Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tajemnicze zakątki u Joli i Adama cz.2
Wszystkie rośliny takie dorodne i śliczne
Biała ślazówka znakomicie wygląda na rabatach. W przyszłym roku chyba się skuszę i wysieję. Przyznam, że wcześniej nie znałam tej rośliniki. Poza tym muszę pokazać mojej liatrze Twoją - może się zawstydzi 
O, Jola zdjęcia wstawiła
Jolu, wszystkie rośliny masz bardzo bujne, obficie kwitnące, w dużych rozmiarach... moje liatry są sporo mniejsze, mimo, że rosną już u mnie en-ty rok... być może przygłuszają je kosówki, czas chyba przenieść je w odpowiedniejsze miejsce...
No i jednoroczne, a zwłaszcza pełne fioletowe petunie - prześliczne, uwielbiam je.
Pozdrawiam Cię serdecznie! U mnie o dziwo pierwszy dzień bez słońca i temperatura tylko 20 st.!
Jolu, wszystkie rośliny masz bardzo bujne, obficie kwitnące, w dużych rozmiarach... moje liatry są sporo mniejsze, mimo, że rosną już u mnie en-ty rok... być może przygłuszają je kosówki, czas chyba przenieść je w odpowiedniejsze miejsce...
No i jednoroczne, a zwłaszcza pełne fioletowe petunie - prześliczne, uwielbiam je.
Pozdrawiam Cię serdecznie! U mnie o dziwo pierwszy dzień bez słońca i temperatura tylko 20 st.!
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu, chyba juz pisałaś, ale spytam jeszcze raz, bo ciekawska jestem. Hosty zzimujesz w tych donicach na tarasie? Postawiłam parę donic na tarasie z pelargoniami i jestem wściekła. U mnie taras to dopiero będzie, a teraz muszę omijac je kosiarką i przestawiać 
- jola1010

- Od: 4 cze 2007, o 18:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
kozino ... jeśli uda się zebrać nasionka to jasne , że tak
ale za różową to dziękuję postanowiłam nie sadzić nic w różu i czerwieni.
reniuniek ślazówkę też mam pierwszy raz, a nasionka zakupiłam za śmieszną cenę i wzeszło ich sporo ... ale później ugotowały się pod folią
sweety ślazówka urocza to fakt. A liatra też ma się niczego sobie. Miałam jeszcze białą ale ta gdzieś zniknęła
aguniada Aguś moje pełne to surfinie są urokliwe i do tego pięknie pachną. Już myślałam , że je stracę, bo oblazły je mrówki...ale jakoś dałam radę je wyeksmitować
Zamierzam zebrać z nich nasionka ale czy uda się samemu wyhodować dorodne sadzonki?
Sosenki4 hosty w donicach mam dopiero od wiosny ale zimują w donicach bez problemu.
Pozdrawiam Jola
kozino ... jeśli uda się zebrać nasionka to jasne , że tak
reniuniek ślazówkę też mam pierwszy raz, a nasionka zakupiłam za śmieszną cenę i wzeszło ich sporo ... ale później ugotowały się pod folią
sweety ślazówka urocza to fakt. A liatra też ma się niczego sobie. Miałam jeszcze białą ale ta gdzieś zniknęła
aguniada Aguś moje pełne to surfinie są urokliwe i do tego pięknie pachną. Już myślałam , że je stracę, bo oblazły je mrówki...ale jakoś dałam radę je wyeksmitować
Sosenki4 hosty w donicach mam dopiero od wiosny ale zimują w donicach bez problemu.
Pozdrawiam Jola
-
davussum
- 500p

- Od: 26 sie 2010, o 15:39
Witam
dawno się nie odzywałam, za to regularnie zaglądam i podglądam. Dziś muszę napisać że się ZAKOCHAŁAM w tej ślazówce

dawno się nie odzywałam, za to regularnie zaglądam i podglądam. Dziś muszę napisać że się ZAKOCHAŁAM w tej ślazówce
- Ewa_tuli

- Od: 16 sty 2012, o 22:03
Jolu, ślazówka śliczna, liatria kłosowa również, ale te kępy lilii CUDO 
Pomijając kąty o których piszesz, że nie zrobione, to zakątki które pokazujesz są rewelacyjne.
Lubie do ciebie wpadać pooglądać...
Pomijając kąty o których piszesz, że nie zrobione, to zakątki które pokazujesz są rewelacyjne.
Lubie do ciebie wpadać pooglądać...
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Wszystko piękne, ale powojnik to już fenomen. Rzadko się widuje takie obfite kwitnienia. No i lilie podświetlone słoneczkiem - też majstersztyk.
- aguskac

- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Piękny ogród
Bardzo mi się podobają te kępy lilii, świetny pomysł, ja sadziłam pojedynczo i nie ma takiego efektu.
Bardzo mi się podobają te kępy lilii, świetny pomysł, ja sadziłam pojedynczo i nie ma takiego efektu.
- Sosenki4

Muszę się pochwalić, też kupiłam lilie, całkiem sporo, bo 80. Będę sadzić w kępach
. Kupiłam na al, a teraz drżę co mi przyślą, bo to nie od znanego producenta, a od prywatnego hurtownika.
-
mm-complex

