Z tego co wiem są niskie odmiany,ja też mam na działce co najmniej trzy wysokości floksówFafka pisze:Mam pytanie do znawców floksów. Czy istnieją niskie odmiany Phlox'a paniculata?
Floksy,płomyk( Phlox)- uprawa
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Floksy - uprawa
Floksy to piękne kwiaty. Swoje dostałam dwa lata temu od mamy.
W tej chwili wyglądają tak

Jakiś czas temu obcięłam kwiatostany, które już przekwitały, bo przeczytałam, że to wzmocni rośliny - chyba dobrze zrobiłam.
Moje floksy rosną w miejscu słonecznym, południowa strona. Latem, gdy jest sucho, podlewam codziennie. Niestety nie są tak gęste jak u mojej mamy i tak piękne jak na zdjęciach powyżej - jestem Waszymi floksami zachwycona
.
Moje floksy być może mają za mało urodzajną ziemię. Na domiar złego, mimo podlewania brązowieją od dołu i liście dolne usychają, natomiast góra rośliny ma się dobrze i nawet wczoraj zauważyłam, że po przycięciu tych kwiatostanów jakby nowe liście odbijają z łodyg.
W tej chwili wyglądają tak

Jakiś czas temu obcięłam kwiatostany, które już przekwitały, bo przeczytałam, że to wzmocni rośliny - chyba dobrze zrobiłam.
Moje floksy rosną w miejscu słonecznym, południowa strona. Latem, gdy jest sucho, podlewam codziennie. Niestety nie są tak gęste jak u mojej mamy i tak piękne jak na zdjęciach powyżej - jestem Waszymi floksami zachwycona

Moje floksy być może mają za mało urodzajną ziemię. Na domiar złego, mimo podlewania brązowieją od dołu i liście dolne usychają, natomiast góra rośliny ma się dobrze i nawet wczoraj zauważyłam, że po przycięciu tych kwiatostanów jakby nowe liście odbijają z łodyg.
Pozdrawiam Justyna
mój skromny ogród - początki
- dorcia7
Ja za znawcę w hodowli floksów się nie uważam , ale z obserwacji moich wynika ze w ogóle floksy maja tendencję że od dołu schną im liście ,dlatego u mnie przed floksami są wsadzone niższe byliny tak że nad nimi górują floksy,przycinanie kawiatostanów powoduje powtórne kwitnienie
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie świetnie się sprawdza kombinacja: z tyłu płomyki a z przodu rozchodnik okazały
.

Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- amster
- 500p
- Od: 21 lip 2011, o 22:05
Moje pierwsze floksy

powinien być jeszcze jeden, ale chyba jakaś krzywda mu się stała
powinien być jeszcze jeden, ale chyba jakaś krzywda mu się stała

Czy dobrze zidentyfikowałam tą roślinę jako floks, a może to inne okrywowe?

Kolekcja floksów się powiększy zamówiłam floksy w kolorze koralowym

Kolekcja floksów się powiększy zamówiłam floksy w kolorze koralowym

Pozdrawiam Justyna
- dorcia7
TAk,to floks skrzydlasty , tak na moje oko,ale kwitnie wiosną ,jest okrywowy ,
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 lip 2012, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Możecie powiedzieć jak dzieli się floksy (akurat mam wiechowate), są bardzo rozrośnięte i na pewno jesienią czeka je przeprowadzka w bardziej słoneczne miejsce. Możliwe że gdzieś na forum było o tym mówione ale szukanie zabiera dużo czasu 

- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
1. Bierze się łopatę i wykopuje całą kępę płomyka wiechowatego.
2. W miarę ostrożnie dzieli się kępę na mniejsze części (żadnych liści czy pędów się nie przycina).
3. Jeżeli "ostrożne" dzielenie nie zdaje egzaminu, tnie się karpę na części łopatą (w skrajnych przypadkach pomocne może się okazać podskakiwanie na łopacie aż do podzielenia [przecięcia] karpy lub użycie siekiery)
4. Podzielone części sadzi się na nowe miejsce najlepiej wzbogacając glebę kompostem.
5. Solidnie się podlewa, i pilnuje żeby gleba była stale lekko wilgotna.
Powodzenia
A tu o taka siewka mi wyrosła

2. W miarę ostrożnie dzieli się kępę na mniejsze części (żadnych liści czy pędów się nie przycina).

3. Jeżeli "ostrożne" dzielenie nie zdaje egzaminu, tnie się karpę na części łopatą (w skrajnych przypadkach pomocne może się okazać podskakiwanie na łopacie aż do podzielenia [przecięcia] karpy lub użycie siekiery)

4. Podzielone części sadzi się na nowe miejsce najlepiej wzbogacając glebę kompostem.

5. Solidnie się podlewa, i pilnuje żeby gleba była stale lekko wilgotna.

Powodzenia

A tu o taka siewka mi wyrosła

Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
W "gąszczu" moich roślinek znalazłam i takie floksy jednoroczne, do 30cm wysokości.

W tamtym roku posiałam wśród wiechowatych z myślą o stworzeniu "harmonijnej" kompozycji.
Niestety nasionek nie zebrałam. W tym roku znalazłam trzy takie roślinki w ogrodzie i teraz pilnuję, zawsze to parę nasionek więcej

W tamtym roku posiałam wśród wiechowatych z myślą o stworzeniu "harmonijnej" kompozycji.
Niestety nasionek nie zebrałam. W tym roku znalazłam trzy takie roślinki w ogrodzie i teraz pilnuję, zawsze to parę nasionek więcej

Pozdrawiam Justyna
iwciach na opakowaniu było napisane, że osiągają wysokość 30 cm.
Pozdrawiam Justyna
- dorcia7
To chyba floks gwiaździsty ?? Nie sądziłam że jest jednorocznytynia83 pisze:W "gąszczu" moich roślinek znalazłam i takie floksy jednoroczne, do 30cm wysokości.
Nie wiem właśnie jaki to floks, pamiętam jedynie, że na opakowaniu była informacja, że jest to roślina jednoroczna i niska.
Muszę dodać, że w tamtym roku tak wspaniale one nie wyglądały, a ten egzemplarz to cudo
Teraz chucham i dmucham na te pojedyncze egzemplarze i pilnuję nasionek
Muszę dodać, że w tamtym roku tak wspaniale one nie wyglądały, a ten egzemplarz to cudo

Teraz chucham i dmucham na te pojedyncze egzemplarze i pilnuję nasionek

Pozdrawiam Justyna