
A i jeszcze pokrojony w grubsze talarki, doprawiony wegetą obtoczony w jajku i bułce tartej - smaż na patelni

Ja tez się podniecałam jak zrywałam pierwsze ogórki sałatkowe ze szklarni


Teraz jem pierwsze pomidorki ze szklarni, małe są ale bardzo słodkie a to najważniejsze dla mnie, na gruncie jeszcze zielone, może dzisiaj trzasne jakieś fotki.
forumowicz nastraszył


Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Ja robię zalewę wg przepisu teściowej

Zalewa:
woda - 1l
cukier - 1 szklanka
ocet - 1 szklanka
sól - 1 łyżka
pieprz czarny - kilka ziarnek
liść laurowy - kilka listków
koper
Tę zalewę zastosowałam w tym roku do sałatek, składniki podałam w innym watku ale powtórze może ktoś skorzysta:
Składniki na sałatkę:
- marchew - 7 średnich
- kalafior - 1szt
- cukinia - 1szt
- fasolka szparagowa - ok 1kg
- ogórek szklarniowy długi - 2szt
- cebula mała - ok 12szt
- pieczarki 1kg
- czosnek - 3 główki
- pieprz, liść laurowy i ziele angielskie na dno słoika
Wszystko prócz pieczarek pokroić i do słoia

A jak robicie kiszone ogórki, większość mówi, że najlepiej tylko zalać wodą z kranu i dodać soli, bez żadnych przypraw i zielepuchy?