Te ciemne są takie piękne, młode kwiaty na górze wydają się być aż czarne i kosmate. Cudne
Mój kwiecisty zakątek cz. 3
Re: Mój kwiecisty zakątek cz. 3
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- bina12
- 1000p

- Od: 17 mar 2011, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiem już skąd ten brak czasu na wszystko.
Pieęegnacja tylu sadzonek to pochłaniacz czasu.
Ale za to jaka będzie satysfakcja......
Pieęegnacja tylu sadzonek to pochłaniacz czasu.
Ale za to jaka będzie satysfakcja......
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
tade k
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Iwonko , wszystkie sadzonki z posłonków rosną . Nie ma tego dużo , dwa kolory już na rabacie a trzy ukorzeniają się. Największy jest żółty , kwiaty prawie identyczne jak jaskier łąkowy. Trzy mają być pełne. Na górze forsycja bikolor, trzy po prawej to posłonki pełne. Na dole dzwonki białe pełne.

Sylwiu , nic nie poradzę na to , że nie cierpię plastiku i krasnali. Najlepsze naturalne surowce kamień i kora . Kostka także jest bardzo estetyczna , jednak spory wydatek. Widziałem kostkę betonową imitującą granit , cena 55 za metr. Żwirek , jak sama już zauważyłaś.
Jolu , trzymam się , choć lekko nie jest. Clematis ładny , duże kwiaty . Pierwsze białe , po tygodniu różowy pasek przez środek. No i termin coś mi do M.U.L. niezbyt pasuje. Z tym to inna melodia. Rósł w doniczce w cieniu i dopiero na początku czerwca przesadzony do gruntu. Być może to jednak ta odmiana. Mój hibiskus z zakupów ubiegłorocznych jeszcze nie zakwitł. Właśnie taki miał być.
Elu , zapomniałem o Tobie , wybaczysz
Od Janusza mam dużo roślin , ale komelinę raczej nie. Po długim zastanowieniu myślę , że kupiłem w ogrodniczym razem z żabią lilią.
Emciu to jedne z moich bardziej lubianych mieczyków. Trudne do sfocenia . Nie za bardzo widać ,,czarny nalot'' na kwiatach. Jeszcze takie mam.

Ewciu , Ciebie nie leniwiec a poezja przepełniła .
Ale skutek ten sam , robić się nie chce
A to była tylko mała część moich sadzonek , tylko cieniolubne. Jeszcze sporo tego mam.

Graziu , nie zabierają tak dużo czasu . Posadzone w kupnej ziemi nie mają chwastów. Podlewam co 2-3 dni.Czasami do wody dolewam nawozu i tyle. A satysfakcja jest . I oszczędność na groszu także.
I jeszcze fotki z dzisiejszego popołudnia.
Liliowiec Darla Anita . Kolory słabe , ale to pierwsze kwiaty i susza .

Kanna od Cristin , malinowy kolor. Piękna.

Trawa od Janusza w zbliżeniu.

Sylwiu , nic nie poradzę na to , że nie cierpię plastiku i krasnali. Najlepsze naturalne surowce kamień i kora . Kostka także jest bardzo estetyczna , jednak spory wydatek. Widziałem kostkę betonową imitującą granit , cena 55 za metr. Żwirek , jak sama już zauważyłaś.
Jolu , trzymam się , choć lekko nie jest. Clematis ładny , duże kwiaty . Pierwsze białe , po tygodniu różowy pasek przez środek. No i termin coś mi do M.U.L. niezbyt pasuje. Z tym to inna melodia. Rósł w doniczce w cieniu i dopiero na początku czerwca przesadzony do gruntu. Być może to jednak ta odmiana. Mój hibiskus z zakupów ubiegłorocznych jeszcze nie zakwitł. Właśnie taki miał być.
Elu , zapomniałem o Tobie , wybaczysz
Emciu to jedne z moich bardziej lubianych mieczyków. Trudne do sfocenia . Nie za bardzo widać ,,czarny nalot'' na kwiatach. Jeszcze takie mam.

Ewciu , Ciebie nie leniwiec a poezja przepełniła .

