Nutkowy ogród cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nutkowy ogród cz. 2

Post »

Gosiu, taki kolor by mi odpowiadał, tylko teraz problem jak go uzyskać na 10l farby :roll: Ten efekt uzyskałam biorąc dosłownie łyżeczkę farby na spodeczek i zabarwiając go kilkoma kroplami barwnika. Nie mam zamiaru wydawać po 10 zł za jeden barwnik, jeśli będę musiała go wlać z 15 sztuk, ponieważ miało być "tanim kosztem" a już i tak wydałam za dużo. :|
A za pochwałę skalniaczka dziękuję :D
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu, mnie się wydaje, że kolor jest dobry i po wyschnięciu będzie wpadał w beż... jak dla mnie jest ok :)
Masz dużo planów ogrodowych - z rozmysłem planujesz przestrzeń... fajny pomysł z drzewkami owocowymi na tyle! A propos tyłu, kijanki się przeobraziły? chciałabym z jedną żabeczkę, bo w tym roku mnie nie odwiedzają... ;-)
Miłego!
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Cześć Aguś :wit Dziękuje za tak miłe słowa :) Co do planów ogrodowych to mam ich aż nadmiar, gorzej troszkę z realizacją :wink: ale co tam...pomalutku...pomalutku i zbliżam się do celu :D
Mówisz, że żabeczke chciałabyś... ;:224 Pójdę zaraz nad bajorko i popatrzę co tam się dzieje. Jakoś na razie nie słyszę żadnych symfonii ale coś tam na pewno musi skakać, nie wierze ze nie ma ani jednej :wink: Jak jakieś znajdę, to dam ci znać :)
Jakbyś dzisiaj zrobiła sobie przerwę w planowaniu i chciała dać odpocząć tym zapracowanym "połączeniom w móżgu" to wpadnij na jakąś kawkę :lol:

p.s. żabek nie widziałam, ale możliwe że pochowały się, bo upał straszny. Wieczorkiem je przykukam czy wylazły na brzeg ;:224 :;230
aaaa...i pokazałam P. filmik o "pudełku nicości", płakał ze śmiechu razem ze mną :lol:
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

:lol:
Gosiu, dziś odpoczywamy (wstałam po 4ej, bo dziecię nad morze wyprawiałam), ale może w tygodniu uda się kawa, a jak nie, to w niedzielę :)
Żabek specjalnie nie musisz szukać, spoko ;-))
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu, może nie bedzie tak źle z tym barwnikiem?
Spróbuj z dużą puszką. Powoli wlewaj po kilka kropel barwnika.
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Masz cudowną przestrzeń w ogrodzie. Zazdroszczę, bo niestety moja działka ma nieciekawy kształt i chociaz ogród nie jest az tak bardzo malutki, to z każdej strony wąsko. U ciebie można złapać oddech. Pięknie :D
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Witaj Małgosiu Nutko :wit
Wpadłam z rewizytą :D Masz ogromne możliwości ogrodowe, drzewa, różyce i urocze bylinki. Twoje plany też są imponujące ;:oj
Będę zaglądać i podziwiać zmiany.
Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Aguś, no tak, dla Was odpoczynek jak najbardziej zasłużony, Twój M. niech się kuruje bo pewnie jeszcze go czeka do zimy nie jedna praca w ogrodzie :wink: , a Ty po tej ostatniej "burzy neuronów" i pobudce o 4 rano też musiałaś odetchnąć :wink: :D
A żabkę znajdę dla Ciebie, o ile takowe sa w bajorku w tym roku :wink:
Gosiu, miejmy nadzieję, że barwnikiem się uda. Wleje litrową puszkę i niech się dzieje co chce :lol:
Iza, no to fakt...na bark przestrzeni to ja nie mogę narzekać :lol: Staram się pomału tą przestrzeń jakoś ogarnąć. Na razie skupiam się jedynie na ogródku ozdobnym przed domem. Ogród za domem, tak zwany "użytkowy" :wink: musi na razie poczekać. Wiosną i po deszczach bardzo stoi tam woda, więc trzeba tam jeszcze dużo pracy włożyć, żeby cokolwiek tam móc posadzić w przyszłości :roll:
Kasiu, miło mi Cię gościć na Nutkowych włościach :D W ogrodzie już trochę zostało zrobione. Staram się realizować pomału swoje plany. Mam nadzieję że pójdzie to mi w miarę szybko i sprawnie :wink: :heja
Wpadłam z rewizytą :D Masz ogromne możliwości ogrodowe, drzewa, różyce i urocze bylinki. Twoje plany też są imponujące ;:oj

