkość doniczek w naszym przypadku i gatunku ziemi. Truskawka jest raczej żarłoczna i mimo dobrego podłoże ( bogatego w składniki odżywcze ) potrzebuje w między czasie zasilania dolistnie lub podlewania wraz z nawozami.
Dla amatorów polecam jak największe donice o dowolnych krztałtach i nie przesadzanie z zagęszczeniem. Co do zbiorów to każdy ma jak dba.

Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.