Graziu , nie zabierają tak dużo czasu . Posadzone w kupnej ziemi nie mają chwastów. Podlewam co 2-3 dni.Czasami do wody dolewam nawozu i tyle. A satysfakcja jest . I oszczędność na groszu także.
I jeszcze fotki z dzisiejszego popołudnia.
Liliowiec Darla Anita . Kolory słabe , ale to pierwsze kwiaty i susza .

Kanna od Cristin , malinowy kolor. Piękna.

Trawa od Janusza w zbliżeniu.

- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Kiedy galtonia i kanna już kwitną to jesień za pasem......
Strasznie szybko wszystko przekwita w tym roku.
Trawka jest ekstra, co już mówiłam.
Strasznie szybko wszystko przekwita w tym roku.
Trawka jest ekstra, co już mówiłam.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- hala67
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 paź 2011, o 22:12
"Przedszkole roślinne" imponujące
. Czy wśród tych maluszków jest hebe?
Forsycja bikolor ruszyła u mnie jak z kopyta. Jak mam ją zabezpieczyć na zimę?
Forsycja bikolor ruszyła u mnie jak z kopyta. Jak mam ją zabezpieczyć na zimę?
Pozdrawiam Hala
Tak masz rację że trudno im zrobić tak fotkę żeby było idealnie widać, ostatnio głowiłam się nad tym w Ogrodzie botanicznym, prawie sie udało, prawie
A powiedz proszę co to jest za trawa, juz ją widziałam ale nazwy nie zapamiętałam. Ona raczej na zimę do domu idzie
Piękna jest , z kannami idealnie gorący klimat tworzą 
A powiedz proszę co to jest za trawa, juz ją widziałam ale nazwy nie zapamiętałam. Ona raczej na zimę do domu idzie
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Tadziu ilośc sadzonek imponująca
Mieczyk z ostatniej fotki prawdziwe cudo, kolor niesamowity
uwielbiam takie ciemne aksamitne kwiaty
Czy pamiętasz może nazwę tej lilijki z pierwszej fotki?, bardzo mi się podoba...
Mieczyk z ostatniej fotki prawdziwe cudo, kolor niesamowity
Czy pamiętasz może nazwę tej lilijki z pierwszej fotki?, bardzo mi się podoba...
- semper

- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Tadziu.Mam ładnego posłonka.Chciałbym go rozmnożyć.Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.Doradż .
-
Marzenka79
- 1000p

- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Tadziu no ja nie wiem co Ci zrobię-żeby mi choć jednego słówka nie napisać? Jak romans to romans
odezwij się na pw,łobuzie 
-
Keetee

- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Hej Tadzik
spózniona dzisiaj jestem ...ale miłego dnia 
-
iga23

- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Tadziu, taką trawę miałam w zeszłym roku, zebrałam kłosy i siałam. Pierwsze siewy padły, następne siałam już w kwietniu i cały czas hartowałam na powietrzu, jest inna niż matka, ale tez urocza,

- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Tadziu
Życzę Wam tej spokojnej burzy i deszczu
Trawa jest genialna, ale ten ciemny mieczyk to jest miodzio, coś pięknego, uwielbiam takie ciemne odcienie u kwiatów.
Posadziłam ze 30 ciemnoczerwonych, część ma być ponoć taka ciemna, zobaczymy.
Ostróżka jednoroczna od Ciebie kwitnie

