Czereśnia ! Ciąć? Jeżeli tak to kiedy?
- bogdan51
- 50p
- Od: 10 paź 2010, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czereśnia ! Ciąć? Jeżeli tak to kiedy?

Bogdan
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Re: Czereśnia! Ciąć? jeżeli tak to kiedy?
Jeżeli taka wysokość Ci odpowiada, to ja bym teraz przygiął gałązki, które są elastyczne jak najbardziej do poziomu, a po owocowaniu można wykonć korekcyjne cięcie i skrócenie przewodnika nad słabym bocznym rozgałęzieniem na czubku.
Tomek
- bogdan51
- 50p
Serdecznie dziękuje i pozdrawiam.
Przygiąłem gałązki, ale teraz mam pytanie - Jak długo to ma być podwiązane i w którym miejscu (po owocowaniu) mam skrócić przewodnik, oraz czy mam te gałązki oznaczone żółtą strzałką też przygiąć? I jeszcze jedno pytanie - czy na tej malutkiej czereśni też można już przygiąć gałązki? I ewentualnie, które musiałbym skrócić przewodniki w/g numerów.Z góry pięknie dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Przygiąłem gałązki, ale teraz mam pytanie - Jak długo to ma być podwiązane i w którym miejscu (po owocowaniu) mam skrócić przewodnik, oraz czy mam te gałązki oznaczone żółtą strzałką też przygiąć? I jeszcze jedno pytanie - czy na tej malutkiej czereśni też można już przygiąć gałązki? I ewentualnie, które musiałbym skrócić przewodniki w/g numerów.Z góry pięknie dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Bogdan
- zelwi
- 500p
Gałęzie niech będą przygięte aż będą się same utrzymywać w tej pozycji (to może potrwać pewnie ok. 2 miesięcy).
Przytniesz przewodnik na poziomie 1. Między 3 a 1 są krótkopędy na przewodniku, więc zostaw je na owocowanie. Z czasem pewnie boczne pędy też wyrosną. Te dwie gałązki w sumie mogą zostać nieprzygięte.
Co do młodej czereśni niech ktoś doradzi. Ja bym starał się wyprowadzić jeden przewodnik (5) a resztę przygiąć, 8 wyciąć.
Przytniesz przewodnik na poziomie 1. Między 3 a 1 są krótkopędy na przewodniku, więc zostaw je na owocowanie. Z czasem pewnie boczne pędy też wyrosną. Te dwie gałązki w sumie mogą zostać nieprzygięte.
Co do młodej czereśni niech ktoś doradzi. Ja bym starał się wyprowadzić jeden przewodnik (5) a resztę przygiąć, 8 wyciąć.
Tomek
- bogdan51
- 50p
Tomku! dzięki za szybką odpowiedź.Jeszcze jedno pytanko. Czy na gruszach (zdjęcia do wglądu) też mogę przygiąć gałązki?

I jak i kiedy je ciąć?

I jak i kiedy je ciąć?
Bogdan
- zelwi
- 500p
Dla drzew owocowych najkorzystniejszy jest wrzecionowaty kształt korony, czyli dolne gałęzie najdłuższe, górne króciótkie. Przewodnik wyprowadzamy tak do wysokości 3 m. Odchyl gałązki ale nie tak mocno jak u czereśni - grusza powinna mieć lekko do góry skierowane gałęzie dla owocowania (między ziemią a gałęzią niech będzie kąt jakieś 30 stopni). Górne gałązki można odchylać za pomocą ciężarków zawieszonych na środku lub 2/3 długości gałęzi.
Drzewka są jeszcze młode więc ja bym ich nie ciął. Jedynie jeżeli z odgiętych gałęzi wyrasta jakiś silniejszy pęd do góry to można go wyciąć.
Drzewka są jeszcze młode więc ja bym ich nie ciął. Jedynie jeżeli z odgiętych gałęzi wyrasta jakiś silniejszy pęd do góry to można go wyciąć.
Tomek
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśnia ! Ciąć? Jeżeli tak to kiedy?
Koniecznie usuń na gładko ten czop po starym przewodniku i zasmaruj sobie czymś (Funaben itp.). Tegoroczne gałązki przygnij sobie do poziomu (np spinaczami do bielizny). Wszystko 

- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśnia ! Ciąć? Jeżeli tak to kiedy?

Uploaded with ImageShack.us
Chyba możesz sobie uciąć tą starszą gałązkę po prawej stronie, jeśli rośnie wolniej i się jakoś specjalnie nie komponuje.