- Od: 19 sie 2010, o 18:09
Joluś kocham Twój ogród ...jak mnie M wyrzuci
To zatrudnie się jako ogrodnik
Bedziesz mnie chciała.....
Kochana stworzyłaś raj na ziemi ...jestes moim GURU
Buziaki!!
Kochana stworzyłaś raj na ziemi ...jestes moim GURU
Buziaki!!
marzenia się spełniają! Dana
-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Ślazówka zaskakująca. Nie znałam tej roślinki. Natychmiast na listę chciejstw.
Powojniki to chyba jakoś szczególnie dokarmiasz bo są GIGANTYCZNE. Generalnie nie wiem jak to robisz że wszystko u Ciebie jakieś większe i bujniejsze. Bardzo Cię roślinki kochają
Powojniki to chyba jakoś szczególnie dokarmiasz bo są GIGANTYCZNE. Generalnie nie wiem jak to robisz że wszystko u Ciebie jakieś większe i bujniejsze. Bardzo Cię roślinki kochają
- jola1010

- Od: 4 cze 2007, o 18:39
Witam w piękny słoneczny poranek
davussum Dorotko - miło, że zaglądasz do nas. Też wiele ogrodów zwiedzam w milczeniu. Zaglądam tu i tam ...podglądam nowo zakładane rabatki , a później rozmyślam co by tu zmienić u siebie
A ślazówka wiele osób ją podziwia...
ewa_tuli Ewo
przekonałam się , że rośliny sadzone grupach są bardziej okazałe i ładnie się prezentują. Teraz staram się nowe nasadzenia tworzyć tak, by kilka roślin z jednego gatunku było obok siebie. No i pozwalam roślinom rozrastać się - wielkie kępy też mają moc
wanda7 Wandziu ten powojnik zawsze cudnie kwitnie mimo , że rośnie po zachodniej stronie altany. W tym roku ścięłam go prawie do ziemi i tak sobie pięknie poradził
A lilie w tych olbrzymich kępach wyglądają imponująco i jeszcze cudnie pachną.
aguskac Aguś warto lilie sadzić po kilka cebul w większej ilości , ładnie wyglądają , a i są bardziej stabilne czasie wiatru i nawałnic. Zwłaszcza kiedy osiągają takie wielkie rozmiary.
Sosenki4 Marzko 80 szt. to fajnie ... ja swoje pierwsze lilie dostałam takie już lekko wyrośnięte i w pierwszym roku posadziłam wszystkie w jednej grządce w sierpniu, a one zakwitły w październiku
Ale rosły każda osobno. Dlatego wtedy stwierdziłam , że efekt będzie kiedy rozrosną się w kępach i ... tak właśnie jest.
mm-complex Danuś
aż się zaczerwieniłam jesteś szalenie miła
A wiesz nawet razem z M pomocni będziecie
ogród wielki , roboty znajdę dla każdego
a Wasze doświadczenie bardzo się przyda
April Joluś mama mówiła ,że ślazówka to stara jak świat
a my jej nie znamy... A powojniki nie są niczym dokarmiane...same sobie radzą. Czasami sypnęłam na wiosnę obornika końskiego...teraz zamierzam od wiosny stosować kurzaka ... to dopiero powinny być giganty. U mnie góry i doliny ...i fotki zrobione z parteru na piętro też troszeczkę wizualnie powiększają.
Kilka dzisiejszych fotek prześwietlonych porannym słoneczkiem:

Pozdrowionka,
davussum Dorotko - miło, że zaglądasz do nas. Też wiele ogrodów zwiedzam w milczeniu. Zaglądam tu i tam ...podglądam nowo zakładane rabatki , a później rozmyślam co by tu zmienić u siebie
ewa_tuli Ewo
wanda7 Wandziu ten powojnik zawsze cudnie kwitnie mimo , że rośnie po zachodniej stronie altany. W tym roku ścięłam go prawie do ziemi i tak sobie pięknie poradził
aguskac Aguś warto lilie sadzić po kilka cebul w większej ilości , ładnie wyglądają , a i są bardziej stabilne czasie wiatru i nawałnic. Zwłaszcza kiedy osiągają takie wielkie rozmiary.
Sosenki4 Marzko 80 szt. to fajnie ... ja swoje pierwsze lilie dostałam takie już lekko wyrośnięte i w pierwszym roku posadziłam wszystkie w jednej grządce w sierpniu, a one zakwitły w październiku
mm-complex Danuś
April Joluś mama mówiła ,że ślazówka to stara jak świat
Kilka dzisiejszych fotek prześwietlonych porannym słoneczkiem:
Pozdrowionka,
- Sosenki4

Jolu, swoich nie dostanę chyba wyrośniętych (mam nadzieję), bo jak w listopadzie zakwitną, to wolę nie myśleć. Dostanę je chyba teraz po niedzieli, ale przetrzymam do września i wtedy wsadzę na tą nową rabatkę wzdłuż siatki w kępkach po 5-10szt, niech rosną zdrowo. Kompostu im dołożę, tyle mogę zrobić, ewentualnie krowieńcem jeszcze podsypię.
Nie bądź taka skromna, roślinki są u Ciebie ogromne, choćby hosty przy altanie.
Nie bądź taka skromna, roślinki są u Ciebie ogromne, choćby hosty przy altanie.
- jacekopole71

- Od: 25 maja 2012, o 17:28
Jolu,tak sobie oglądam a raczej podziwiam Twój ogród i sobie pomyśłałem,że powinnaś zaprosić Maję Popielarską z TVN-em do swojego ogrodu.W programie Maja w ogrodzie było by co oglądać.Bogactwo formy.. 
- sangwinaria

- Od: 9 lip 2011, o 14:05
- Kontakt:
Popieram w pełni zaproszenia Mai . Ogród jest wyjątkowy . Przepięknie urządzone zakątki ze smakiem i to bogactwo pięknych roślin