ilość i wielkość owoców brzoskwini

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Rafal111
200p
200p
Od: 15 wrz 2008, o 19:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

ilość i wielkość owoców brzoskwini

Post »

Mam drzewko od 3 lat. W zeszłym roku miałem 17 sztuk pieknych brzoskwinii około 10-12 cm średnicy :)
W tym roku obrodziła pięknie, zrzuciła ponad połowe małych owoców a zostało chyba z 200 sztuk. Są one jednak mniejsze tak do 8cm :( Czy to normalne? A może trzeba czymś nawozic? Drugi problem to jest pękanie gałęzi, wczoraj drzewo pekło prawie na połowe od ciężaru owoców. Miesiąc temu miałem podobnie z nektaryna ale podwiązałęm i zyje :)
Awatar użytkownika
wujeksam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 cze 2005, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: ilość i wielkość owoców brzoskwini

Post »

Brzoskwinie (jak i nektarynki) mają to do siebie, że zawiązują bardzo dużo owoców, bez przerzedzania będą bardzo małe
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=924
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Normalne.
Drzewo, upraszczając, ma siłę na wytworzenie przykładowo 50 kg owocu. Podziel na ilość i masz odpowiedź. Oczywiście nie znaczy to że mozna uzyskać 10 owoców po 5 kilo, ale do pewnego stopnia... :D
Brzoskwiniom jeśli sporo zawiążą przerywa się owoce by uzyskac większe. Nawożeniem można też zwiększyć plon oczywiście.
A poza tym należy je ciąć, by gałęzie się nie łamały, jak też tak formować korony by były wytrzymałe na obciążenia. Gałęzie trzyma się krótko, by owocowały blisko pnia - cięcie zmniejsza też ilość owoców.
Z każdym drzewem inaczej, bo mam brzoskwinię której nie tnę - akurat się nie łamie - potrafi obciążona zgiąć się o 180 stopni i oprzeć wierzchołek na ziemi :;230 . Ale gdyby gałęzie nie były dobrze zrośnięte, np. widlasto się rozchodziły, to by się rozłamała.
Poczytaj tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=39290
:wit
Rafal111
200p
200p
Od: 15 wrz 2008, o 19:10
Kontakt:

Post »

a to że niektóre owoce mają jakby dziurawą pusta pestke to wina pozostałości kędzierzowatości?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”