[Inez] Galeria moich kaktusów i sukulentów.

ODPOWIEDZ
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: [Inez] Galeria moich kaktusów i sukulentów.

Post »

No i stało się....
Gymnocalicium damsii var. tucavocense (z dużym prawdopodobieństwem) zabrało ostatki miejsca na parapecie ;:138 i cieszy mnie to (nowy kaktus) i martwi zarazem (mniej miejsca).
Oto roślina:
Obrazek
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widziałem w wątku do identyfikacji :D Wygląda świetnie! Gdzie takiego wyrwałaś?
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

;:oj ;:215 ale kolorek
Inez
500p
500p

Post »

Przyrzekam, że poszłam tylko po zwykłe zakupy.... ;:170 no ale na wejściu dział z kwiatami, patrzę kaktusy...hmmm, to podejdę chociaż zobaczę co tam mają, nie żeby zaraz kupować ;:199
No i patrzę, patrzę same Mammillarie i kilka kolumcowców, odetchnęłam więc z ulgą, że tym razem mi się uda... i wtedy... zobaczyłam tego gymnola.... ;:50
A działo się to wszystko w dyskoncie spożywczym z logiem owada w kropeczki :wink:

Też zadziwił mnie kolorem korpusu, nawet przeszło mi przez myśl, że może jakiś malowany, bo to czort wie czego to ludzie nie wymyślą ;:123
Nigdy nie widziałam takiego koloru pędu, ale w sumie ja to mało widziałam :roll: , bo rozumiem, że mogą być gymnole brązowe czy zielono-niebieskie, a to jest kolor..hmmm... buraczka, wiśni (ciemny ale intensywny).

Muszę też powiedzieć, że kaktusy które się w w/w dyskoncie pojawiają zawsze są zdrowe, w sensie bez grzyba i wełnowca (mam kilka roślin stamtąd), nie ma czegoś takiego jak w markecie z bobrem.

Dzięki za odwiedziny ;:333

edit:
Gymnocalycium damsii var. tucavocense: http://www.cactus-art.biz/schede/GYMNOC ... damsii.htm
lub taka hybryda Gymnocalycium cv. RED BLUSH: http://www.cactus-art.biz/schede/GYMNOC ... _blush.htm

Okaże się jak zakwitnie, nie powiem, że bym nie była zadowolona gdyby jednak okazało się, ze to RED BLUSH ;:204
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do sklepu, który charakteryzuje się logiem z "Owadem w kropeczki" mam niedaleko i aż mnie korci by się tam wybrać i zobaczyć czy przypadkiem taki gymnol gdzieś tam nie leży :lol: Ostatni raz byłem tam w poniedziałek i widziałem jedną Crassule i kilka kolumnowców. Jednak w tym sklepie dostawy są dość częste więc kto wie czy nie zrobię sobie spacerku :D Osobiście posiadam z tego źródła Notocactusa i Stetsonie :) Notocactus kwitł ale zamiast urosnąć to się skurczył a Stetsonia... Rośnie :D I to dość szybko :)
W każdym razie Gymnol na prawdę wygląda super i podoba mi się na tyle, że chyba zachorowałem :) W dodatku kwitnie na ten modny, fioletowy kolor :D
Pozdrawiam
Inez
500p
500p

Post »

Podczas przesadzania okazało się, że te małe roślinki dookoła to nie są odrosty tylko w pełni ukorzenione małe roślinki, przypuszczam, że ktoś dołożył te siewki do rośliny "głównej".
Oznacza to, ze mam te siewki na zbyciu :twisted: jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę przesłać pocztą. Małe roślinki mają około 1cm średnicy, mam ich 6 (edit: już nie aktualne), oto one:
Obrazek

Poza tym kaktus jest twardy jak kamień, tak jest obecnie napompowany wodą :roll:
A tu po przesadzeniu:
Obrazek
baiana
200p
200p
Od: 11 maja 2008, o 15:31

Post »

Witaj :)
Przeglądałam Twój wątek przy śniadaniu i aż mi kawa wystygła tak się zapatrzyłam :) śliczne, ciekawe, zadbane rośliny i piękne zdjęcia.
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Nie wiem dlaczego, pozbyłaś całego uroku tego gymolka,tak ładnie wyglądał, a jak by ci wszystkie
zakwitły to by była frajda,osobiście nie pozbywam się odrostów z moich gym.Kaktusik bajka ;:108
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Inez
500p
500p

Post »

Baiana dziękuję za odwiedziny! teraz czuję się winna, że piłaś zimną kawę ;:202

Leszku, uznałam, że tak będzie lepiej ponieważ szyjka korzeniowa była cała oblepiona torfem i w ten torf były jakby powciskane te małe rośliny, wszystko oblepione w torfie. Wolałam jednak usunąć ten torf niż zostawić małe kaktusy. Ale widzę, że ten kaktus dość łatwo proliferuje, bo widzę już malutkie odrosty wyrastające z areol :)
Ja też raczej nie usuwam odrostów, no chyba, że jest jakaś szczególna sytuacja, to wtedy tak. Dzięki za komentarz :)

Aha, te młode roślinki oddam za darmo, bo nie chcę tworzyć kolejnych takich samych roślin (mało miejsca).
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jednak wybrałem się do Biedry :D Ku mojemu zdziwieniu mimo wizyty w poniedziałek do środy repertuar roślin mocno się zmienił :D Jako, że pozazdrościłem Ci gymniaka to... Nabyłem takiego samego :;230 Swojemu zostawiłem kilka odrostów a kilka co odpadło przy usuwaniu torfu dałem do "doniczki z przedszkolakami" :D Jestem bardzo zadowolony z zaspokojenia choroby gymnolowej :lol: 8-)
Pozdrawiam
Inez
500p
500p

Post »

Hahaha, to uczucie kiedy zdobywasz tego kaktusa, którego chciałeś mieć :tan

A ten twój miał odrosty? czy też małe osobne ukorzenione roślinki?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ma ok 8-9 małych siewek na małym korzonku, które obrastają wokół korpus gymniaka :) Z areoli też ma wypuszczony jeden odrost, więc jest trochę tak i trochę tak :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

To pewno nie odrosty, a kolejne siewki. Często tak marketowce widzę robione. Trudno tylko powiedzieć, czy to po prostu jedna roślina się wybija, czy specjalnie część nasion później sieją, żeby tak na rozkrzewione wyglądały.
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Inez nie obraź się, że wklejam zdjęcie w Twoim wątku ale chciałem pokazać jak to wygląda u mnie :) A wygląda tak:

Obrazek

Po bokach trochę widać siewki. Wiem, że nie są to odrosty, bo rosną na własnym korzeniu :wink: Na korpusie widać jednak mały, słabo rozwinięty odrost :)
Pozdrawiam
Inez
500p
500p

Post »

Kurcze, chyba się obrażę.... ;:139 :wink: :wink: :wink:
Aha, czyli tak samo jak u mnie.

czarny, wygląda to tak jakby były misternie układane wokół "głównej" rośliny, wręcz wciskane tuż przy szyjce korzeniowej, do tego stopnia, że ja nie zauważyłam różnicy, dopiero przy przesadzaniu. Chyba nie udałoby się tak precyzyjnie wysiać.
Swoją drogą ciekawe czemu ma służyć taki chwyt...bo akurat ten gymnol łatwo proliferuje. Zresztą ja inaczej patrzę na rośliny i zwyczajnie nie rozumiem tych marketingowych zagrywek.
Ja pierwszy raz się z czymś takim spotykam, ale to może dlatego, że dawno w markecie nic nie kupowałam ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”