Sad wieloowocowy- lokalizacja
- wujeksam
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 cze 2005, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sad wieloowocowy- lokalizacja
Planuję załozyć sad wieloowocowy, jednak nie jestem pewien czy drzewa sobie poradzą. Działka ma dosyć duże nachylenie miejscami nawet 20%, gleba gliniasta, z założenia mini sad ma być ekologiczny, jedynie z początku zanim jeszcze owoców nie będzie mogę pryskać. Bywa dosyć sucho i nie wiem czy drzewa sobie poradzą. Czy ta taki teren potrzebne są drzewa ze specjalnymi podkładkami?

- przemo1669
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Sad wieloowocowy- lokalizacja
Witaj
Nie potrzebne Ci są drzewa ze specjalnym podkładem. Wystarczy, że w czasie wielkich susz młode drzewka będziesz podlewał. Wiem to na swoim przykładzie, bo mam po sadzie spad o wys 2,5 m i drzewka, które mają mniej niż 3 lata podlewam w czasie największych susz.
Nie potrzebne Ci są drzewa ze specjalnym podkładem. Wystarczy, że w czasie wielkich susz młode drzewka będziesz podlewał. Wiem to na swoim przykładzie, bo mam po sadzie spad o wys 2,5 m i drzewka, które mają mniej niż 3 lata podlewam w czasie największych susz.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Gliniasta gleba długo trzyma wilgoć - jeśli coś to zadbaj by deszcz wsiąkał w ziemię a nie spływał bezproduktywnie po powierzchni. Na wszelki wypadek nie dawałbym podkładek typowo karłowych, półkarłowe powinny sobie radzić, sięgną ponad 2 m. Jeszcze zależy gdzie tam wody gruntowe, ale nie takie to istotne. Sad mam na górce, "wody gruntowe" to u mnie zagadnienie teoretyczne - może na 100 m?

-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
wujeksam - w którą stronę świata jest ten spadek ?
- wujeksam
- Od: 12 cze 2005, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuje za pomoc , teraz 'tylko' dobrać odmiany
ale poczytam i myślę że coś wybiorę.
Nachylenie południowo-zachodnie, chyba idealne dla winorośli

Nachylenie południowo-zachodnie, chyba idealne dla winorośli
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
wujeksam - właśnie winorośl miałem na myśli - pewnie masz w sąsiedztwie kilka winnic. Wydaje mi się, że morela powinna się udać - lubi ciepło i daje radę w suchym terenie.
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lepiej dobrze dobierz drzewka do sadu ekologicznego, np.stare odmiany, bo bez pryskania to może być ciężko o owoce w przypadku nowych modnych odmian, np. w sadach towarowych z jabłkami, od marca, do tej pory było średnio po 20 oprysków na samego parcha, a śliwy, grusze i cała reszta też bez ochrony kiepsko kończy 

Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!