Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)

Post »

asma ;:131 nie wytłumaczyłam że ciasto z placka sernik z brzoskwiniami :;230
A potem tak z 30 min piec z pianą i startym ciastem.
Mój piekarnik elektryczny już gorzej piecze tak że muszę obserwować i tak z wyczuciem
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Składników dużo w sałacie ale tak na prawdę jest to bardzo prosty przepis i łatwy w wykonaniu
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

A kotleciki z jajek już były??jeśli tak to sorry jak nie to polecam
Na 5 osobową rodzinkę:
6-8 jajek ugotować na twardo , rozdrobnić dodać 2 całe surowe jajka 4-5 łyżek tartej bułki,dużą cebulę-posiekaną i zrumienioną na tłuszczu,pieprz,sól vegetę oraz posiekaną natkę pietruszki , wymieszać -masa musi się kleić ,uformować klopsiki jak mielone jak z mięsa mielonego opanierować w tartej bułce i usmażyć
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

asma pisze:jakie warzywa i w jakich orientacyjnie proporcjach smażysz?
Podstawa to cukinia i cebula reszta to warzywa korzenne a więc marchew, pietruszka i seler na koniec duża garść natki pietruszki lub kolendry a ilości no cóż ;:224 ...... na oko
Zależy czym aktualnie dysponuję i w jakiej ilości.
Można oczywiście dodać inne składniki np. pieczarki, pomidory czy kto co lubi zemną jest zawsze problem jeśli chodzi o ilość składników bo przepisy modyfikuję na bieżąco zależy co akurat mam w domu
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

wosiek67 pisze:
... ze mną jest zawsze problem jeśli chodzi o ilość składników bo przepisy modyfikuję na bieżąco zależy co akurat mam w domu
podobnie ze mną-wyjdzie mi jakiś super eksperyment,ekscytacja,ochy achy,mniam,mniam,a potem zapominam jak to było ;:131
zapisywanie na forum to forma pamiętnika "młodej"kucharki :;230
dzisiaj ze smutkiem zauważyłam,że już nie pamiętam jak robiłam danie z pikantnymi kluskami,którym wszyscy się zachwycali.Pocieszające,że przepis na gorąco wrzuciłam do wątku ;:138
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

Niestety często zapominamy nie tylko przepisy ale i o tradycji sam się nieraz na tym łapię
U nas w Wielkopolsce kiedyś były bardzo popularne tzw. "szare kluski" robi się je z surowych ziemniaków pewnie w innych rejonach naszego kraju są znane pod innymi nazwami
Teraz wszyscy zachwycają się obcymi kuchniami a nasza wcale nie jest taka zła dostosowana do naszej strefy klimatycznej owszem klimat u nas się ociepla i czasami warto spróbować nowości ale nasza tradycja kulinarna jest sztuką.
Na tym wątku przeczytałem o krupniku mmmmm pycha tak jak wiele innych naszych zup, których nie ma w innych kuchniach narodowych.
Tradycja dziczyzny, bogactwo drobiu itd. to my Polacy
Szanujmy naszą kuchnie ja sam eksperymentuję ale moja rodzina lubi proste i smaczne dania
Pamiętacie z dzieciństwa taki letni obiad młode ziemniaki z koperkiem jajo sadzone lub jajecznica i zsiadłe mleko teraz nieosiągalne
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wosiek67 pisze:
Pamiętacie z dzieciństwa taki letni obiad młode ziemniaki z koperkiem jajo sadzone lub jajecznica i zsiadłe mleko teraz nieosiągalne
to nasze mniamniusie danie częściej z maślanką bo mleka do ukwaszenia nie ma juz w naszych sklepach ;:145 ;:145 ;:145

kocham polską kuchnię,kluski robię do czerniny i zajadam się przesmażonymi z cebulką i boczusiem-mniam

Polska kuchnia to BAZA,PODSTAWA naszej ;:215 ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

Do tych klusek z boczkiem i cebulką jeszcze kapusta kiszona gotowana z grzybami nie mogę o tej porze pisać o takich rzeczach bo zaraz otworzę lodówkę i coś zniknie :;230
A z kwaśnym mlekiem to rzeczywiście bieda jeśli się nie ma zaprzyjaźnionego rolnika z krową to można tylko pomarzyć ;:145
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

niedawno byłam na wyjeździe wakacyjnym w Gołuniu-Kaszuby.
Jedzenie nic specjalnego,ale jak podali do śniadania twarożek-niebo w gębie-tak dobrego twarogu nie jadłam wieki -uświadomiłam sobie jak bezwartościowe jest nasze jedzenie-u nas w sklepach nie ma juz pełnowartościowych pokarmów,tylko atrapy ;:145
są skanseny gdzie linia produkcyjna jest krótsza,a mali rolnicy/hodowcy/dostawcy jeszcze mają dobre mleko,warzywa,owoce,jaja itd-szczęściarze
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

My te smaki pamiętamy ale nasze dzieci mogą tylko pomarzyć a smaku nie da się opowiedzieć więc niektórych nigdy nie poznają jeśli się o to nie postaramy ;:14
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieszkam na wsi mamy "kawałeczek " ziemi tak że i hodowla , mleko i "rozbudowane grządki" ..u mnie jest prosta klasyczna kuchnia .. mój M nie lubi wielkich nowości .
Nie robię przetworów w oparciu o ocet , no tak troszkę tylko bardziej kiszonki.
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Juda, ale szczęściara z Ciebie, że masz swoje...ile ja bym dała, żeby mieszkać na wsi i mieć kawałek ziemi i duży piec w kuchni i ......ech .....rozmarzyłam się ;:173
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogumilka pisze:Juda, ale szczęściara z Ciebie, że masz swoje...ile ja bym dała, żeby mieszkać na wsi i mieć kawałek ziemi i duży piec w kuchni i ......ech .....rozmarzyłam się ;:173
no widzisz a moje dzieciaki wolą miasto i "wyfrunęły" do Katowic, ale jedzonkiem nie gardzą :;230
No ale gdybyś była blisko mnie chętnie bym się "podzieliła", bo mam już odbiorców którzy przyjeżdżają do domu po moją "świeżyznę "
Cos w tym jest ,praktycznie lekarzy nie odwiedzamy...
Cały sezon objadamy się warzywkami sałatami jak zające :;230
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Judyto załóż sobie swój wątek i pochwal się nam wszystkim swoim ogrodem i domostwem, podziel się tym widokiem.....daj nacieszyć oko i serce...nie bądź taka ;:180 .....chociaż odrobinkę nam tu odsłoń ;:180....no będzie o czym pomarzyć przed snem ;:196
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ja również Judyto czekam na Twój wątek :wit
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”