Uff jak gorąco, za oknem 32 C, na działkę pojedziemy pod wieczór bo nie dość, że duszno to jeszcze komary tną, nie do wytrzymania ale od jutra zapowiadają chłodniej to wszystko wróci do normalności.
Jacku dziękuję za miłe słowa

gdy w ogródku kwitnie tyle kwiatów to niektóre ujęcia udają się. U mnie prawie wszystko już przekwita jedynie spóźnialskie lilie jeszcze kwitną, po nich będzie prawie zielono. Goryczka powinna obficie kwitnąć ponieważ jest to duża kępa.
Gabi i Maryniu dziękuję wam za rozpoznanie roślinki

, najbardziej wyglądem podobna jest do gipsówki. Wydaje mi się, że nasionka musiały być w roślince, którą kupiłam w ubegłym roku a były to dzwonki, będę obserwowała jak długo będzie kwitła i czy przezimuje jako bylina, chciałabym żeby przetrwała bo jest ładna.
Jadziu na razie trudno mi powiedzieć czy to jest goździcznik, kwiaty ma bardzo podobne jednak zbyt krótko u mnie rośnie i niewiele o nim wiem. Śliwki już dojrzały i opadają, pewnie przez upały, muszę się nimi jak najszybciej zająć.
Ewuniu sprawdziłam w necie, to nie jest stokrotka hiszpańska, moja ma trochę inne i o wiele mniejsze kwiatuszki. Część lilii u mnie przekwitła a te spóźnialskie dopiero zaczynają kwitnąć, twoje również wkrótce się rozwiną bo pogoda dopisuje.
Agusiu dziękuję za miłe słowa

ten liliowiec mam od kilku lat, jest niezawodny, ma duże kwiaty i pięknie kwitnie. Piszesz, że kolorowo jest u mnie, to co ja mam powiedzieć o twoim ogrodzie, który od wiosny do jesieni zachwyca pięknymi widokami i kwiatami.