W moim ogródku - IWONA1311

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W moim ogródku - IWONA1311

Post »

Kwitnie Aptenia - mamy środek lata. U mnie też kwitnie ale w doniczkach. Ładnie wygląda wśród kamieni jak w naturalnym środowisku. Ta trawa to Włośnica? ....taka zwarta, ładna.
- Nie byłaś w moim ogrodzie więc nie chwal. Wcale nie jest tak super :(
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

I ja na tę aptenię zwróciłam uwagę.. proszę o bliższe info, bo po raz pierwszy się spotykam z nią...
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagusiu. Aptenia najczęściej występuje w Turcji skąd nasi zapobiegliwi turyści przemycają do Polski.
U nas nie zimuje w gruncie ale dobrze przechowuje się na 'sucho' w chłodnym pomieszczeniu. Swoje wynoszę do podpiwniczenia przed spodziewanym przymrozkiem i zaglądam dopiero na wiosnę. Wiosną przenoszę do cieplejszego pomieszczenia i zaczynam podlewać. Przez sezon pędy jej urosną do 1m.
Ma niepozorne karminowe kwiatki ok. 1cm na końcach pędów.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

podziękować ;:108
Ładna jest... ale kolejna do przechowywania?,.... no nie wiem.....
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...no właśnie w tym cały szkopuł..
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Januszu ta aptenia niedawno była posadzona siedziała sobie w doniczce do tej pory. Ja swoją trzymałam w domu na parapecie jak roślinkę domową podlewając ją od czasu do czasu. Miałam miec jeszcze o zielonych listkach ale sąsiadka za późno zabrała do domu. Niestety nie znam nazwy tej trawy, bo w ogrodniczym gdzie ją kupowałam wraz z dwoma innymi była pod nazwą "trawy ozdobne" a pani nie potrafiła mi podać nazw chociażby gatunkowych, nie mówiąc już o odmianach ale przypuszczam że to jest jakaś Ostnica?
Jagusiu odpowiedzi już udzielił Ci Janusz, ja moge dodać tylko że to fajna roślinka i mogę zrobić Ci sadzoneczki bo ona bardzo łatwo się przyjmuje.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przechowywanie roślin przez zimę jest kłopolliwe , a diabli biorą jak jeszcze w końcu kwietnia padnie. Dość oryginalnie wygląda aptenia. :uszy
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzisz Tadziu tak to właśnie jest z tymi roslinkami przechowywanymi w domu, niedość że ich liczba rośnie to jeszcze nie zawsze nam się udaje utrzymać je do zimy, ale aptenia nie sprawia kłopotu.

Dzisiaj nie będzie kwiatków, tylko kilka fotek dzisiejszych gości w moim ogródku
Pierwszy przyleciał ten, niestety nie chcial rozłożyć skrzydełek jak siedział na kwiatku i nie mogę wam pokazać jaki był śliczny niebieściutki
Obrazek
Kolejny był żółciutki
Obrazek
w tym roku również pokazał się paź królowej, niestety miał trochę poobgryzane skrzydełka :( ale za to on ma najwięcej zdjęć
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Niestety w tym roku pazia widziałam tylko raz w ogrodzie Asi Daffodil. Nawet budleje ich nie zwabiły... Zazdroszczę ;:3
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2010, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko motyle to nierozłączny element ogrodu. W ubiegłym roku też miałam ich mnóstwo, ale w zimie przemarzł łan lawendy i poleciały chyba gdzie indziej. Tym bardziej miło jest oglądać je u ciebie. ;:63
A jak reagować na inwazję pająków.Są wszędzie i pokrywają pajęczyną większość krzewów, a w niektorych budują misterne pułapki na swoje zdobycze.
Mimo, że nie darzę ich specjalną sympatią to mam wiele podziwu do ich umiejętności konstrukcyjnych i dlatego nie wiem czy z nimi walczyć, czy pozwolić im załaszczyć ogrodem?
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Motylkowo się zrobiło u mnie najbardziej przyciągają je cynie i jeżówki :D A to przechowywanie rzeczywiście kłopotliwe ale jak tu się nie poświęcać dla swoich ulubienic?
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Nie walcz z pająkami :D Są tam, gdzie jest zdrowo. Poza tym są pożyteczne ;:138
U mnie także jest ich duuuuużo :wit
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu -sweety U mnie w ubiegłym roku też był paź ale tylko ze dwa razy, ten który był wczoraj był juz też dzisiaj :tan u mnie najwięcej motyli jest na aksamitkach. Czytałam gdzieś w ubiegłym roku że gąsiennice pazia lubią marchew a wkoło mnie jest sporo pól marchwiowych więc moze to jest zasługą tego iż one mnie odwiedzają...

Aniu - MonaS ja bardzo lubię kiedy na moich kwaitach przysiadują motyle, ale mam wrażenie że w tamtym roku było ich wiele więcej. Ja jak na razie nie zauwałyłam u siebie zbyt wielu pająków w ogrodzie chociaż na warzywniaku już kilka było. Tak naprawdę to nie wiem czy się ich pozbywać czy nie. Kiedyś w Rok w ogrodzie mówili tylko żeby delikatnie patyczkiem ściągać pajęczyny z iglaków ale nie pamiętam dlaczego. Wydaje mi się że jeśli Ci przeszkadzają to je pościągaj a jeśli nie to niech sobie pajaczki tam żyją. Moją zmorą w tym roku są osy na które nic nie działa pod oknem w kuchni mam taki kawałeczek na którym w ziemi zrrobiły sobie już kilka gniazd, a do tego jeszcze wyjadają nam maliny ;:174
Gosiu te motylki to nie jedyne jakie przylatują ale ja jakoś nigdy nie mogę im zrobić zdjęć, nie mam za wiele czasu by się na nie przyczaić. U mnie przylatują głównie do aksamitek a na jeżowce jeszcze żadnego nie widziałam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

te trawki również były kupione jako trawy ozdobne, może któś zna ich nazwy

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20

Post »

Iwonko nic tylko cieszyć się takimi gośćmi -mam na myśli motyle bo pająków nie znoszę :roll:
U mnie w tym roku jest ich ciut mniej i nawet budleje nie są tak oblegane.
Iwonko jeszcze raz dziękuję za poradę-ucałuj M :)
Gdyby jeszcze przy tej okazji udało mi się Cię odwiedzić ;:224
Pozdrawiam cieplutko.
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu z motyli to bardzo się cieszę, pająki mi tak nie przeszkadzają jak te okropne osy, gdzie nie staniesz tam gniazdo w ziemi ;:223
Jeśli będziesz w Niemcach to bardzo gorąco zapraszam miło będzie mi Cię gościć :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”