Życzę Wam tej spokojnej burzy i deszczu
Trawa jest genialna, ale ten ciemny mieczyk to jest miodzio, coś pięknego, uwielbiam takie ciemne odcienie u kwiatów.
Posadziłam ze 30 ciemnoczerwonych, część ma być ponoć taka ciemna, zobaczymy.
Ostróżka jednoroczna od Ciebie kwitnie
-
tade k
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Grażka , tak , bardzo szybko przekwitają rośliny jeszcze nie pamiętam by tak było. Wyznacznikiem dla mnie jest wrzosówka. To nasza dziko rosnąca roślina. Jeszcze lipiec a ona już przekwita. To dwa tygodnie wcześniej niż średnio.
Halu , hebe jest na zdjęciu poniżej iglaków.wcześniej tez są (obok żurawek) ale jeszcze nie ukorzenione. Po ukorzenieniu można po kilka razem posadzić. Malutkie sadzonki , ale takie łatwiej przyjmują się. na forsycję suche liście , kora lub trawa. Bardzo dobre do zabezpieczania są maty z trzciny , ale nie każdy ma dostęp.
Emka , Trawa nie zimuje , ale czy da się przechować
Nie wiem czy na parapecie da radę. Janusz wysiewa corocznie w lutym i jak widać dość wcześnie zakwita. Masz rację , z kannami komponuje się bardzo dobrze. Jako soliter w większej kępie też powinna być niezła .
Aguś , lubię zabawiać się z sadzonkami. Co roku więcej robię , nie jest to takie zajmujące. Tylko podlewanie jest uciążliwe. Woda z sieci jest twarda , używam z rzeki. Takie kolory i mnie się podobają . Mam kilka . Po dwa mieczyki i liliowce , niestety z 4 lilii została tylko jedna. Nazwy lilii niestety nie znam. Ma bardzo duże kwiaty.
Jurku , posłonek bardzo łatwo przyjmuje się. Dobra ziemia , krótki pęd , 5-7 cm. po oberwaniu listków z części , która idzie do ziemi , wtykamy na 3-4 cm. Tydzień w cieniu , póżniej coraz więcej słońca.
Marzenko , zaraz romans . Tak na odległość
A niech tam , niech tak dalej myślą.
Ale padam na kolana , moja wina , nie odzywałem się . O wybaczenie proszę.
Dorotko dziękuję . A ja musiałem wcześniej wyjść i godzinę póżniej wróciłem. W nocy znowu porosiło. Czy w końcu spadnie porządny deszcz.
Całą Polska w wodzie , a na małym skrawku Lubelskiego susza.
Igo moja trawka początkowo także była jaśniejsza. Dopiero póżniej zrobiła się ciemna. Zobaczę , jak mi się uda z wysiewami. Wolę wieloletnie , ale nie wszystkie chcą zimować.
Aguś dzięki
Od tygodni już czekam na porządny deszcz . Ze trzy razy pokropiło. Ostatni raz padało na początku owocowania truskawek.
Mam jeszcze podobny mieczyk , ale na kwiatach ma plamy , chyba choroba. To ostróżka podobno wieloletnia. Może rzuć coś na nią na zimę. Choć u mnie nasiała się niesamowicie.
Halu , biała sasanka z Twoich nasion.

Bardzo ładny czerwony mieczyk.
Jak zwykle czerwony na fotce do niczego.

Halu , hebe jest na zdjęciu poniżej iglaków.wcześniej tez są (obok żurawek) ale jeszcze nie ukorzenione. Po ukorzenieniu można po kilka razem posadzić. Malutkie sadzonki , ale takie łatwiej przyjmują się. na forsycję suche liście , kora lub trawa. Bardzo dobre do zabezpieczania są maty z trzciny , ale nie każdy ma dostęp.
Emka , Trawa nie zimuje , ale czy da się przechować
Aguś , lubię zabawiać się z sadzonkami. Co roku więcej robię , nie jest to takie zajmujące. Tylko podlewanie jest uciążliwe. Woda z sieci jest twarda , używam z rzeki. Takie kolory i mnie się podobają . Mam kilka . Po dwa mieczyki i liliowce , niestety z 4 lilii została tylko jedna. Nazwy lilii niestety nie znam. Ma bardzo duże kwiaty.
Jurku , posłonek bardzo łatwo przyjmuje się. Dobra ziemia , krótki pęd , 5-7 cm. po oberwaniu listków z części , która idzie do ziemi , wtykamy na 3-4 cm. Tydzień w cieniu , póżniej coraz więcej słońca.
Marzenko , zaraz romans . Tak na odległość
Dorotko dziękuję . A ja musiałem wcześniej wyjść i godzinę póżniej wróciłem. W nocy znowu porosiło. Czy w końcu spadnie porządny deszcz.
Igo moja trawka początkowo także była jaśniejsza. Dopiero póżniej zrobiła się ciemna. Zobaczę , jak mi się uda z wysiewami. Wolę wieloletnie , ale nie wszystkie chcą zimować.
Aguś dzięki
Halu , biała sasanka z Twoich nasion.

Bardzo ładny czerwony mieczyk.

- hala67

- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Super! Bardzo cieszę się, że tak pięknie Ci wzeszła biała sasanka
.
Pozdrawiam Hala