CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Prośba o pomoc

Post »

podobnie jak wyżej było radzone :idea: nic trudnego w uprawie nie brałeś :idea: ni pedio sclero czy coś podobnego nie masz to traktuj normalnie 8-)
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2

Post »

Witam w drugiej części i zachęcam do zadawania pytań.
cz. 1

W przypadku napotkania trudności w rozpoznaniu zagrożenia proponuję wartościowe informacje dotyczące kaktusów:

- choroby
- szkodniki
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
capo36
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 maja 2009, o 19:28

Trichocerus macrogonus

Post »

Witam, dostałem kawałek młodego przyrostu tego kaktusa. Kaktus jest na etapie ukorzeniania się, po zaschnięciu poszedł do ziemi, nie stosowałem żadnych środków do ukorzeniania. W miejscu przyrostu pojawiły się czarne plamy ( początkowo jaśniejsze później czarne) dlatego chciałbym się zapytać czy mogły być spowodowane uszkodzeniem mechanicznym czy jest to oznaka grzyba;/ Mało mam styczności z kaktusami, dlatego proszę o jakąkolwiek radę. Jutro spróbuję zrobić zdjęcie by uwidocznić problem.

Obrazek
Albo lepiej dziś.
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2

Post »

Dzisiaj zaobserwowałem przy podstawie mojego Notocactusa takie przebarwienie:

Obrazek

Kaktus jest lekko przekrzywiony na tą stronę, gdzie przebarwienie wystąpiło.
Czy to oznaka gnicia?
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli jest to miękkie, a na takie wygląda to tak. Warto wybić roślinę z doniczki i całościowo sprawdzić co się dzieje, ostatecznie odciąć górę i spróbować ukorzenić tudzież zaszczepić na podkładce jeśli to jakiś wartościowy (dla ciebie) okaz.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wyciągnąłem kaktusa z ziemi i okazało się, że cały spód jest miękki... Odciąłem tą część i teraz czekam aż przeschnie, by spróbować go ukorzenić :) Jeśli się nie uda to trudno. Dziękuję za odpowiedź :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

No i masz efekt podlewania co tydzień :wink: A chciałeś jeszcze częściej ;:185
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na błędach się człowiek uczy :) I tak już bardziej rozciągnąłem w czasie podlewanie :wink: :)
Odpowiedzcie teraz koledze co pisał nade mną, bo w końcu pierwszy był :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mateusz, a w jakim podłożu go trzymałeś? Mógłbyś zrobić fotkę poglądową substratu, który wywaliłeś z doniczki?
A jeśli chodzi o kaktusa capo36 ('specyficzny' nick) ta plama może być zagojoną raną po urazie mechanicznym do, której wdała się infekcja ale proces jej rozwoju uległ (lub też nie) zatrzymaniu :idea: . To również może być efekt mocnego przypalenia. Te plamy się powiększają czy nie?
Poza tym zmień podłoże na zdecydowanie bardziej mineralne bo przy sprzyjających warunkach dojdzie ci kolejne zmartwienie, a mianowicie gnicie rośliny od korzeni.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcie podłoża:

Obrazek
Obrazek

Akurat mokre, bo dzisiaj był podlewany po dwu tygodniowym odstępie od ostatniego podlewania.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Jak dla mnie to tu jest za dużo ziemi, mój dużo bardziej przepuszczalny.
capo36
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 maja 2009, o 19:28

Post »

Dziękuje za odpowiedź, kaktus stał z początku na oknie południowo-wschodnim, a przed urwaniem był w dość jasnym ale nie bezpośrednim słońcu. Teraz stoi przed parapetem pod krzakiem plumerii wiec ma trochę mniej słoneczka. Ziemie zmienię za chwilkę, właśnie co do plam to poobserwuję czy zwiększają się bo to stało się praktycznie z dnia na dzień i przez dwa dni urosły a teraz tak jak by ustały. Ale poinformuję jak coś się zmieni. Przepraszam, że przesadzam trochę ale bardzo zależy mi by go utrzymać przy życiu:)
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mateusz, podłoże jest zbyt mało przepuszczalne. Takiego to ja nawet do sukulentów nie będących kaktusami nie używam. Nawet tem gruby żwir dodany do twojej mieszanki za bardzo nie wpływa na poprawę 'przewiewności' substratu.
Postaram się zrobić fotkę mieszanki, którą sam z powodzeniem stosuje i wkleję do tego posta.
Capo36, w razie jakby plamy się powiększały to zaopatrz się w węgiel i może jakiś zdezynfekowany nożyk/żyletkę jakby trzeba było ciąć.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Artur byłbym Ci bardzo wdzięczny za wklejenie takiego zdjęcia, bo bardzo by to pomogło w nie popełnianiu chociaż w tej kwestii błędów... Chyba na zmianę substratu kaktusom jest już za późno a niestety większość rośnie w takiej ziemi. Co najwyżej jest dodana większa ilość żwiru. Mam nadzieję, że moje rośliny przetrwają ten sezon i zimowanie. W przyszłym wszystkie przesadzę do substratu bardziej dla nich odpowiedniego :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja bym z powodu tego podłoża aż tak szat nie rozdzierał. Po pierwsze jest ono mokre, a każde mokre podłoże jest ciemniejsze i wydaje się być żyźniejszym niż jest naprawdę. Po drugie rósł w nim notokaktus, czyli roślinka na co dzień rosnąca na żyznych i wilgotnych podłożach argentyńskich i brazylijskich pastwisk. Te roślinki generalnie są zaprawione w boju ze zbyt urodzajnym substratem i nadmierną jego wilgotnością.
Inna para kaloszy, że przydałoby się zdjęcie wydłubanej z podłoża roślinki. No i pewnie przyda się trochę popracować nad metodologią podlewania. Zasada najważniejsza: kolejny raz podlewania ponawiamy gdy podłoże zupełnie wyschnie. Jeśli mamy wątpliwości czy podłoże w całej objętości doniczki jest suche warto zaopatrzyć się w jakieś mierniki wilgotności podłoża. Może tutaj pomóc również zwykły omomierz i jakieś dwa stalowe pręciki wbijane w podłoże. Im większa rezystancja między wbitymi pręcikami tym podłoże bardziej suche. Gdy nie ma przewodnictwa znaczy, że jest zupełnie sucho i znów można podlać.
Warto też obserwować roślinki. Po podlaniu muszą się opić wody i zwiększyć swoją objętość oraz rozpocząć intensywny wzrost. Gdy zaczynają się kurczyć i przestają rosnąć znaczy, że brakuje im wody i należy je podlać. Kaktusy mają w doniczkach pracować jak tłoki w silniku, tylko częstość ich ruchu ma bić nieco mniejsza. U mnie wypada pełen cykl jaz na ok. 3 tygodnie, ale mógłbym podlewać nawet raz na dwa tygodnie. Ten jeden tydzień zawsze dodaję, by ewentualne podgnicia się zaleczyły oraz by kaktusy nie rosły zbyt szybko bo mają wyglądać jak w naturze i brakuje mi miejsca. Jeśli jest potrzeba mam gdzieś fotki substratu, którego używam. Trzeba poszperać po forum lub mogę wkleić je jeszcze raz.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”