Wiem jak to jest z "pomocnikami" w ogrodzie
Aprilkowy las
- Nutka81
- 1000p

- Od: 13 maja 2010, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Aprilkowy las
Jolu, twoje roślinki nieźle sobie radzą, bo wyglądają wspaniale...hortensja i szkarłat są przepiękne
Moja kopczykuje mi zaciekle krokusy na wiosnę...
Wymiziam Nucisko od Ciebie i to z przyjemnością...wczoraj została wypucowana na "wysoki połysk"
Teraz czyściutka i pachnąca...jak nie ona
A Ty wymiziaj ode mnie swoje "szkodniki" 
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka 
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Kwiatek jest zrodzony przez hostę? 
-
April
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Małgosiu, moje szkodniki miziać się bardzo chętnie ale myć to już nie bardzo. No chyba że chodzi o kąpiel błotną na pobliskich rozlewiskach w poszukiwaniu bobrów
Jesienią miałam podobnie sadząc cebulki. Niemal każda musiała być sprawdzona czy aby dobrze posadziłam. Może to było przyczyną że ani jeden krokus ani szafirek się nie pokazał, a nie mróz
Aguniu, jesteś świetna
wyrazy uznania, to hostowy kwiatuszek 
Jesienią miałam podobnie sadząc cebulki. Niemal każda musiała być sprawdzona czy aby dobrze posadziłam. Może to było przyczyną że ani jeden krokus ani szafirek się nie pokazał, a nie mróz
Aguniu, jesteś świetna
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Jolu, nie chcę się chwalić na zapas, ale chyba latrie widziałam i muszę tylko ze szpadlem tam stanąć. Zrobię zdjęcia najpierw, zeby jakiego zielska nie przywieźć do domu 
-
April

Marzenko, zielsko często bywa bardzo urokliwe 
A ja wczoraj tak ciężko pracowałam: skończyłam malować dwa kolejne przęsła do wstawienia w ogrodzenie i pomalowałam takie niskie metrowe ogrodzenie, które rozgranicza z tyłu domu ogród od psiego terenu i podjazdów. Może takiego nie sforsują? Jeszcze muszę zrobić bramę szeroką żeby w razie czego można było wjechać samochodem i coś przwywieźć, i furteczkę.
Taras syna zamienił się w pracownię malarską
za tym niskim ogrodzeniem będzie warzywniak i dalej rabata z azaliami i rododendronami, jak tylko usuną mi panowie piasek który jest tak składowany do betonowania. Jeszcze zabetonujemy trochę słupków ogrodzeniowych, wylejemy pod nowe budy dla psów i pod drewutnię i będzie piasku na tyle mało że się go przeniesie w inne miejsce. Na razie muszę czekać cierpliwie.
I inne obrazki:

A teraz opowiem co mi się dziwnego wczoraj przytrafiło. Poszłam do ogródka cyknąć fotki i widzę na rabacie leży ptaszek młody, chyba nieżywy. Serce mi się ścisnęło bo niedawno M znalazł młodą sójkę, zabitą przez sroki a i Ci co są ze mną od początku pamiętają historię wiewiórek wyrzuconych przez sroki z gniazda. Wzięłam więc nieboraka w ręce w nadziei że może uda się jeszcze uratować. A ten skubaniec otwiera oczy zdumiony, potrząsa łebkiem i rozpościera skrzydła. Początkowo myślałam że to w szoku i ostatkiem sił. Ale nie, zdrowy, może lekko oszołomiony poleciał na najbliższe drzewo. Okazuje się że spał koło moich rozwarów, pod pracującym spryskiwaczem gdzie się chłodził
Mało zawału nie dostałam, ale tak bardzo się ucieszyłam że żyje że dałam radę zrobić tylko jedną fotkę
To młodziutki dzięcioł zażywał siesty na rabatce. 
A ja wczoraj tak ciężko pracowałam: skończyłam malować dwa kolejne przęsła do wstawienia w ogrodzenie i pomalowałam takie niskie metrowe ogrodzenie, które rozgranicza z tyłu domu ogród od psiego terenu i podjazdów. Może takiego nie sforsują? Jeszcze muszę zrobić bramę szeroką żeby w razie czego można było wjechać samochodem i coś przwywieźć, i furteczkę.
Taras syna zamienił się w pracownię malarską
za tym niskim ogrodzeniem będzie warzywniak i dalej rabata z azaliami i rododendronami, jak tylko usuną mi panowie piasek który jest tak składowany do betonowania. Jeszcze zabetonujemy trochę słupków ogrodzeniowych, wylejemy pod nowe budy dla psów i pod drewutnię i będzie piasku na tyle mało że się go przeniesie w inne miejsce. Na razie muszę czekać cierpliwie. I inne obrazki:

A teraz opowiem co mi się dziwnego wczoraj przytrafiło. Poszłam do ogródka cyknąć fotki i widzę na rabacie leży ptaszek młody, chyba nieżywy. Serce mi się ścisnęło bo niedawno M znalazł młodą sójkę, zabitą przez sroki a i Ci co są ze mną od początku pamiętają historię wiewiórek wyrzuconych przez sroki z gniazda. Wzięłam więc nieboraka w ręce w nadziei że może uda się jeszcze uratować. A ten skubaniec otwiera oczy zdumiony, potrząsa łebkiem i rozpościera skrzydła. Początkowo myślałam że to w szoku i ostatkiem sił. Ale nie, zdrowy, może lekko oszołomiony poleciał na najbliższe drzewo. Okazuje się że spał koło moich rozwarów, pod pracującym spryskiwaczem gdzie się chłodził
To młodziutki dzięcioł zażywał siesty na rabatce. - Sosenki4