A teraz kilka zdjęć wieczorowa porą... :heja
To mój wyczekiwany hibcio ;:138
Obrazek
To dzisiejsze zakupy... :tan
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A to widok ogólny ... w tle "pomocnik ogrodnika" :D
Obrazek
Obrazek
A co do płotu i jego koloru...to wyszło coś takiego. Chyba mniej więcej widać... :roll:
Obrazek
Obrazek
Niestety, okazało się, że aby wyszedł odcień piaskowy, musiałabym wymieszać "pół na pół" a ja nie zamierzam już więcej eksperymentować. Zdecydowaliśmy, że pomalowany będzie na taki kolor, co będzie już dobrą baza dla farby na przyszły rok. Kupimy wtedy farbę o konkretnym odcieniu i pomalujemy na kolor nam pasujący :wink: ;:173
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Jak zdjecie oddaje kolor, to zle nie wyszlo. Takie rozmyte kolory sa duzo lepsze niz takie oczobijne a odcien nie ma duzego znaczenia.
ps zeby uzyskac odcienie brazu miesza sie czerwony i zielony pigmet a pozniej rozjasnia biala farba do uzyskania roznych odcieni bezu.
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Jule, też tak myślę, że nie jest tak źle :wink: Do przyszłego roku może być :D Nigdy więcej nie będę się bawiła w mieszanie kolorów...szkoda nerwów...i pieniędzy :lol: Kupię wiadro odpowiedniej farby i będzie tak jak ma być :heja Póki co, i tak jestem zadowolona, że ogrodzenie będzie odświeżone. Jak skończę wszystko malować, to pokażę efekt końcowy. Wczoraj śmiałam się, ze kolor płotu będzie pasował przynajmniej do moich róż ;:224 :;230
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To rzeczywiście eksperymentujesz :lol: Mnie by się nie chciało i zawsze jest ryzyko że jak Ci zabraknie te 10l farby to następnej nie rozrobisz idealnie takiej samej.
Ale kolorek wyszedł jak dla mnie bomba. Może Tobie o coś innego chodziło ale właśnie obmyślam kolor domu to taki brudno lawendowy, przełamany szarością lub beżem mi się marzy. Na razie domek mam dokładnie w takich kolorkach jak Twój ;:224 Na szczęście z ogrodzeniem się nie muszę martwić bo robię po prostu stalowe czarne, zarówno słupki jak i przęsła.
Powodzenia przy malowaniu. ;:63
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Kolorek domku mamy po prostu oryginalny :wink: A co do elewacji, to mi marzy się taki oliwkowy...khaki...coś w ten deseń :heja
Z malowaniem płotu, to w przyszłym roku po prostu nie będziemy już eksperymentować. Tak jak mówisz, potem w razie gdy zabraknie, to ciężko dorobić.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Mieszanie kolorow to wyzsza szkola jazdy ... bo naprzyklad nie da sie z ciemnego brazu zrobic czystego bezu - o pigmenty mi chodzi oczywiscie. Jak pisalam braz to czerwien z zielenia ale zimny braz to wiecej zieleni a cieply wiecej czerwieni i wteczas przy mocnym rozcieczaniu biala farba w zeleznosci od tego z ktorego koloru jest wiecej rozmywa sie baze np czerwien i wychodzi rozowawy bez albo zielonkawy bez :wink:
Ja mam przegiecie na szarosci i z nimi jest dopiero jazda, bo zeby uzyskac ladny szary a nie brudny "jasny czarny" baza jest albo niebieska albo zielona - to jest taka lekka poswiata ale kupisz farbe z jednej firmy pomalujesz i chcesz dobrac na cos innego np mat a w tej firmie nie ma, to bierzesz z innej i okazuje sie ze masz dwa rozne kolory a niby oba szare.
Dlatego najlepiej dobrac kolor z tabeli RAL i tego sie trzymac.
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p

Post »

Jule, dokładnie tak jak mówisz...idealne wymieszanie kolorów to nie taka łatwa sprawa. :) Więc teraz pozostawię ten bladawy lilaróż, a potem (w przyszłym roku) się zastanowię i dobiorę kolorową farbę, bez kombinowania już :wink:
Musze teraz szybko skończyć ten płot i zabrać się solidnie za rwanie darni z rabaty. :tan Musze przyznać, że z każdego nowego krzaczka na niej ciesze się jak dziecko :heja bo z każdym krzaczorkiem robię krok do przodu ;:138
Awatar użytkownika
Maziaa
100p
100p
Od: 30 maja 2012, o 22:56

Post »

Ja mam złe doświadczenia z barwieniem, ponieważ taki kolor jest nietrwały i się zmywa.
Moje doświadczenia dotyczą tylko wnętrz, ale co byśmy robiły gdyby to wszystko było super i trwałe.
Bardzo lubię malować :heja
Małgosiu szykuj się bo jak nie jutro to w czwartek czeka cię robótka :lol: a ile się nie ugotują.
Pozdrowienia z Małopolskiego Bieguna Ciepła
Marzena
Zielony zawrót głowy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”