ewa2019 pisze:Truskawka wypuszcza wąsy. Wąs jest w powietrzu i ma owoce(nie w ziemi), to jak nazwać takie truskawki?
Truskawkami. Wąs ukorzeniłby się, gdyby dotykał ziemi w miejscu, gdzie formuje się młoda roślinka (czyli tam, gdzie wypuścił owoce). Wiele odmian truskawek posadzonych w skrzynce, donicy, tak by wąsy nie opadały na ziemię, zaowocuje na nich "w powietrzu". Co nie czyni z nich roślin "zwisających" czy "pnących". Podstaw takiemu doniczkę z ziemią to zaraz będzie puszczał korzenie.
A ja się zastanawiam, czy na pewno łamiecie schematy?
O właśnie, może wiecie, jak rozmnożyć wąsy? U mnie na 10 wsadzonych w wielodoniczki, raptem 2 przeżyły...
A podlewałeś? Tydzień temu poodcinałem te kępki z 3 cm ogonkiem, wsadziłem do ziemi, ( z pojemników z kefiru powycinałem denka, póżniej taką kefiro-doniczkę bez denka można wkopać od razu całą w ziemie) podlałem od razu, na 42 sadzonki z 7 gatunków na razie wszystkie zielone. Podlewałem ze trzy razy dziennie i zacieniłem przed słońcem. Tobie Slawgos pewnie przesuszały się w tych wielodoniczkach.
I wszystko jasne.
Zostawiłem wielodoniczkę centralnie na słońcu, a podlewałem co dwa/trzy dni... Uschły i nawet ostatnie burze nie pomogły. Następne rozsady będę trzymał w cieniu.
Aha- jakaś specjalna ziemia musi być, czy wystarczy taka normalna działkowa?
Eeee, nooo, Sławek, dałeś ciała Sadzonki powinno się ustawić w cieniu i chronić też przed wiatrem. Ja swoje przeniosłam na kilka dni do domu, bo ciężko mi jest znaleźć cieniste miejsce w ogrodzie. Nakryłam włókniną (bez niej więdły).
Możesz też pomóc sadzonkom, obcinając im liście, zostawiając ze 2. Ograniczy to parowanie.
u mnie w zeszłym roku sprawdziło się zakopanie doniczki z nową sadzonką w ziemię przy roślinie matecznej - wąsów nie przecinałam, zauważyłam, że znacznie lepiej się przyjmują, jak "pępowina" nie za szybko przecięta, ziemię miały zwykłą, na wierzchu piasek, też trochę to zmniejszało wysychanie ziemi w doniczce. Jak już ładnie się przyjęły, wąsy przecinałam, a tak zostawione w gruncie, ładnie przezimowały, na wiosnę 100% pokazało listki - zimowały w doniczkach z powodu nie gotowego nowego miejsca na jesieni, wiosną niestety również nie doczekały się nowego miejsca u mnie i powędrowały do przyjaciółki - bardzo była zadowolona....
(Jestem początkująca w ogrodnictwie) Moja Selva wypuszcza wąsy:) I nie wiem czy je teraz przysypać ziemią czy dopiero później jak już będzie po późniejszym owocowaniu? Sąsiadka chciała abym dała jej sadzonki, ale ja nie wiem jak się do tego zabrać i kiedy to robić:(
Jakie zabiegi wykonać przed zimą? Pościnać wszystkie liście? Czy tylko otulić na zimę i zostawić na balkonie. Bo nie mam gzie ich przezimować.
Z góry dziękuję za wskazówki.
Pomysł na truskawki rewelacyjny. Mam starą, dziurawą beczkę 2ool i zastanawiałem się jak ją wykorzystać. Jak znajdę trochę czasu, z chęcią skorzystam z pomysłu.
Doradzicie mi coś co do truskawek na drugi rok chcę zrobić sb na barierkach tarasu zwisający sad truskawek, barierki wytrzymają praktycznie każde obciążenie są fajne specjalne donice prostokątne do barierek i specjalne uchwyty do nich chodzi mi o takie o: http://moj-ogrod.com.pl/wp-content/uplo ... a_braz.jpg
coś podobnego...
jaką odmianę polecacie do takich skrzynek?
w sumie barierki na tarasie mają ok 6-7 metrów ile sadzonek zasadzić na taka powierzchnie? Myślałem o około 4 na jeden metr bieżący w końcu truskawka się szybko rozkrzewia, czyli na cały teraz potrzebował bym około 24-28 sadzonek to są 3 opakowania po 10 sadzonek : ) Teraz pytanie czy teraz jeszcze warto sadzić takie truskawki i czy na zimę pozostawić je w donicach czy wynieść w cieple miejsce np. piwnica...
Spokojnie mam do dyspozycji różne pomieszczenie jedną piwnice w domu gdzie temperatura jest jak w ogrzewanym pomieszczeniu (kotłownia) ale mam tez piwniczkę w której temperatura waha się powyżej 0 do 4-5 stopni (coś jak przechowalnia) są stworzone tam takie warunki w jakich przechowuje się np. zrazy do szczepienia czy w temperaturze 0-2 stopnie mogą sb leżeć takie donice z truskawką? Mogę praktycznie dostosować każdą temperaturę...
Czy jeśli posadzę teraz to czy za rok będą już owoce? Czy jeśli posadzę je wiosną to w tym samym roku będą owoce?