Jolu, przygoda z ptakiem rzeczywiście zaczęła się jak niezły kryminał. Jednak zakończenie to już happy end, to co lubię najbardziej. Jolu uważam, zę jesteś dla siebie zbyt krytyczna. Walczysz z piaskiem, malujesz płot, siejesz kwiaty, sadzisz i wszystko to robi kobieta.
Jesteś silna i masz piękny ogród, który tworzysz dopiero rok. Dla mnie on juz jest piękny, wszystko to dzięki Twojej ciężkiej i wytrwałej pracy. Nim się obejrzysz będziesz mieć tu swój raj
.
Czy pacuszka tym razem też na adres inny niż Twój?
Jesteś silna i masz piękny ogród, który tworzysz dopiero rok. Dla mnie on juz jest piękny, wszystko to dzięki Twojej ciężkiej i wytrwałej pracy. Nim się obejrzysz będziesz mieć tu swój raj
Czy pacuszka tym razem też na adres inny niż Twój?
-
April

ha, zapomniałam że gdzie indziej słałaś
info na pw
Jakbyś zobaczyła mój ogród-rozgardziasz na żywo to byś szybko zmieniła zdanie
Ale staram się jak mogę i sprawia mi to dużo przyjemności. Pieląc i myśląc o niczym lub analizując wydarzenia - odpoczywam, nabieram dystansu i zwalniam tempo. To rodzaj terapii szkodliwej tylko dla portfela i kręgosłupa. Choć głowa zdecydowanie na tym zyskuje
Zresztą sama wiesz jak jest, u Ciebie też wszystko na Twojej głowie
i trzeba sobie radzić.
Jakbyś zobaczyła mój ogród-rozgardziasz na żywo to byś szybko zmieniła zdanie
Zresztą sama wiesz jak jest, u Ciebie też wszystko na Twojej głowie
- Sosenki4

Jolu, wybacz mi moje pytanie, ale co to za kwaitki są? Ładne i chyyba to te same co w rowie rosną i mogłabym mieć je u siebie za darmo
-
April

Marzenko, pewnie to te same bo nie pamiętam żebym coś sadziła. Ale są śliczne więc nie usuwam. Podobne do przetaczników ale nie mam pojęcia co to takiego
może ktoś się zna to podpowie
- Jule

- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Jestes dzielna
nie ma co mowic
Z piachem budowlanym jest zawsze ubaw ... ja mialam wielka gore na srodku ogrodka. W zeszlym roku chcialam zaczac ogrodek i poprosilam zeby mi mlody sasiad przetaczkowal piach kolo miejsca parkingowego przed domem. Duzo nie zostalo, bo czesc poszla pod kamienie i tarasy ... sasiad przetaczkowal - w tym roku mowie do niego, zeby mi przetaczkowal z powrotem, bo chce na tym miejscu rabate juz zaczac robic
na razie nie moge sie go pozbyc, bo potrzebny mi jeszcze jest jak beda wylewac mi podloge w goscinnej lazience na dole.
Z piachem budowlanym jest zawsze ubaw ... ja mialam wielka gore na srodku ogrodka. W zeszlym roku chcialam zaczac ogrodek i poprosilam zeby mi mlody sasiad przetaczkowal piach kolo miejsca parkingowego przed domem. Duzo nie zostalo, bo czesc poszla pod kamienie i tarasy ... sasiad przetaczkowal - w tym roku mowie do niego, zeby mi przetaczkowal z powrotem, bo chce na tym miejscu rabate juz zaczac robic
-
April

Jule, ten piaseczek też już raz był przewożony
ale skąd mogłam wiedzieć że TAM będzie warzywniak i obok rabata? no skąd? 
- Nutka81
- 1000p

- Od: 13 maja 2010, o 13:01
Jolu, nic dziwnego że ptaszek wypoczywał w Twoim ogródku
Tak w nim pięknie, że na pewno wypoczynek w nim to sama przyjemność
A tymi malowanymi przęsłami, przypomniałaś mi że i na mnie robota "malarska" czeka

A tymi malowanymi przęsłami, przypomniałaś mi że i na mnie robota "malarska" czeka
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka 
-
April

To jeszcze młody ptaszek, nie miał pojęcia co mu tam grozi. Dobrze że wypoczywał w części ogrodzonej od psów
Jeszcze parę fotek. Teraz liatrie dają koncert, operator kiepski ale może coś widać

a wśród ostróżek zaczynają się rumienić pomidorki koktajlowe. Mój M już zaciera ręce.

Jeszcze parę fotek. Teraz liatrie dają koncert, operator kiepski ale może coś widać

a wśród ostróżek zaczynają się rumienić pomidorki koktajlowe. Mój M już zaciera ręce. 

- Sosenki4

Koktailowe smakowicie wyglądają. U mnie też są, ale same zielone. Kiedy one się zarumienią? Może trzeba je zawstydzić, to zrobią się w pąsach?
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo podoba mi się Twój las
Co prawda brakuje w nim róż (to mój fijoł
), ale i tak z przyjemnością pozwiedzałam. Podziwiam zapał do pracy w ogrodzie, dużo wysiłku kosztuje polepszenie gleby. U mnie w większości gliniasta
Twoje ostróżki z siewu są jednoroczne, więc na pewno Ci się rozsieją. Polecam jeszcze czarnuszki, które rosną w różnych miejscach-u mnie w cieniu są niskie, ale kwitną.
Twoje ostróżki z siewu są jednoroczne, więc na pewno Ci się rozsieją. Polecam jeszcze czarnuszki, które rosną w różnych miejscach-u mnie w cieniu są niskie, ale kwitną.